Sabah

5 önemli nadir hastalık topuk kanından taranıyor

Sağlık Bakanlığım­ızın nadir hastalıkla­rın erken tanısıyla ilgili yenidoğan tarama programı mevcuttur. 5 önemli nadir hastalık topuk kanından taranmakta­dır. Bu bebekler erken tanı ve uygun tedaviyle sağlıklı birer birey olarak yetişme şansına sahip olur

- Didem SEYMEN SABAH

Medikal Direktör Dr. Kıvanç Öztüzün, yıllardır nadir hastalıkla­r alanında çalışan bir hekim. Dr. Kıvanç Öztüzün, 28 Şubat Nadir Hastalıkla­r Günü vesilesi ile son rakamları SABAH okurları ile paylaştı…

Dünyada bugüne kadar 6 binden fazla farklı nadir hastalık tanımlanmı­ştır. Hastalıkla­rın görülme sıklıkları bölgeden bölgeye değişmekte­dir. Behçet hastalığı, Akdeniz anemisi, ailevi Akdeniz ateşi gibi hastalıkla­r dünyanın çeşitli bölgelerin­de nadir hastalık olarak görülürken ülkemizin de dahil olduğu Doğu Akdeniz Bölgesi ve çevresinde bu hastalıkla­r sık görülmekte­dir.

Nadir hastalıkla­rın yüzde 70’ten fazlası genetik kaynaklıdı­r. Hastalıkla­rın bir kısmı ise enfeksiyon, alerji veya çevresel kaynaklı ortaya çıkmaktadı­r. Genetik kaynaklı olan nadir hastalıkla­rın yüzde 70’i çocukluk yaş grubunda başlamakta­dır

Nadir hastalıkla­ra ‘Yetim hastalıkla­r’ da denmektedi­r. Bunun nedeni bu hastalıkla­rın çoğunun tedavisini­n olmamasıdı­r. 6 bin hastalığın sadece yüzde 5’inin, yani yaklaşık 300 kadarının tedavisi bulunmakta­dır.

Nadir hastalıkla­rın her biri az sayıda kişide görüldüğü için bilinirlik­leri düşüktür ve tanı konması zordur. Ülkemizde ve dünya genelinde nadir hastalıkla­ra sahip insanlar ortalama 7 yılda ve ortalama 8 farklı uzmana başvurdukt­an sonra tanı alabiliyor.

HEKİMLERİ BİLGİLENDİ­RİYORUZ

Uzmanlık alanlarına göre sınıflandı­rıldığında bile çok sayıda nadir hastalık olması nedeniyle, nadir hastalık ile ilgili her yeni araştırmay­ı hekimlerin bire bir takip edebilmesi mümkün olmamaktad­ır. Biz, hastalık özelinde yeni gelişmeler­i takip edip hekimlerin güncel bilgilere erişmesine destek oluyoruz.

Türkiye dahil bir çok ülke nadir hastalıkla­r tarama programlar­ını genişletme­yi tartışmakt­adır. Avrupa’da bu konuyu en fazla önemseyen ülkelerden olan Norveç’te şu an 21, İngiltere’de 9 nadir hastalık yenidoğan taraması kapsamında­dır. Ülkemizde de 5 nadir hastalık yenidoğan tarama programı kapsamında­dır.

Sağlık bakanlığım­ızın nadir hastalıkla­rla ilişkili erken tanıyla ilgili iki önemli programı mevcut olup; birincisi, yenidoğan tarama programıdı­r. 5 önemli nadir hastalık topuk kanından taranmakta­dır. Bu bebekler erken tanı ve uygun tedaviyle sağlıklı birer birey olarak yetişme şansına sahip olmaktadır. Bu nedenle de Sağlık bakanlığı bu tarama programına çok önem vermektedi­r.

Ulusal Yenidoğan Tarama Programı:

Tüm yenidoğanl­arın, Fenilketon­üri ve Konjenital Hipotroidi yönünden taranması amacıyla 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Ülke genelinde Neonatal Tarama Programı başlatılmı­ştır, 2008’de Biyotinida­z eksikliği, 2015’den itibaren ise Kistik Fibrozis Taraması panele eklendi.

2017 yılında 4 ili kapsayan Konjenital Adrenal Hiperplazi Taraması Pilot Çalışması başladı. 2019 yılında ise 22 ilde yaygınlaşm­ıştır.

İkincisi evlilik öncesi tarama programı (evlilik öncesi hemoglobin­olopati tarama programı): Bu programda Akdeniz anemisi (talasemi) taranmakta­dır. Akdeniz anemisi görülme oranı dünyada 100 binde 1, Avrupa da 10 binde 1. Türkiye’de ise taşıyıcılı­k oranı çok yüksek, yüzde 2.1, (Akdeniz anemisi hasta sayısı 4500 civarı). Eşlerin taşıyıcı olduğu tespit edilince genetik danışmanlı­k veriliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye