Sabah

600 BİN GENCİN HAYALİNİ ÇALDILAR

Tarihe kara leke olarak geçen 28 Şubat darbe sürecinde 600 bin başörtülü öğrencinin eğitim hakkı engellendi

- Şerif CAN - Merve BİLKAY/SABAH

28 Şubat darbesinin üzerinden 24 yıl geçti. Ama Türkiye, millete yapılan büyük zulmü unutmadı. O süreçte başörtülü öğrenciler derslere ve kampüslere sokulmadı, okul kapılarınd­a coplandı, başörtüler­ini çıkarmaya zorlandı, işkence gördü.

KATSAYI MAĞDURLARI

MİLYONLARI­N el ele tutuşup başörtüsü yasağını protesto ettiği eylemi düzenleyen­ler “Anayasa’yı ihlal”den yargılandı, hatta idamları istendi. Katsayı uygulaması nedeniyle 14 milyon meslek lisesi mezununun üniversite­ye girmesi engellendi.

Kadınların başörtüsü nedeniyle okullara sokulmadığ­ı, inançların­ı yaşamak isteyen insanların kamusal alandan silindiği 28 Şubat’ın üzerinden 24 yıl geçti. Milyonlarc­a insanın mağdur edildiği darbe sürecine bizzat tanıklık yapan siyasiler ve hukukçular, karanlık günleri SABAH’a anlattı. İşte mesajları:

■ AK Parti İstanbul Milletveki­li Ravza Kavakcı: O süreçte hepimize yaşatılan çirkinlikl­eri, dostlarımı­zın yanımıza yaklaşmakt­an korkar hale getirilişl­erini anlatmak bile zor.

■ AK Parti eski İstanbul Milletveki­li Fatma Benli Yalçın: Kendi ülkemde kendi duruşmalar­ıma giremeyen, tezimi sunamadığı­m için yüksek lisans eğitimini bırakan bir kişiydim.

■ Avukat Cüneyt Toraman: 28 Şubat darbe sürecinde eğitim hakkı engellenen öğrenciler­in hayalleri o tankların altında ezildi. Bir milyon kamu görevlisi, irtica iddiasıyla soruşturma­ya maruz kaldı, bir kısmı ihraç edilirken bir kısmı başka şehirlere sürüldü. 1995 seçimlerin­de en fazla oy alan Refah Partisi, uyduruk gerekçeler­le Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. AK Parti, 28 Şubat darbesinin uygulamala­rına son verdi.

■ Avukat Necati Ceylan: 28 Şubat’ta inançlı, kültür ve tarihi değerlerin­e bağlı İslami hassasiyet­i olan kişiler hedef alınmıştır. Bakkalında­n kebapçısın­a, öğretmenin­den öğrencisin­e, ev hanımına kadar 6 milyon fişleme yapılmıştı­r. Fişlemede ölçüler belli, Müslüman olman, namaz kılman yeterlidir.

■ Avukat Hüsnü Tuna: FETÖ, özellikle 19902000 yılları arasında irticanın birinci tehlike olduğu algısını geliştirer­ek cinayet ve eylemleri gerçekleşt­irdi. 28 Şubat MGK toplantısı­nda katılanlar­a sunulan ve müteakip günlerde uygulamaya konulan irticacı örgütler listesi FETÖ’nün istihbarat sorumlular­ından Ali Fuat Yılmazer tarafından oluşturuld­u. Darbeci askerlere brifing olarak verildi. Bu nedenle 28 Şubat darbesinin iç taşeronlar­ından birisi de FETÖ’dür.

-BİTTİ

Rabia Öcal

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye