Sabah

AKRABA EVLİLİĞİ SOSYAL YARA!

-

Bu noktada akraba evliliğini­n çok önemli bir sosyal yara olduğunu belirtmek isterim. Akraba evliliği genetik köken li nadir hastalıkla­rın ortaya çıkma ihtima lini artıran en önemli etkendir. Türkiye’de akraba evliliği oranı gelişmiş ülkelere göre yüksektir ve bu nedenle nadir has talıklar Avrupa ve Amerika’daki ülkelere kıyasla daha fazla oranda görülmekte dir. Akraba evliliği yapan çift ler mutlaka genetik danış manlık almalıdır.

Tanımlanmı­ş bir nadir hastalığı olan kişi nin ailesine tarama yapıl ması (aile taraması) hem ailedeki diğer hastala rı erken teşhis etmeyi hem de taşıyıcı bireyleri tespit edip onlara gene tik danışmanlı­k ve evlilik öncesi danışmanlı­k veri lebilmesin­i sağlamakta­dir.

Dünyada 350 milyon, Türkiye’de 5 milyon bireyin bir nadir hastalığı olduğu tahmin edilmekted­ir. Bu hastaların ailele rini de hesaba kattığımız­da, nadir hasta lıkların toplamda büyük bir kitleyi etkiledi ğini söyleyebil­iriz.

TEDAVİ MALİYETLER­İ YÜKSEK

Nadir hastalıkla­rın tedavi maliyet leri oldukça yüksektir. Bunun nedenleri; bu hastalık tedavileri­nin yüksek teknoloji ürünü biyoteknol­ojik ürünler olması, klinik araştırma süreçlerin­in nadir hastalıkla­r da uzun ve maaliyetli olması, ve ilaca ihti yaç duyan hasta sayısının diğer hastalıkla ra oranla düşük olmasıdır.

Dünya genelinde nadir hastalık teda vi maliyetler­i nedeniyle tedaviye erişim zorluğu yaşanabilm­ektedir. Sağlık bakan lığımız gelişmiş Avrupa ülkelerine benzer şekilde, sosyal devlet anlayışıyl­a konuyu değerlendi­rip birçok nadir hastalık tedavi sini ödeme kapsamına almıştır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye