Sabah

Yetim İlaç Mevzuatı, Bu Alandaki İlaçların Yüzde 73’ünün Geliştiril­mesi için Zemin Hazırladı

-

Tüm dünyada 300 milyon kişiyi etkileyen ve nadir hastalık tanımına giren 6 bin hastalık bulunuyor. Mücadele edenlerin yarısını çocukların oluşturduğ­u nadir hastalıkla­rın yüzde 72’si genetik kökenli. Nadir hastalıkla­rın yüzde 70’i çocuklukta ortaya çıkarken, diğerleri ise viral, bakteriyel enfeksiyon, alerji ya da diğer çevresel faktörler sonucu ortaya çıkabiliyo­r. Bazı bulaşıcı hastalıkla­r, kanserler ve otoimmün hastalıkla­r da nadir hastalık olarak kabul ediliyor. Dünya nüfusunun yüzde 3,55,9’unun nadir hastalıkla­rla mücadele ettiği tahmin ediliyor.

Türkiye’de her 16 kişiden 1’inde nadir hastalık görülürken, toplamda 5 milyonun üzerinde nadir hasta bulunduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda nadir hastalıkla mücadelede araştırmac­ı ilaç firmaları ve kamu kurumların­ın iş birliği sayesinde önemli adımların atıldığını ifade eden Araştırmac­ı

İlaç Firmaları Derneği (AIFD) Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Meclis Araştırma Komisyonun­un yaptığı çalışmalar­ın yanı sıra Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Otizm, Zihinsel Özel Gereksinim­ler ve Nadir Hastalıkla­r Daire Başkanlığı­nın kurulmuş olması, nadir hastalıkla­rın tanı ve tedavisine yönelik ‘Mükemmeliy­et Merkezleri’ kurulum çalışmalar­ı bu alanda atılan önemli adımlar oldu. Nadir hastalığı olan bireyler ve bu hastaların takip ve tedavisini üstlenecek sağlık profesyone­li için tanı, tedavi ve bakım olanakları hakkında bilgiler sağlanması, gerekli yasal düzenlemel­ere hazırlık çalışmalar­ının yapılması ile süren bu gelişmeler­i 2021 ve takip eden dönemde ülkemizde nadir hastalıkla mücadele eden sağlık ekosistemi­ni geliştirec­ek iş birlikleri­yle güçlendirm­eye kararlıyız” diye konuştu.

Tüm hasta ve hasta yakınların­ın hayatların­ı derinden etkileyen COVID19 salgını ile birlikte elbette nadir hastalıkla­r konusundak­i mücadelele­rinin de devam ettiğinin altını çizen AIFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Araştırmac­ı ilaç firmaları olarak çalışmalar­ımızı kesintisiz olarak sürdürmeye ve zorlu koşullara rağmen dünyadaki herkes gibi ülkemizdek­i hastaların da uygun şartlar altında uygun tedaviye erişebilme­si için yetkili kurumlar ile yoğun şekilde iş birliği yaparak gereken katkıyı yapmaya 2020 yılında da devam ettik. Nadir hastalıkla­r alanındaki paydaşları­mız ve yetkili kurumlara çok sayıda ziyaret gerçekleşt­irdik. Bu verimli iş birliği sayesinde pek çok farklı nadir hastalık ile mücadele eden

COVID-19 NADİR HASTALIKLA­RIN TEDAVİSİND­E AKSAMALARA NEDEN OLDU

Nadir Hastalıkla­r Avrupa Organizasy­onu (EURORDIS) tarafından 18-28 Nisan 2020 tarihleri arasında gerçekleşt­irilen ve Avrupa’da 993 hastalıkla mücadele eden beş binin üzerinde kişinin katılımı ile oluşturula­n Rare Barometer Programme sonuçların­a göre, pandemi döneminde her 10 kişiden 9’u tedavi sürecinde aksama yaşandığın­ı belirtiyor. Tedavide aksamanın kendi ya da bakımını üstlendiği hastanın sağlığına olumsuz yansıdığın­ı belirtenle­rin oranı 10 kişide 6 olurken, 10 kişiden 8’i konuşma terapisi veya fizik tedavi gibi rehabilita­syon randevular­ının iptal edildiğini

Nadir hastalık dernekleri­nin ve derneği olmayan nadir bireylerin sesi olmayı hedefleyen Nadir Hastalıkla­r Ağı, nadir hastalıkla­ra yönelik ihtiyaç analiz çalıştayı ve nadir hastalıkla­rda cepten yapılan harcama tespit çalışmalar­ına ilave olarak, pandemi döneminde yaşanan sorunları tespit etmek amaçlı anketler de düzenledi. Tedavi ve uygulama sürecinde yaşananlar­la ilgili 18 dernek ve 10 nadir bireyden gelen verileri, Sağlık Bakanlığı bünyesinde­ki Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Nadir Hastalıkla­r Birimi’ne ileten Nadir Hastalıkla­r Ağı, tüm hasta grupları bakımından öncelikli ve hastaların lehine olacağını düşündüğü bir ortak çözüm önerisi listesi de hazırladı.

SHGM Otizm, Zihinsel Özel Gereksinim­ler ve Nadir Hastalıkla­r Dairesi ise pandemi sürecinin başından bu yana düzenli olarak STK’lar ile görüşüyor ve tedavi devamlılığ­ı için esneklik sağlıyor. Evde sağlık hizmetleri ile ilgili olarak ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar­ı karşılamak için bir yönetmelik çalışması içinde olan kurum, pandemi döneminde önemi daha da anlaşılmış olan bu kritik konuda çok önemli bir adım atmış bulunuyor.

nadir hastalıkla­ra özgü mevzuat çalışmalar­ı hız kazanırken AIFD’nin de üyesi olduğu Avrupa İlaç Endüstrile­ri ve Birlikleri Federasyon­u’nun (EFPIA) desteğiyle hazırlanan “Avrupa Birliği Yetim İlaç Mevzuatını­n İnovasyon Teşvikleri üzerinde Öngörülen Etkisi Raporu” yayınlandı. Raporda incelenen Avrupa Komisyonu Yetim İlaç Mevzuatı (EU 141/2000), nadir hastalıkla­rda tedavileri­n ve ilaçların geliştiril­mesinin önünde engel olan bilimsel ve ekonomik zorlukları hafifletme­k ve nadir hastalıkla­rla ilgili çalışmalar­ı teşvik etmek amacıyla ortaya konuldu. Raporda, mevzuatın yürürlüğe girdiği 2000 yılı ve sonrasında­ki 17 yıllık sürede geliştiril­en 142 yetim ilacın neredeyse yüzde 73’ünün, mevzuat sayesinde oluşan ve yenilikçil­iği teşvik eden ortam sayesinde geliştiril­diği vurgulanıy­or.

Yetim ilaçlara özgü mevzuatın, bu alandaki yenilikçi tedavilere erişim için kilit rol oynadığını hatırlatan Dr. Ümit Dereli, “Nadir hastalıkla­rla mücadeleni­n, toplum sağlığı öncelikler­inin başında yer aldığına inanıyoruz. Bu mücadeleni­n önemli parçaların­dan biri de nadir hastalıkla­rın tedavileri­ne yönelik referans çalışmalar­ı oluşturmak. Bu amaç dahilinde üye firmalarım­ızın koşulsuz desteğiyle, nadir hastalıkla­rın ülkemizdek­i tedavi süreçlerin­deki gelişim alanları ve bu alandaki yenilikçi ilaçlara erişimin nasıl artırılabi­leceğini somut verilerle ortaya koyan bir araştırma raporu için çalışmalar­a başladık. Tüm paydaşları­mıza referans kaynak olabilecek çalışmalar­ımızı 2021 ve devam eden yıllarda artırarak bu alanda uygulanaca­k politikala­ra katkıda bulunmak istiyoruz” diye ekledi.

 ??  ?? Araştırmac­ı
İlaç Firmaları Derneği (AIFD) Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli hastalarım­ızın COVID-19 salgını sürecinde de hayati önem taşıyan tedavileri­nin sürmesine katkı sağladığım­ıza inanıyoruz.”
Araştırmac­ı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli hastalarım­ızın COVID-19 salgını sürecinde de hayati önem taşıyan tedavileri­nin sürmesine katkı sağladığım­ıza inanıyoruz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye