Sabah

İkinci Abdülhamid, Arnavutça hutbeye izin vermemişti

-

OSMANLI döneminde Müslümanla­r’ın bir bütün olması siyaseti izlenmişti. Türkiye’nin Yakınçağ tarihinin önemli tarihçiler­inden Prof. Dr. Vahdettin Engin’in bulduğu bazı belgeler İkinci Abdülhamid’in bu birliğin bozulmamas­ı için Arnavutça hutbeye bile izin vermediğin­i ortaya çıkarmıştı.

Arnavutlar’ın yaşadığı İşkodra’da imparatorl­uğun son yıllarında hutbe okunurken yeni bir âdet başlamıştı. Cuma hutbesi Arapça okunduktan sonra imam Arnavutça anlamını cemaate söylüyordu. Ancak bu uygulama bir müddet sonra din adamlarını ve halkı ikiye böldü. Hatta iş tarafların silahlı olarak camiye gelmesine kadar gitti.

Bu gelişmeler üzerine 1891 Temmuz’unda mesele İstanbul’a soruldu. Şeyhülislâ­m, hutbenin

Arapça olarak okunduktan sonra cemaate Arnavutça mealinin de okunmasınd­a bir sakınca olmadığı şeklinde görüş bildirdi. Hükümet de şeyhülislâ­mın görüşü doğrultusu­nda, Arnavutça hutbe okunabilec­eği kararına vardı. Fakat bu aşamada İkinci Abdülhamid duruma müdahale etti.

İkinci Abdülhamid’in esas endişesi, ülke bütünlüğün­ü tehlikeye düşürecek birtakım gelişmeler­in yaşanması idi. Yani padişaha göre işin siyasi bir boyutu da vardı ve esa olarak bunun göz ardı edilmemesi lazımdı.

Padişah, hükümete gönderdiği yazıda şu konuların üzerinde dur muştu: “Kur’an’ın halkın anlayabile­ceği dilden vaizlerce izah edi mesi ile Cuma hu besinin Arnavutç okunması birbirinde­n ayrı şeylerdir. Bildiğiniz gibi, bir süre önce Arnavutlar siyasi amaçlı bir örgü kurdular. Bunlar Arnavutça’yı ıslah etmek gibi gerekç lerle Arnavutça eğ tim yapmak istiyo lar. Bu amaçla Lat harfleriyl­e yazılmış alfabe kitaplar hazırladıl­ar. Cuma hutbesinin cemaate Arnavutça okunması meselesini­n gündeme getirilmes­i de söz kon su maksatlara hizmet etme amacını taşımaktad­ır. Bunun önü alınmadığı takdirde, Arnavutça bütün kitapla Latin alfabesi ile yazılmak istenecek bu talep giderek Kur’an-ı Kerim’in d Latin harfleri ile yazılması gibi vahi bir netice doğuracakt­ır”.

Padişahın bu müdahalesi üzerin hükümet, Cuma hutbesinin Arapça okunmaya devam edilmesi yönünd karar verdi.

 ??  ?? Arnavutça hutbe mese lesiyle ilgili bir belge.
Arnavutça hutbe mese lesiyle ilgili bir belge.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye