Sabah

Polimeks’in ortakları ‘çocukları için’ ayrıldı

-

Ayrılıklar zordur. Hele de şirket ortakların­ın ayrılması daha da zordur. Ama bugün size Türkiye’nin özellikle uluslarara­sı projeleriy­le öne çıkan müteahhitl­ik firmaların­dan Polimeks’in,

3 ortağının ayrılış öyküsünü anlatacağı­m. Ortak geçmişleri çocukluk yıllarına kadar giden (rol 7abanca, &em 6iyahi ve Abdullah *özener, 1995 yılında kurdukları Polimeks’teki ortaklıkla­rını sessiz sedasız sonlandırd­ı.

Eskişehir’deki Odun Pazarı Modern Müzesi’nin de kurucusu olan Polimeks, 7ürkmenist­an’da havalimanı dahil 130’a yakın anıtsal projeye imza atmış, Dünyanın En Büyük 250 Uluslarara­sı Müteahhidi listelerin­de ilk 50-60’a kadar yükselmiş bir şirket.

Birbirleri­ne ‘ortak’ değil, ‘dost’ demeyi tercih eden bu 3 iş insanın işlerinin de yolunda olduğu bir dönemde ayrıldıkla­rını duyduğumda Polimeks’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca’yı aradım. Tabanca’nın ilk sözü, ‘ayrılma sebebimiz herhangi bir anlaşmazlı­k değil’ oldu. ‘Peki, neden/nasıl ayrıldınız?’ diye sordum.

Tabanca’nın samimiyetl­e anlattıkla­rında her yaştan iş insanı için önemli dersler var:

Evet, ortaklığım­ızı sonlandırd­ığımız doğru. Ama bu planlı bir ortaklık tan ayrılma operasyonu­ydu. Bir ithtilaf nedeniyle değil.

Bu bizim aslında 4 yıl önce konuşmaya başladığım­ız bir şeydi. Çocuklarım­ızın bizim işlerimizd­en farklı alanlara ilgi duyması, iş yaşam larını o farklı alanlara göre şekillen dirmeyi istemeleri etkili oldu.

Çocuklarım­ızın bizim gibi çok büyük zorlukları aşarak, büyük fedakarlık­lar yaparak bu işleri devam ettirmeyi istememele­rini anlayışla karşıladık ve planlı bir şekilde işlerimizi ayırmayı kararlaştı­rdık.

Bu anlamda şirketimiz­i yeniden yapılandır­ma yoluna gittik. Bu yeni yapılanma ile çocuklarım­ızın daha kolay yöne tebileceği bir yapı kurguladık. Yapacak başka da bir şey yoktu. Bunu zamanında görüp planlamak önemliydi.

2.5 yıl önce Abudullah Bey

(Gözener) ile ve kısa süre önce de Cem

Bey (Sipahi) ile ayrıldık. Polimeks şu anda sadece bende. Cem Bey’in oğlunun Hollanda’da bir at çiftliği var, işlerini oraya yönlendird­i.

Biz de Polimeks olarak tüm müteahhitl­ik işlerimizi tamamladık ve artık bu alandan çıktık. Şimdi sadece yatırımcı şapkamızla iş yapıyoruz.

Polimeks’in, İngiltere Hollanda, 5usya ve 7ürkiye’de yatırımlar­ı söz konusu. Bu ülkelerde işletmesin­i yürüttüğüm­üz binalarımı­z ve otellerimi­z var. 5usya ve 7ataristan’da otel ve konut yatırımımı­z var.

Hollanda’da eski bir deri fabri kasını aldık. Orayı otel ve ofis kompleksi yapıyoruz. Ayrıca Eskişehir’deki Odun Pazarı Modern Müzesi dahil mevcut varlıkları­n işletmesin­i yürütüyoru­z.

Arşivler, kurdukları şirkete çocuğu gibi davranıp vazgeçemed­iği için yok olan ortakların öyküleriyl­e dolu. Polimeks’in 3 kurucu ortağının öngörüsü ise çocukları için böylesi bir sonu engelleyer­ek yeni öykülere fırsat tanıyacak bir adım gibi görünüyor.

Babaların fedakârlığ­ını beklemek doğru değil

Ortaklığın sona ermesinde çocukların tercihleri­nin etkili olduğunu söyleyince Erol Tabanca’ya kaç çocukları olduğunu sormadan edemedim. “Benim ve &em Bey’in 3, Abdullah Bey’in de 2 çocuğu var” dedi. Büyük kızının Eskişehir’deki müzenin başında olduğunu söyleyen Tabanca, sözlerini şöyle tamamladı: “Oğlum mimarlık eğitimi alıyor, diğer kızım Londra’da eğitimine devam ediyor. Biz birbirini çocuklukta­n tanıyan 3 arkadaş olarak kendi ideallerim­izi gerçekleşt­irmek üzere yola çıktık. Şimdi çocuklarım­ızın sayısı arttı hep sinin bizim gibi çok iyi anlaşmasın­ı, bizim vizyonumuz ve fedakârlık anla yışımız ile hareket etmelerini bekle memiz doğru değil.”

 ??  ?? Kulya.Juler#sabaK.com.tr
Kulya.Juler#sabaK.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye