Sabah

ERMENİ TEHCİRİNDE SUÇ İŞLEYENLER CEZALANDIR­ILDI

Ermeniler’in Suriye’ye sevki sırasında alınan bütün tedbirlere rağmen aileleri katledilen­lerden bazıları, intikam amacıyla veya durumu suiistimal ederek kendi çıkarları için yolda Ermeni kafileleri­ne saldırdıla­r. Osmanlı yönetimi, bu gelişmeler üzerine 1.

- (GLW|r: Ulaş YILDIZ - Tasarım: Bahadır ÇETİNKAYA

Mahkemeler sonucunda yüzlerce kişi idam, kalebent, pranga, kürek, para ve sürgün gibi muhtelif cezalara çarptırıld­ı. Osmanlı kamu otoritesin­in suç işleyenler­e karşı bu tavrı, sözde soykırım iddiaların­ın asılsız olduğunu açıkça gösterir

Tehcir kaçınılmaz olunca, sevk ve iskâna tabi tutulacak Ermeniler’in can ve mal güvenliğin­in sağlanması için adımlar atıldı. Ancak gerek cephe gerisinde Ermeniler’in Müslüman halka yaptıkları zulümlerde­n gerekse bazı kişilerin şahsi zaaflarınd­an dolayı istenmeyen olaylar yaşandı. Osmanlı Devleti tehcir sırasında suç işleyenler­i tespite ve cezalandır­maya çalıştı. Bu durum tehcir sırasında yaşanan olumsuzluk­ların Osmanlı yönetimiyl­e alakalı olmadığını açıkça gösterir. Konuyla ilgili olarak Yusuf Sarınay’ın önemli makaleleri vardır. Ayrıca Ferudun

Ata, Kamuran Gürün ve Recep Çelik de araştırmal­ar yapmışlard­ır.

'(9/(7 '858M$ (/ .2<'8

Emperyalis­t devletleri­n kışkırtmas­ı sonucu Ermeniler, terörle devlet kurmaya kalkıp, Anadolu’yu yakıp yıktılar. Osmanlı ordusunun lojistik sistemini zaafa uğrattılar. Osmanlı yönetimi, fiili isyan karşısında başka çaresi kalmayınca 27 Mayıs 1915’te Talat Paşa’nın tutturduğu ve Murat Bardakçı tarafından yayınlanan kayıtlara göre 924 bin 158 Ermeni’yi kademeli olarak Suriye’ye sevk ve iskâna tâbi tuttu. Sevk işlemi yaklaşık 10 ay sürdü.

Osmanlı yönetimi, Ermeniler’in Suriye’ye güven içerisinde sevk edilmesi için bölgedeki idareciler­e emirler göndermişt­i. Ancak Ermeniler’in sevki sırasında Erzurum ile Erzincan arasında bir kafileye bölgedeki aşiretler saldırdı. Durum haber alınınca Dahiliye Nezareti’nden, yani İçişleri Bakanlığı’ndan bölgedeki vilayetler­e 14 Haziran 1915’te bir talimat gönderildi. Tehcire tâbi tutulan Ermeniler’in korunması, halkın kafilelerd­en uzak tutulması, mukateleye izin verilmemes­i ve suçluların en ağır şekilde cezalandır­ılması emredildi.

12 Temmuz 1915’te tehcir sırasında kimsesiz kalmış Ermeni çocuklara sahip çıkılması istendi. Ancak istenmeyen hadiseler yaşanmaya devam ediyordu. 26 Haziran’da Elazığ’a, 28 Ağustos’ta Trabzon’a, 29 Ağustos’ta Ankara’ya tehcir esnasında yaşanan problemler­in önlenmesin­e ve suçluların cezalandır­ılmasına dair emirler gönderilip, daha sert önlemler alındı.

Tokat Jandarma Komutanı’na soruşturma açıldı. Pınarbaşı Kaymakamı Hamid Bey görevden alınıp Divan-ı Harb’e sevk edildi; Şarkışla Kaymakamı görevden alındı; Urfa civarındak­i kafileleri korumakla görevli jandarmala­r ihmallerin­den dolayı Divan-ı Harb’e sevk edildi. Saldırı ihtimali olan yerlerde Ermeni kafileleri­nin yol güzergâhla­rı değiştiril­di.

S8d/8/$5 7878./$1',

Osmanlı yönetimi, bu olaylar üzerine suçluları cezalandır­mak amacıyla ülke genelinde tahkikat başlattı. Eylül 1915’te Meclis-i Vükelâ, yani Bakanlar Kurulu konuyla ilgili soruşturma yapacak heyetlerin oluşturulm­ası kararını aldı. Halktan ve memurlarda­n suç işleyenler, heyetler vasıtasıyl­a yerinde tespit edilip, Divan-ı Harb’e sevk edilecekti.

Yapılan tahkikatla­r sonucunda 1.673 kişi Divan-ı Harb’de yargılanma­k üzere tutuklandı. Bunların 528’i asker, polis veya teşkilat-ı mahsusa çalışanıyd­ı. 170’i ise sıhhiye müdürü, kaymakam, belediye reisi, kâtip, sevk memuru, muhtar gibi kamu görevlisiy­di. 1916’da yargılamal­arın sonucunda 67 kişi idam cezası, 524 kişi hapis cezası, 68 kişi kürek, para, kalebent, pranga veya sürgün cezası aldı. 227 kişi beraat ederken, kalanların soruşturul­masına devam edildi.

Komisyon 1918’e kadar varlığını sürdürdü. Mahkemeler sonucunda suç işleyen yüzlerce kişi idam, kürek, para, kalebent ve sürgün gibi muhtelif cezalara çarptırılm­ıştı.

 ??  ?? Talat Paşa.
Talat Paşa.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye