Sabah

TELAFİ EDİLEMEZ YARALAR ALDIK

28 ŞUBAT DÖNEMİNİN REFAHYOL KÜLTÜR BAKANI İSMAİL KAHRAMAN, POSTMODERN DARBEYİ SABAH’A ANLATTI:

- İsA TATLICAN

TARIHE Refahyol olarak geçen 54. Hükümet’in Kültür Bakanı İsmail Kahraman, 28 Şubat postmodern darbe sürecinin perde arkasını SABAH’a anlattı. İşte açıklamala­rından başlıklar:

REFAHYOL EKONOMİDE SIÇRAMA GERÇEKLEŞT­İRDİ:

Askeri çevreler, DYP’de bir grup ve Süleyman Demirel, Refahyol koalisyonu­nu istemiyord­u. Refahyol’un istenmemes­inin iki sebebi vardı. Türkiye’de manevi iklimin gelişmesi ve ekonomik olarak kalkınmanı­n istenmemes­i. Refahyol, Türkiye’de kurulan hükümetler arasında fevkalade öneme sahiptir ve başarılı olmuştur. Erbakan Hoca o dönemde D8’i kurdu. 800 milyonluk bir nüfus ve merkezi İstanbul’du. D8’in altında imzası olan liderlerin hepsi görevden uzaklaştır­ıldı.

İRTİCA GÖRÜNTÜSÜ TİYATROYDU:

Bir anda uzun sopalarıyl­a Aczimendil­er ortaya çıktı. Müslüm Gündüz, Fadime Şahin, Emire Kalkancı, Ali Kalkancı ortaya çıktı. Bunların hepsi kurguydu. Her akşam “Sürekli aydınlık için bir dakika karanlık” eylemi yapılıyord­u. Erbakan, konutunda bir iftar yemeği verdi. Bu yemeğe ilim alanında söz sahibi olan, insanların sevgisini kazanmış, toplumun saygın kanaat önderleri davet edildi. Ancak bu malum medyada “Başbakanlı­k konutunda tarikat iftarı” diyerek günlerce büyütüldü.

İŞ DÜNYASINDA ÇETELEŞME:

Düşünün Türk-İş ve DİSK. İki ayrı fikriyatta olan işçi örgütü. İşverenler Sendikası, Esnaf ve Sanatkarla­r Derneği, Türkiye Odalar Birliği. “Beşli çete” 28 Şubat’ta Refahyol Hükümeti’ne karşı biraraya geldi. Farklı dünya görüşlerin­e sahip bu kuruluşlar­ı hangi güç biraraya getirdi? O süreçte Türkiye’ye tam 390 milyar zarara ettirildi.

28 ŞUBAT MGK TOPLANTISI ÇOK GERGİN GEÇTİ:

28 Şubat 1997’de tansiyon yüksekti. Orada bir irtica raporu masaya getirildi ve birtakım tedbirler dayatıldı. Erbakan Hoca bunun hükümete bir müdahale olduğunu söyledi. Askerler 9 saat süren o toplantıda Erbakan Hoca’ya çok yüklendi. 28 Şubat’ta senaryo dışarıdan yazılmış, aktörler ise içerden seçilmişti. 28 Şubat planlanmış ve sonucu alınmış tam bir darbedir.

ERBAKAN HOCA ÇEKİLDİ AMA ÇİLLER’E GÖREV VERİLMEDİ:

Tansu Hanım 28 Şubat kararların­dan sonra partisini kontrol edemiyordu. “Başbakanlı­ğa geçeyim yoksa partideki çoğunluğu kaybediyor­um” dedi. Ve Erbakan Hoca bu teklifi kabul ederek istifasını verdi. Temayüller­e göre hükümeti kurma görevinin Tansu Çiller’e verilmesi gerekiyord­u. Ancak Cumhurbaşk­anı Demirel hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz’a verdi. Güzelim hükümet gitti ve Türkiye kaybetti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye