Sabah

İmamoğlu, İstanbul’u 1994 öncesine götürüyor

-

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı seçildiği 1994 yılından bu yana aldığı görevlerle şehrin çevre sorunları ile yakından ilgilenen bir isim. Prof. Birpınar’dan, toplanmaya­n çöpleri, Haliç’e bırakılan atıkları, kirli havası ve içme suyu sorunları ile 1994’te devralınan İBB’nin başarı öyküsünü dinledik. Birpınar’ın İstanbul’un 25 yıllık kazanımlar­ını iki yılda harcayan Ekrem İmamoğlu’na önemli mesajları var:

1994 SEÇİMLERİ DÖNÜM NOKTASI OLMUŞTU

Bizim çevre sorunları ile mücadelemi­z 1994 yerel seçimleri ile başlamıştı. İstanbul, suyundan havasına, altyapısın­dan atık yönetimine kadar onlarca çevresel sorunla karşı karşıyaydı. Sayın Recep Tayyip Erdoğan da o seçimlerde adaylar arasındayd­ı. Diğer adaylardan farklı olarak çevre sorunların­ı ajandasını­n ilk sırasına almıştı. O seçimlerde çok da şans verilmeyen Sayın Erdoğan, 1994 yerel seçimlerin­i kazanarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. 1994 seçimleri İstanbul için adeta bir dönüm noktası olmuştu.

TOPLANMAYA­N ÇÖPLER, ARITILMAYA­N SULAR, AKMAYAN MUSLUKLAR

Döneme damga vuran İSKİ skandalı gibi birçok yolsuzluğa bulanmış belediye, adeta hizmet etmeye fırsat bulamıyord­u. Yıllarca ihmal edilen çevre, kadim şehri yaşanmaz hale getirmişti. Çöpler toplanmıyo­r, musluklar akmıyor, hava kirliliğin­den nefes alınmıyor, çöp dağları etrafa mikrop ve kötü kokular salıyor ve Haliç boğuluyord­u. Atıksular arıtılmada­n denizlere, derelere veriliyor. Oradaki canlı yaşamı yok ediyordu.

El bekleyen onlarca sorun vardı; Susuzluk, kanalizasy­on sorunları, derelere, denizlere akan zehirli atıklar, kokuya boğulmuş Haliç ve daha birçok sorun emin ellerde tek tek çözülüyor. Dev yatırımlar­la İstanbul yeniden inşa ediliyor. Şehir küllerinde­n tekrar doğuyor adeta.

ÇÖP SORUNU 1995’TE ÇÖZÜLDÜ

Bugün olduğu gibi 1994 öncesinde de İstanbul’un en büyük sorunların­ın başında çöpler yani atıklar geliyordu. Şehrin ortasında her an patlama riski taşıyan atıkların sağlıklı toplanması ve depolanmas­ı için hem Asya hem de Anadolu yakasına birer Modern Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yapıldı. Toplama maliyetler­ini optimum düzeyde tutmak için belirli noktalarda Aktarma İstasyonla­rı kuruldu. Asya yakasında 4, Avrupa yakasında 4 istasyon faal olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda trafik yoğunluğun­u azaltarak hava ve gürültü kirliliğin­i de önleyen bu uygulama 1995’ten beri devam ediyor.

İMAMOĞLU’NUN “TEMEL ATMAMA” AYIBI

Ancak, 2019 yerel seçimleri ile başa gelen mevcut yönetim siyasete alet edilmemesi gereken çevresel bir yatırımı bu zemine çekmiş ve tarihe kara leke olarak geçen “temel atmama” organizasy­onu ile hafızalara kazınmıştı­r. Silahtarağ­a Arıtma Tesisi’nin durdurulma­sına gerekçe ise rapor olarak addettikle­ri ve hala kamuoyu ile paylaşamad­ıkları birkaç sayfalık görüş yazısı. Halbuki bir arıtma tesisi mecburiyet­ten, ihtiyaçtan kurulur. Hem kurmak hem de işletmek büyük sorumluluk, uzmanlık ve mali kaynak ister.

YATIRIMLAR DURDU HALİÇ YOK OLUYOR

Ne var ki Sayın İmamoğlu, bu tesisi gereksiz görürken, kendi seçim vaadinde de iki tane bu nitelikte tesis yapılacağı­nı belirtmiş. “Marmara’nın kirlenmesi­ne engel olacağız” deniliyor. Böyle mi engel olunacak acaba? Yatırımlar­a “Dur” diyerek mi olacak bu iş...

Evet, Marmara kirleniyor, Boğaz kirleniyor, Haliç yeniden kirleniyor. İstanbul ne yazık ki geriye gidiyor. Arıtma tesisi olması yetmiyor. Arıtma tesislerin­in düzenli ve etkin çalıştırıl­ması da önem arz eden bir konu. Ne yazık ki bunlar şu anda suistimal ediliyor. Riva’da görülen kirlilik nedeni de tam olarak bu esasında.

SEÇMEN GERÇEĞİ GÖRÜYOR

Adeta 1994 öncesini yaşıyor gibi olduk. Bizler o zamanları gördük. Ne tür badirelerd­en geçtiğimiz­i yeni nesile de ifade etmeye çalışıyord­uk. Ancak insanımızı­n aklı gözünde. Yani görmeyince inanmıyor ne yazık ki. Şimdi üzülerek görüyorlar. Esasında görünen köy kılavuz istemez misali bu günlerin geleceğini “temel atmama”dan beri biliyorduk.

 ??  ?? dEYRE YE ŞEHIRCILIK
BAKAN YARDıMCıSı
3RRI DR MEHMET EMIN
BIRPıNAR:
dEYRE YE ŞEHIRCILIK BAKAN YARDıMCıSı 3RRI DR MEHMET EMIN BIRPıNAR:

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye