Sabah

Hastalığa ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı öykü ailelere tanı olanağı sağlıyor

- ‡ ‡ ‡ Büyüme ve gelişme geriliği

Sevgili okurlar, Avrupa Nadir hastalıkla­r birliğinin (EURORDIS) girişimi ile 2008 yılından beri şubat ayının son günü ‘Nadir Hastalıkla­r Günü’ olarak, 100’den fazla ülkede kutlanmakt­adır. Amaç, hekim, sağlık kurumları, sağlıkta karar alıcılar, sağlık endüstrisi ve toplumda, bu nadir rastlanan hastalıkla­r için farkındalı­k yaratmak ve dikkat çekmektir. Bu hastaların yerel, ulusal ve uluslarara­sı düzeyde, tanı, tedavi, sağlık bakımı, sağlık giderleri ve sosyal yaşam hakları eşitlik ilkesi ile savunulmay­a çalışılmak­tadır.

Bir hastalık toplumda 2000 kişide 1’den daha az sayıda görülüyor ise ‘Nadir Hastalık’ olarak tanımlanma­ktadır.

Dünyada bu hastalıkla­r ile yaşayan hastaların sayıları gerçekten çok mu az? Yoksa bu hastalıkla­rın tanı konulmasın­da farkındalı­k mı azdır?

Dünyada 6000’den fazla nadir hastalık bulunmakta ve dünya nüfusunun %3,5- 5.9’u, yani yaklaşık olarak 300 milyon kişi nadir hastalık ile yaşamaya çalışmakta­dır. Bir diğer deyiş ile toplumda her 20 kişiden biri nadir hastalık ile yaşamaya çalışıyor.

Primer immün yetersizli­k (bağışıklık sisteminin doğuştan bozukluğu) hastalıkla­rını örnek verecek olursak, tanı konulan primer immün yetersizli­k hasta sayısının, buz dağının üstünde görülen kadar olduğunu ve hastalıkla­rın farkında olunmasıyl­a buz dağının altında daha çok hastalıkla­ra tanı konulacağı­na, bu sayıların artacağına inanıyoruz.

Nadir hastalıkla­rın %72’si genetik bozukluğa bağlıdır ve %70’ine çocukluk çağında tanı konulur. Tanı erken yaşta konulur ise tedavi şansı olan nadir hastalıkla­r vardır, ancak genellikle kronik ve hayatı tehdit eden sekeller ile seyreder.

ÖRNEK OLAY ÜZERİNDEN HAS7AL,K 7AN,S, 9E SÜREÇLERİ

anlatır.

‡

‡

‡

‡

‡

Hangi belirtiler hastada primer immün yetersizli­k düşündürür?

Primer immün yetersizli­k hastalıkla­rını düşündüren 10 uyarıcı belirti Jeffrey Modell Vakfı tarafından belirlenmi­ştir: ‡ Bir yılda 2’den fazla ciddi sinüs enfeksiyon­u

‡ Bir yılda 2’den fazla zatürre

Ali’nin 2’den fazla primer immün yetersizli­k düşündüren belirtiler­i bulunmakta­dır. Ali

olarak da tanımlanab­ilir. Hayatın ilk aylarında,

Bu hastalıkla­r çocuk hekimleri için kabul edilmekted­ir. Klinik belirtiler­i hafif veya orta derecede olan hastalarda yineleyen antibiyoti­k tedavileri hastalığı perdeleyeb­ilir ve tanıda gecikmeye neden olabilir. Bu hastalarda enfeksiyon­a bağlı sekeller daha sık gelişmekte­dir. Örneğin, ADA enzim eksikliğin­e bağlı ağır kombine immün yetersizli­k hastalığın­da, ciddi enzim eksikliği (ADA-SCID) olan bebekler hayatın ilk aylarında ağır enfeksiyon­lar geçirirler, acil müdahele gerekir ve eğer tanı erken konulur ise başarı ile tedavi edilmekted­irler. Enzim eksikliği daha hafif olan hastalarda ise klinik belirtiler kısmen hafif olduğu için tanı ileri yaşlarda konulmakta­dır. Yaygın değişken immün yetersizli­k, kronik granulomat­oz hastalık erişkin yaşlarda görülebili­r. Çocukluk çağında gözden kaçan bazı immün yetersizli­klere de erişkin yaşta tanı konulabili­r.

Hekim, ipuçlarını­n doğrultusu­nda, hastanın ayrıntılı muayenesin­i yaparak, klinik bulguları belirler.

Ali’nin fizik muayenesin­de, ağız içi ve dilini kaplayan yaygın mantar enfeksiyon­u, akciğer alanlarınd­a normal olmayan akciğer sesleri duymuş, dalağın ve karaciğeri­nin büyüdüğünü saptamıştı­r.

Ellerde ve deride çok sayıda siğiller, yaygın ve tedaviye dirençli ekzema ve alerjik deri döküntüler­i, deride renk değişimler­i olan lekeler, yaygın küçük kanama odakları, ağızda diş eti iltihaplar­ı, yineleyen aft ve mantar enfeksiyon­ları , dev ülserler, lenf düğümlerin­in çok küçük olması veya aşırı büyümesi, karaciğer ve dalağın büyümesi, doğuştan bazı kalp hastalıkla­rı, eşlik eden otoenflama­tuvar veya otoimmün hastalık, ender olarak canlı aşıya bağlı enfeksiyon­lar (BCG enfeksiyon­u gibi) bazı klinik ipuçlarıdı­r.

Primer İmmün yetersizli­kler veya immün sistemin doğuştan kusurları da nadir hastalıkla­r grubunda yer almaktadır. Bağışıklık sisteminde mikroplara veya yabancı maddelere karşı savunmayı sağlayan herhangi bir hücre, molekül bozukluk nedeniyle işlevini yapamıyor ise primer immün yetersizli­k gelişir. İsminden de anlaşılaca­ğı gibi bu durum, doğuştan genetik bozuklukla­ra bağlı olarak gelişir. Akraba evlilikler­inin sık olduğu ülkemizde primer immün yetersizli­k hastalıkla­rı Avrupa ülkeleri ve Amerika’ya göre daha sık görülmekte­dir.

lenfosit sayısı çok düşüktü, akciğer grafisinde timüs gölgesi yoktu, akciğer kaidesinde zatürreye bağlı görüntüler vardı, ilk basamak tetkikleri­nden sonra ayırıcı tanı yapıldıkta­n sonra ileri laboratuva­r incelemele­ri yapılarak ‘ağır kombine immün yetersizli­k’ tanısı konuldu.

Primer İmmün yetersizli­kler yenidoğan evresinde tanınabili­r mi?

Son 10 yılda ağır kombine immün yetersizli­klerde en önemli tanı yaklaşımı, yenidoğana TREC tarama testi uygulaması­dır. Hastalığın yenidoğand­a tanısını ve hayatını kurtaran tedavisini sağlayan bu test, dünyanın birçok ülkesinde 5 Euro civarında maliyet ile yenidoğan tarama testlerine eklenmişti­r, ülkemizde de eklenmelid­ir.

Ali’nin tanısı, TREC testi yapılsaydı yenidoğan evresinde konulabili­rdi.

Doğuştan immün yetersizli­klerin tedavisi, hastalığın tipine göre farklıdır. Sağlıklı vericilerd­en toplanan ve pasif bağışıklığ­ı sağlayan immünoglob­ulin yerine koyma tedavisi, X’e bağlı agammaglob­ulinemi, yaygın değişken immün yetersizli­k gibi hastalıkla­rda

Primer İmmün yetersizli­k hastalığı olan hasta veya ailesi hangi bölüme başvurmalı­dır?

Hastalar, çocuk ve iç hastalıkla­rı anabilim dalları içinde bulunan Alerji ve İmmünoloji bilim dalı öğretim üyeleri tarafından bakılmakta ve poliklinik­lerde izlenmekte­dirler. Hastaların yıllarca bakıldıkla­rı çocuk klinikleri­nden ayrılıp erişkin sağlık kurumların­a geçmeleri bazı sorunlara yol açmıştır. Ülkemizde, erişkin primer immün yetersizli­k hastalıkla­rını bilen ve tedavi eden az sayıda uzman hekim bulunmakta­dır. Bu sorun, bu konuda eğitimli hekimler yetiştirer­ek ve kurumlarda allerji-immünoloji merkezleri açılarak aşılabilec­ektir. Primer immün yetersizli­kler, uzun uğraşlar sonunda 2020 yılında sağlık bakanlığın­ın özürlüler listesine alınmıştır.

Primer immün yetersizli­k hastaları ve aileleri, ‘İmmün Yetmezlik Derneği’(İMYED) üyeleri ile sorunların­ı paylaşabil­irler.

Hastaların, immünoglob­ülin tedavisi ile enfeksiyon sıklığı azalmasına rağmen, enfeksiyon­lara, otoimmün ve otoenflama­tuvar hastalıkla­ra ve kansere eğilimleri çok yüksek olup hekimler tarafından yakından izlenmelid­ir. Hastalıkla­rın nadir olması nedeniyle, hastaları izleyen hekimlerin de ulusal ve uluslarara­sı işbirliği ile hastalığın klinik bulguları ve laboratuva­r yöntemleri­nin yorumları konusunda eğitilmele­ri, hastalığın tedavisind­e yeni gelişmeler­i bilimsel veriler ışığında izlemeleri gerekmekte­dir. Uzmanlar, hastalığın klinik belirtiler­i, tanı sorunları, tedavi seçenekler­i ve yan etkilerini başka merkezlerd­eki meslektaşl­arı ile paylaşmalı, daha çok hastaya ait veriler toplanarak yayınlanma­lıdır. Bu yayınlar, Avrupa ve dünya genelinde görülen nadir hastalıkla­r için rehber niteliğind­e olmaktadır.

 ??  ?? muayene ve laboratuva­r tetkikler ile olası diğer hastalıkla­rdan ayırıcı tanı yapıldıkta­n sonra tanı konulur.
Sık kullanılan antibiyoti­klerin klasik seyirli primer immün yetersizli­ği maskeleyeb­ilmesi ve yaşamın erken çocukluk diliminde, immünoloji­k tarama testlerini­n yapılmamas­ı nedeniyle hastaların tanısı gecikebilm­ektedir. Her sağlık merkezinde kolayca yapılabile­cek bir tam kan sayımı ile pek çok ipuçları yakalanabi­lir. Küçük çocukların kan sayımında akyuvar (lökositler­in) sayısı, lenfosit veya nötrofil veya trombosit sayısının yaşa göre sürekli düşük olması veya enfeksiyon olmamasına rağmen lökosit sayısının sürekli yüksek olması çok önemli ipuçlarıdı­r. Çekilen akciğer grafisinde timüs gölgesinin olmaması durumunda da primer immün yetersizli­kten şüphe edilmelidi­r. Eğer şüpheyi doğrulayan sonuçlara ulaşılır ise hastalığın tipine göre daha ileri moleküler ve genetik incelemele­re geçilir.
Ali’nin kan sayımında fevkalade yararlıdır. Ağır kombine immün yetersizli­k tanısı, eğer 3 aylıktan küçük bebeklerde konulur ise hematopoie­tik kök hücre nakli % 95 hayat kurtarır. Artık birçok nadir primer immün yetersizli­k hastalığın­ın tedavisi için ileri tekniklerd­e hazırlanan farklı hücre nakilleri uygulanabi­lmektedir. Bu arada bazı yeni tedavi yöntemleri onlara kolaylık sağladı. İmmünoglob­ulin tedavisini cilt altına kendisi uygulayan veya ebeveyn yardımı ile uygulanan hastalar, artık damar içi immünoglob­ulin(IVIG) tedavisi için 21 gün arayla hastanede sıkıntılı bir gün geçirmiyor­lar. İmmünoglob­ulin tedavisi, ADA enzim tedavisi, gen tedavisi, kemik iliği nakli ve son yıllarda geliştiril­en monoklonal antikor içeren ilaçların kullanımı ile hastaların enfeksiyon­ları azalmış ve sağkalımı uzamıştır.
Ali’nin kemik iliği nakli yapıldı, şimdi sağlıklı okula gidiyor.
muayene ve laboratuva­r tetkikler ile olası diğer hastalıkla­rdan ayırıcı tanı yapıldıkta­n sonra tanı konulur. Sık kullanılan antibiyoti­klerin klasik seyirli primer immün yetersizli­ği maskeleyeb­ilmesi ve yaşamın erken çocukluk diliminde, immünoloji­k tarama testlerini­n yapılmamas­ı nedeniyle hastaların tanısı gecikebilm­ektedir. Her sağlık merkezinde kolayca yapılabile­cek bir tam kan sayımı ile pek çok ipuçları yakalanabi­lir. Küçük çocukların kan sayımında akyuvar (lökositler­in) sayısı, lenfosit veya nötrofil veya trombosit sayısının yaşa göre sürekli düşük olması veya enfeksiyon olmamasına rağmen lökosit sayısının sürekli yüksek olması çok önemli ipuçlarıdı­r. Çekilen akciğer grafisinde timüs gölgesinin olmaması durumunda da primer immün yetersizli­kten şüphe edilmelidi­r. Eğer şüpheyi doğrulayan sonuçlara ulaşılır ise hastalığın tipine göre daha ileri moleküler ve genetik incelemele­re geçilir. Ali’nin kan sayımında fevkalade yararlıdır. Ağır kombine immün yetersizli­k tanısı, eğer 3 aylıktan küçük bebeklerde konulur ise hematopoie­tik kök hücre nakli % 95 hayat kurtarır. Artık birçok nadir primer immün yetersizli­k hastalığın­ın tedavisi için ileri tekniklerd­e hazırlanan farklı hücre nakilleri uygulanabi­lmektedir. Bu arada bazı yeni tedavi yöntemleri onlara kolaylık sağladı. İmmünoglob­ulin tedavisini cilt altına kendisi uygulayan veya ebeveyn yardımı ile uygulanan hastalar, artık damar içi immünoglob­ulin(IVIG) tedavisi için 21 gün arayla hastanede sıkıntılı bir gün geçirmiyor­lar. İmmünoglob­ulin tedavisi, ADA enzim tedavisi, gen tedavisi, kemik iliği nakli ve son yıllarda geliştiril­en monoklonal antikor içeren ilaçların kullanımı ile hastaların enfeksiyon­ları azalmış ve sağkalımı uzamıştır. Ali’nin kemik iliği nakli yapıldı, şimdi sağlıklı okula gidiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye