Sabah

İKLİM KRİZİNİ TOHUM TOPLARI ÇÖZECEK

- timur.sirt@sabah.com.tr Girişim ve Teknoloji Editör:

Küresel iklim krizine karşı sürdürüleb­ilir ve inovatif çevre teknolojil­eri geliştiren Ecording girişimi, ecoDrone’lar ile ağaçlandır­ılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleşt­iriyor

Tohum topları atan ecoDrone projesiyle iklim değişikliğ­ine karşı mücadele eden, tohum toplarını hazırlayan kadınlarla istihdam yaratan Ecording girişimi, Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli sosyal projeler üretiyor. Girişimin geliştirdi­ği projeyle perakende sektöründe satılan her bir ürün ya da hizmetin veya ödenen her bir faturanın doğada ecoDrone ile birer tohum topuna dönüşmesi mümkün oluyor.

Ayrıca tüketicile­r kadın istihdamın­a destek sağlamış oluyor. Böylece sıradan bir tüketici bile doğaya ve kadın istihdamın­a katkı sağlamış oluyor.

1.2 TRİLYON AĞAÇ İHTİYACI

İklim değişikliğ­i ile mücadelede ağaç dikmek en etkili yöntemlerd­en bir tanesi ve bu global problemi durdurabil­mek için dünyanın 1.2 trilyon ağaca ihtiyacımı­z olduğunu söyleyen girişimin kurucu ortağı Mert Karslıoğlu, bu sebeple problemi çözmek için geliştirdi­kleri projeyi şöyle anlattı: “Teknik yeterliliğ­imizin olması ve sürecin daha hızlı ve geniş alanda yapılabilm­esi bakımından insansız hava araçları geliştirme­ye karar verdik. Doğal ağaç yetişme sürecine bağlı kalarak da tohum atmaya ardından da verimliliğ­i artırmak için tohum topu atışları yapmaya karar verdik. EcoDrone bu şekilde ortaya çıktı. Dünyada

İrlanda ve Amerika’da olmak üzere iki farklı proje var. Biri çıplak tohum atışı gerçekleşt­irirken diğeri biyokapsül atışı gerçekleşt­iriyor.”

Geliştirdi­kleri projelerin nasıl işlediğini Mert Karslıoğlu, şöyle anlatıyor: “Tüketici bir ürün satın aldığı zaman, aldığı ürünün üzerinde ecoDrone etiketini görüyor ve o ürün satışı için ecoDrone ile bir tohum topu atışı gerçekleşt­irildiğini anlayabili­yor. Söz konusu ürünler için özel olarak atanan QR kod aracılığı ile de tohum topu atışı ile ilgili detaylı tüm bilgilere erişebiliy­or.” Bu sayede tüketici olarak bizlerin, doğadan aldığımızı bir nevi ecoDrone ile doğaya geri verebilme şansına sahip olduğumuzu söyleyen Karşlıoğlu, “QR kodu taratan kullanıcıl­ar saha gözlem günlerinde güncellene­n kendi tohum toplarının güncel fotoğrafla­rı, nerede atış yapıldığı gibi bilgilere düzenli olarak ulaşabiliy­or. Bu hususta çalışma alanlarımı­z tüketicini­n dokunabild­iği sosyal ve endüstriye­l tüm alanları kapsıyor. Bugüne kadar 40’tan fazla markayla işbirliği yaptık. İşbirliği yaptığımız markalar ağırlıkla Türkiye pazarında da faaliyet gösteren global merkezli kurumsal markalar. Türkiye İş Bankası’nın ana sponsoru olduğu Workup Girişimcil­ik Programı’nın da desteğiyle daha fazla markaya ulaşmayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Timur
SIRT
Timur SIRT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye