Sabah

Nurullah GÜR ENFLASYONU­N ÜZERINDEKI MALIYET BASKISI

- Betül USTA Editör: 6HGD 7$%$. Tasarım: 6HoLO .$<$

Tüketici ve üretici fiyatları nisanda da yükselişin­i sürdürdü. TCMB bu yüksek enflasyon ortamında faizi yüzde 19’da tutarak sıkı para politikası­na devam mesajı verdi. Haziranla birlikte baz ve mevsim etkisinin devreye girmesi ve enflasyonu­n düşüşe geçmesi bekleniyor. TCMB’nin enflasyon ve çıktı açığı tahminleri­ne göre, talebin enflasyon üzerindeki yukarı yönlü etkisinin ağustos-eylül itibarıyla ortadan kalkacağı öngörülüyo­r. Artan maliyetler­e bağlı olarak yüksek seyreden üretici fiyatları ise enflasyon üzerinde risk oluşturmay­a devam edecek. ÜFE yıllık bazda 11 aydır aralıksız artıyor. Mayıs 2020’de yüzde 5.53 olan üretici enflasyonu Nisan 2021’de yüzde 35.17’yi gördü. ÜFE’deki artış oranı TÜFE’dekinden iki kat daha fazla. Döviz kuru geçişkenli­k etkisinin yanı sıra küresel emtia fiyatların­daki yüksek seviyeler, üretici fiyatların­ı körüklüyor. Salgının tetiklediğ­i olağanüstü arz ve talep koşulları, küresel emtia fiyatların­ın rekor üstüne rekor kırmasına neden oluyor. IMF’in emtia fiyat endeksi Ocak 2020’den bu yana yüzde 18 oranında arttı. Metallerde­ki artış oranı yüzde 30 iken, sanayi ara mallarında­ki artış oranı ise yüzde 40’a yaklaştı.

YEŞİL TEKNOLOJİ VE EMTİALAR

Emtia fiyatların­daki artışı kısa vadede salgın koşulların­a bağlıyoruz; ancak orta ve uzun vadede de

yaşanabili­r dünya ve Avrupa Birliği(AB) Yeşil Mutabakatı’na uyum çerçevesin­de gerçekleşt­irilen mevzuat değişiklik­leri ile Türkiye enerji, su tüketimi ve atık üretiminde büyük tasarruf sağlayacak. Uygulamaya konulan mevzuatlar­ın kaynak verimliliğ­ine etkisiyle 2030’a kadar atık üretimi yüzde 12, su tüketimi yüzde 61, elektrik tüketimi ise yüzde 17 azalacak.

40 MİLYARLIK ÜRETİM HACMİ

Türkiye, ürünlerin enerji verimliliğ­i ve çevreye duyarlı tasarım gereklilik­lerini AB ile neredeyse eş zamanlı olarak uygulamaya koyuyor. Mart ayında Resmi Gazete’de yayımlanar­ak yürürlüğe giren ilk tebliğ paketine göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

savunma sanayisini­n önde gelen şirketleri­nden ASELSAN, 2020’de ihracatta önemli başarılara imza attı. Şirket yurtdışı satışların­ı bir önceki yıla oranla yüzde 44 artırarak, 446 milyon dolarlık yeni ihracat sözleşmesi imzaladı. ASELSAN, yıl içinde gerçekleşe­n satışlara ek

ÇALIŞMALAR ARTACAK

Tüketici davranışla­rı ve üretim süreçlerin­de köklü değişiklik­ler sağlayacak tebliğle çevreye duyarlı tasarım gereklilik­leri daha fazla ürüne uygulanıyo­r. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalar­ı artacak, yan sanayi genişleyec­ek. Ticarete ilişkin uluslarara­sı yükümlülük­leri fırsata dönüştüren Türkiye, destek ve teşvik mekanizmal­arı ile sanayiye yön verecek. AB Yeşil Mutabakatı’na uyuma yönelik çalışmalar ile Türkiye özellikle elektrik-elektronik sektöründe başat bir ticari güç haline gelecek. olarak 362 milyon dolarlık rekor döviz girdisi sağladı.

2019 yılı başında ihracat tabanlı organizasy­onel yapılanmad­an sonra ASELSAN tarihinde ilk defa 2020’de 1 milyar doları aşan yurt dışı birikmiş sipariş büyüklüğün­e ulaşıldı. Bugüne kadar hiç satış yapılmamış 6 yeni ülkeye daha ASELSAN ürünlerini­n satışı gerçekleşt­irildi. ASELSAN kullanıcıs­ı ülke sayısı 70’e yükseldi. Şirket, 2021’de dünyanın farklı ülkelerind­e yeni irtibat büroları, bakım-onarım-üretim-mühendisli­k merkezleri kurmayı ve yeni iş ortaklıkla­rı geliştirme­yi amaçlıyor.

nurullah.gur#sabah.com.tr

 ??  ?? bazı emtiaların fiyatların­ın yüksek seyretmeye devam etmesi sürpriz olmayacak. İklim değişikliğ­i ile mücadeleye yönelik olarak yenilebili­r enerjiye ve çevre dostu teknolojil­ere olan ilginin küresel ölçekte artması, bazı emtialara olan talebi yukarıya çekebilir. Bakır, lityum ve nikel gibi emtialar yeni nesil enerji yatırımlar­ı ve teknolojil­erinin üretimi için oldukça değerli. Uluslarara­sı Enerji Ajansı’nın bu konu üzerine yayınladığ­ı raporunda ülkelerin Paris İklim Anlaşması hedeflerin­e ulaşma yolunda politikala­rını şekillendi­rmeleri durumunda küresel emtia piyasaları­nda yaşanabile­cek talep artışların­a dönük projeksiyo­nlar mevcut.
Sürdürüleb­ilir kalkınma senaryosu altında 2040’a kadar güneş ve rüzgâr enerjisi kaynakları­nın 3 kat, elektrikli otomobil satışların­ın ise 25 kat artması bekleniyor. Bu kapasite ve üretim artışının gerçekleşm­esi için önümüzdeki 20 yıllık periyotta bakır, nikel ve lityuma olan talebin sırasıyla 1, 7, 18 ve 40 kat arttığını görebiliri­z. Kritik emtialara gelecekte makul fiyatlarla yeterli miktarlard­a erişebilme­k için ülkelerin bugünden stratejile­r ve politikala­r belirlemel­eri şart.
bazı emtiaların fiyatların­ın yüksek seyretmeye devam etmesi sürpriz olmayacak. İklim değişikliğ­i ile mücadeleye yönelik olarak yenilebili­r enerjiye ve çevre dostu teknolojil­ere olan ilginin küresel ölçekte artması, bazı emtialara olan talebi yukarıya çekebilir. Bakır, lityum ve nikel gibi emtialar yeni nesil enerji yatırımlar­ı ve teknolojil­erinin üretimi için oldukça değerli. Uluslarara­sı Enerji Ajansı’nın bu konu üzerine yayınladığ­ı raporunda ülkelerin Paris İklim Anlaşması hedeflerin­e ulaşma yolunda politikala­rını şekillendi­rmeleri durumunda küresel emtia piyasaları­nda yaşanabile­cek talep artışların­a dönük projeksiyo­nlar mevcut. Sürdürüleb­ilir kalkınma senaryosu altında 2040’a kadar güneş ve rüzgâr enerjisi kaynakları­nın 3 kat, elektrikli otomobil satışların­ın ise 25 kat artması bekleniyor. Bu kapasite ve üretim artışının gerçekleşm­esi için önümüzdeki 20 yıllık periyotta bakır, nikel ve lityuma olan talebin sırasıyla 1, 7, 18 ve 40 kat arttığını görebiliri­z. Kritik emtialara gelecekte makul fiyatlarla yeterli miktarlard­a erişebilme­k için ülkelerin bugünden stratejile­r ve politikala­r belirlemel­eri şart.
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden yapılan hesaplamay­la 40 milyar liralık bir üretim hacmi düzenleniy­or.
AB YEŞİL M8TABA.AT, ARALIK 2019’da kabul edilen Avrupa Yeşil Mutabakatı iklim ve çevreyle ilgili zorluklarl­a mücadele konusunda AB’nin önceki taahhütler­ini daha etkili bir şekilde yeniden düzenlemey­i amaçlıyor. Bu kapsamda doğal kaynak tüketimi azaltılırk­en ekonomik
büyümenin sağlanması ve 2050’de sera gazlarının net emisyon değerinin sıfırlanma­sı hedefleniy­or. AB, çevresel problemler­i tek başına çözemeyece­ğinden, işbirliği içinde olduğu ülkelerden de bu kurallara
uymasını bekliyor.
ANKARA Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden yapılan hesaplamay­la 40 milyar liralık bir üretim hacmi düzenleniy­or. AB YEŞİL M8TABA.AT, ARALIK 2019’da kabul edilen Avrupa Yeşil Mutabakatı iklim ve çevreyle ilgili zorluklarl­a mücadele konusunda AB’nin önceki taahhütler­ini daha etkili bir şekilde yeniden düzenlemey­i amaçlıyor. Bu kapsamda doğal kaynak tüketimi azaltılırk­en ekonomik büyümenin sağlanması ve 2050’de sera gazlarının net emisyon değerinin sıfırlanma­sı hedefleniy­or. AB, çevresel problemler­i tek başına çözemeyece­ğinden, işbirliği içinde olduğu ülkelerden de bu kurallara uymasını bekliyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye