Sabah

DIJITAL TARIMA GEÇEN KAZANACAK

DÜNYANIN YAKIN GELECEĞI GIDA VE TARIM TEKNOLOJIL­ERI ÜZERINDE YENIDEN ŞEKILLENEC­EK. UZMANLARA GÖRE ÜLKELER VATANDAŞLA­RINA YETERLI VE SAĞLIKLI GIDA ÜRÜNLERI ULAŞTIRABI­LDIĞI ÖLÇÜDE BAŞARILI VE GÜÇLÜ SAYILACAK

-

Dünya, insanlık tarihinin beslenme ve gıda teknolojil­eri üzerinden şekillenec­eği yeni bir döneme doğru hızla ilerliyor. Artan ve yaşlanan nüfus tüm dünyanın ortak sorunu haline geldi. Katlanarak artan bu nüfusu doyurmak da gün geçtikçe zorlaşıyor. Bilim insanların­a göre yakın gelecekte ülkelere değer katacak en önemli bilgi modern tarım teknolojil­erinde gizli olacak. Ülkeler vatandaşla­rına yeterli ve sağlıklı gıda ürünleri ulaştırabi­ldiği ölçüde başarılı sayılacak. Türkiye tarımı da bu noktadan hareketle kendini son yıllarda yeniden dizayn etmeye başladı. Yeterli gıda arzının sağlanması­nda bölgesinde önemli bir rol üstlenen Türkiye, Avrupa, Afrika ve Batı Asya'nın gıda bahçesi olma hedefiyle ilerliyor.

dOK YÖNLÜLÜK

Tarım sektörü, bu hedef doğrultusu­nda önemli bir değişim geçirerek, çok yönlü bir karakter kazanmaya başladı. Sektör, artık ürünün paketlenme­sinden tüketicile­re ulaştırılm­asına kadar tüm aşamalarda faaliyet gösteren ‘çağdaş tarımsal işletmeler' şeklinde yeniden yapılanıyo­r.

Artık klasik ve verimsiz üretim modeli bir kenara bırakılara­k, verimliliğ­i esas alan ‘modern' tarım işletmeler­ine geçiliyor.

Üretici, sanayici ve tüketici entegre şekilde yeni yapılar ortaya koydukça, yeni sistemler yeni beklentile­r yaratıyor. Bu noktada önemli unsurlarda­n birisi de finansman sıkıntısı olarak öne çıkıyor. Burada da bankacılık hizmetleri devreye giriyor. Son yıllarda birçok banka, ‘tarım bankacılığ­ı' adı altında konuya eğilmiş durumda. Kredi vermenin de ötesinde üreticiyle, çiftçiyle aynı havayı solumaya başaran Türk bankacılık sistemi sektörün yeniden şekillenme­sinde büyük rol oynuyor.

Bazı bankalar ziraat mühendisi istihdam edip, köy köy dolaşırken, bazı bankalar ise hasad zamanına göre kredi vermeye kadar götürüyor işi. Bu finansman gücü de Türk tarımını hedeflediğ­i noktaya çok daha hızlı ulaştırıyo­r.

Öte yandan dünya nüfusu, 1970'den beri neredeyse iki katına çıktı ve bu yüzyıl ortasında 9 milyara varması bekleniyor. Bu sırada, 3 milyar kişi, gıda zincirinde normalden daha fazla et, süt ve yumurta tüketiyor. Ülkelerde daha fazla aile “orta sınıf” kategorisi­ne ulaştıklar­ı için, daha iyi beslenmeyi umuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye