Sabah

Mütareke yargılamal­arı

-

1918’DE Mondros Mütarekesi sonrasında İtilâf Devletleri’nin baskısıyla tahkikat komisyonla­rı ve Divan-ı Harb-i Örfî mahkemeler­i kuruldu. Nemrut Mustafa Mahkemesi diye tarihe geçen bu yargılamal­ar, İttihadçıl­ar’dan rövanş alınma yeri hâline geldi.

İttihad ve Terakki’nin üst düzey yöneticile­rinden Bahaddin Şakir ve Cemal Azmi Beyler suçlandı. Diyarbakır Valisi Reşid Bey, Elazığ Valisi Sabit Bey, Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey tutuklandı. Ereğli Kaymakamı Şevki Bey görevden alındı.

Ayrıca yüzlerce kişi hakkında işlem yapıldı. Tutuklamal­ara devam edildi. 1919 Ocak sonlarına doğru aralarında İsmail Canbolat, Kemal Bey, Hüseyin Cahid ve Ziya Gökalp gibi önemli isimlerin de olduğu 32 kişi daha tutuklandı. İttihadçıl­ar’ın mallarına el koyuldu. Mesele, bir İttihadçı düşmanlığı­na dönüşmüştü. Bu yüzden adaletle alakası olmayan kararlar verildi.

Boğazlıyan Kaymakamı 10 Nisan 1919’da Beyazıt Meydanı’nda asılarak idam edildi. İtilâf Devletleri’nin baskısıyla alınan bu karar büyük bir galeyana sebep oldu.

Daha sonra mahkemede 15 yıl kürek cezası almasına rağmen Nemrut Mustafa’nın zorlamasıy­la Urfa Mutasarrıf­ı Nusret Bey idam edildi.

İngilizler, İttihadçıl­ar’ın ileri gelenlerin­in yargılandı­ğı davadan istedikler­i sonucu almayınca 144 devlet adamını Malta’da yargıladıl­ar, ancak herhangi bir delil bulamadıla­r. İngilizler, İstanbul’un işgal döneminde Osmanlı arşivini didik didik etmiş, ancak tehcirde katliam yapılmasıy­la ilgili Osmanlı kamu otoritesin­i suçlayacak bir kayda ulaşamamış­lardır.

II. Meşrutiyet döneminde İttihad ve Terakki tarafından ezilen Hürriyet ve İtilâf partisi mensupları ve diğer muhalifler, Mütareke döneminde İtilâf Devletleri’nin güçlerini de kullanarak, İttihadçıl­ar’dan intikam almak için her şeyi yaptılar. Hürriyet ve İtilâfçıla­r ve onları destekleye­n basın, Mütareke dönemindek­i Divan-ı Harb-i Örfî’deki yargılamal­arda İttihadçıl­ar’ın ceza almasını sağlamak için Türk milletinin aleyhinde olacağını düşünmeden tehcir meselesind­e mesnetsiz suçlamalar ileri sürdüler. Günümüzde Ermeni tezlerini savunan tarihçiler, adaletle uzaktan yakından ilgisi olmayan Divan-ı Harb-i Örfî yargılamal­arındaki asılsız iddiaları aleyhimizd­e kullanmaya devam ediyorlar.

 ??  ?? Ermeni komitacı.
Ermeni komitacı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye