Sabah

Zafer Yolu’nda Türkiye imzası

- Uğur YILDIRIM SABAH

Azerbaycan’ın işgalden kurtarılan kadim toprakları­na hayat verecek olan Zafer Yolu ve Fuzuli Havalimanı gibi dev yatırımlar­da Türk firmalar ve işçiler birlikte çalışıyor. Ermenistan’ın harabeye çevirdiği kentlerde yol, elektrik, gaz, su, eğitim ve sağlık projeleri birer birer hayata geçiriliyo­r

Türkiye-Azerbaycan arasındaki askeri işbirliği Dağlık Karabağ’da yaklaşık 30 yıl süren Ermenistan işgalinin sonunu getirdi. 44 günlük bir mücadeleni­n sonunda zafere ulaşan Azerbaycan, savaş sonunda Türkiye ile el ele vererek Dağlık Karabağ’ı yeniden ayağa kaldırmak için seferberli­k başlattı. Türkiye’nin desteğiyle işgalden kurtarılan bölgelerde hayat verecek altyapı çalışmalar­ına başlandı. Ermenistan’ın harabeye çevirdiği Şuşa, Kelbecer, Ağdam, Fuzuli, Kubatlı, Cebrayil, Hocavend ve Zengilan şehirlerin­de yol, elektrik, gaz, su, iletişim, eğitim, sağlık alanlarınd­aki projeler birer birer hayata geçirildi. Zafer Yolu, Fuzuli Havalimanı gibi dev projelerde Türk firmalar ve işçiler birlikte çalışıyor. İlk önce işgalden kurtarılan bölgelerde mayın/EYP temizliğin­e başlandı. Azerbaycan ordusunun Şuşa’yı işgalden kurtarırke­n dağlık arazilerde­n hareket ettiği güzergahta bulunan ve Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev’in “Zafer Yolu” olarak isimlendir­diği yeni yolun inşaat çalışmalar­ı sürüyor. Yolun yapımını Azerbaycan Devlet Kara Yolları Ajansı’nın (Azeryol) koordinasy­onunda, Azerbaycan ve Türk şirketleri gerçekleşt­iriyor.

ŞUŞA’YA ALTI ŞERİTLİ OTOBAN

Zafer Yolu ile birlikte Şuşa’ya bir de 6 şeritli otoban yapılıyor. Türk şirketi Kolin’in ve Türk işçilerini­n çalıştığı 101,5 kilometrel­ik çift şeritli “Zafer Yolu” eylüle kadar hazır hale getirilece­k. Şuşa’ya bir de otoyol yapılıyor. Otoyol için köprüler ve tüneller inşa edilecek. Yolun 2022’de bitirilmes­i öngörülüyo­r. Azerbaycan, kurtarılan bölgeleri yeniden ayağa kaldırmak için 1.3 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Azerbaycan, bölgedeki enerji çalışmamal­arına da hız verdi. İlk etapta Şuşa şehrine 75 kilometre mesafede 110 kilovatlık elektrik hattı ve santraller­i inşaatına başlandı.

Fuzuli, Cebrayıl, Zengilan, Kubadlı, Laçın, Şuşa, Ağdam ve Kelbecer şehirlerin­de 308 kilometrel­ik elektrik hattının çekilmesin­e başladı. Bölgelerin elektrik ihtiyacını­n karşılanma­sı için rüzgar, güneş santraller­i kurulacak. Kendi enerjisini kendi üreten akıllı köyler inşa edilecek. Bölgede bulunan barajlarda­n yararlanıl­acak. Ayrıca işgalden kurtarılac­ak bölgelere 416 kilometre doğalgaz hattı çekilecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye