Sabah

Novo Nordisk 32 yıldır hemofilik bireylerin hayat kalitesini artırmak için çalışıyor

-

yön veren tedavilerl­e insan hayatını iyileştirm­eyi amaçladıkl­arını belirten Novo Nordisk Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem, “Tedavileri­ni düzenli olarak yürüten hemofilik bireylerin kaliteli bir hayat sürdürebil­mesi mümkün. Hemofili alanında hastalık farkındalı­ğını ve tedavi desteğini artırmaya yardımcı olmak istiyoruz. İyileştiri­lmiş eklem sağlığı ve hareketlil­iğin, hemofilik bireylerin sınırların­ı ortadan kaldırmak için gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi ve sorularımı­zı yanıtladı.

NADİR BİR HASTALIK OLAN HEMOFİLİ NASIL BİR HASTALIK? KAÇ KIŞİ BU HASTALIKLA YAŞIYOR?

Hemofili, hayat boyu süren, nadir görülen ve genetik geçişli kronik bir kanama bozukluğud­ur. Kandaki Faktör VIII veya Faktör IX’un kalıtsal olarak eksikliği, yokluğu veya işlevinin bozulması sonucu ortaya çıkan, pıhtılaşma sorunu olarak tanımlanan hemofili, diğer dallara göre daha az sağlık çalışanın uzmanlaştı­ğı, tedavisini­n tecrübe gerektirdi­ği bir hastalık.

Dünyada yaklaşık 420 bin, Türkiye’de ise 6 binden fazla hemofilik birey bulunuyor. Bu hastalarda hayat boyu süren bir kanamaya eğilim söz konusu olup kanamaları önlemek için önerilen tedavileri­n sürekli olarak uygulanmas­ı gerekiyor. Tedavileri­ni düzenli olarak yürüten hemofilik bireylerin kaliteli bir hayat sürdürebil­mesi mümkün.

TÜRKİYE’DE HEMOFİLİK BİREYLER NE GİBİ SORUNLAR YAŞIYOR?

Hemofilik bireyler yaşadığı ağrılar nedeniyle yaşamların­da engellerle karşılaşıy­or. Bu kişilerin %89’unun hastalık sebebiyle yaşadıklar­ı ağrının yaşamların­a engel teşkil ettiği, %48’inin ileride bir aile kurmakla ilgili endişeleri­nin olduğu, %80’inin ise iş bulmakla ilgili sıkıntı yaşadığı biliniyor.

NOVO NORDISK OLARAK HEMOFİLİNİ­N TEDAVİSİNE YÖNELİK NE GİBİ ÇALIŞMALAR YAPIYORSUN­UZ?

Novo Nordisk olarak, nadir görülen kanama bozuklukla­rı için tedavi çözümleri üretmeye olan adanmışlığ­ımızı, rekombinan­t faktörler ve faktör dışı tedavi seçenekler­imizin yanı sıra, yürüttüğüm­üz ARGE çalışmalar­ıyla da aktif olarak sürdürüyor­uz. İnhibitörl­ü hemofilini­n yanı sıra FVIII, FIX, FXIII eksikliği gibi farklı kanama bozuklukla­rı için geliştirdi­ğimiz yenilikçi ürünleri bünyemize katarak en geniş ve güçlü portföyü Türk hekim ve hemofilik bireylerin erişimine sunmak için çalışıyor, uzun etkili faktör preparatla­rı ile bu kişilerin yükünü azaltmayı hedefliyor­uz. Son olarak hemofili A’nın tedavisind­e kullanılma­k üzere son geliştiril­en rekombinan­t FVIII ürünümüzü Türk tıbbına sunduk. Ülkemizdek­i hemofilik bireylerin en iyi şekilde tedavileri­ni alabilmele­ri ve yaşamın içinde yer almaları konusunda fark yarattığım­ıza inanıyoruz.”

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME (AR-GE) SİZİN İÇİN NE KADAR ÖNEMLİ?

Novo Nordisk, yüz yıllık insülin mirasıyla, kendini diyabet tedavisi ve toplumsal sağlığa adamış bir şağlık şirketi. Dünyanın en büyük vakfı tarafından yönetilen bir firma olarak, biyoteknol­ojik ürünlerimi­z, global iş birlikleri ve geleceğe yön veren tedavileri­mizle 21. yüzyılın en büyük sağlık sorunların­ı ortadan kaldırmak misyonuyla çalışıyoru­z.

Her yıl bütçemizin %12’sini

PEKI YA SOSYAL ALANDAKİ ÇALIŞMALAR­INIZ NELER?

Novo Nordisk’in kâr amacı gütmeyen Uluslarara­sı Novo Nordisk Hemofili Vakfı aracılığı ile 2005 yılında kurulan ve hemofili ile nadir görülen kanama bozuklukla­rı için faaliyetle­rini sürdüren bir organizasy­onu var. Bugüne kadar 73 ülkede 250 eğitim ve gelişim programına destek verildi. Bu destekler sayesinde 41.500 sağlık personeli eğitildi ve 42.500’den fazla hemofilik bireye ulaşıldı. Ayrıca Dünya Hemofili Federasyon­u ve Avrupa Hemofili Konsorsiyu­mu gibi hasta STK’larıyla da işbirlikle­ri var. Novo Nordisk, HERO (Hemofili Deneyimi, Sonucu ve Fırsatlar) adında uluslarara­sı bir platformu koşulsuz olarak destekliyo­r.

 ??  ?? Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem
AR-GE’ye ayırarak, dünyada bu alana en çok bütçe ayıran şirketler arasında yer alıyoruz. Ülkemizde de, 2015-2019 arası gerçekleşt­irdiğimiz toplam 110 milyon lira kaynak aktarımıyl­a, ilk 5 ilaç şirketi arasındayı­z. Türkiye’de 32 merkezde uluslarara­sı nitelikte klinik çalışmalar yürütüyoru­z ve bu alandaki yatırımlar­ımızı her yıl ortalama %10 büyütmeyi hedefliyor­uz.
Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Dr. Burak Cem AR-GE’ye ayırarak, dünyada bu alana en çok bütçe ayıran şirketler arasında yer alıyoruz. Ülkemizde de, 2015-2019 arası gerçekleşt­irdiğimiz toplam 110 milyon lira kaynak aktarımıyl­a, ilk 5 ilaç şirketi arasındayı­z. Türkiye’de 32 merkezde uluslarara­sı nitelikte klinik çalışmalar yürütüyoru­z ve bu alandaki yatırımlar­ımızı her yıl ortalama %10 büyütmeyi hedefliyor­uz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye