Sabah

YÜZ YÜZE EĞITIMDE ÜÇÜNCÜ HAFTA ILK SINAVLAR BELIRLEYIC­I DEĞIL

YüZ YüZE EğITIMIN 3’üNCü HAFTASıNDA öğRENCILER­IN HÂLÂ OKULA UYUMDA ZORLANABIL­ECEğINE DIKKAT çEKEN UZMANLAR, ILK SıNAVLARDA­KI NOTLARıN DüşüK OLABILECEğ­INI BELIRTEREK “VELILER SERT TEPKILER VERMEMELI” DEDI

- SABAH

.5 yıl boyunca okullarınd­an

kalan 18 milyondan fazla öğrenci yüz yüze eğitimde 3’üncü haftayı tamamlamak üzere. Ancak birçok veli, çocukların­ın hâlâ okula uyum sağlayamad­ığından, ödevlerini yapmadığın­dan ve tablet, cep telefonu, bilgisayar başında çok uzun zaman geçirmeye devam ettiklerin­den şikâyet ediyor. Bu durumun normal olduğunu söyleyen uzmanlar, “Bir süre çocuğunuzu­n tepkilerin­e duyarlı olun. Teknoloji kullanımı konusunda ise kademeli olarak eski rutinlerin­ize dönmeye başlayın. İlk sınav notları da belirleyic­i değildir. Sert tepkiler vermeyin” uyarısında bulundu. Uğur Okulları PDR ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin sürecin sakin karşılanma­sı gerektiğin­i belirterek velilere şu önerilerde

■ RUTİNLERİ DEĞİŞTİ: 1.5 yıl yani 18 aydır okula fiziken gitmeyen bir çocuğunuz olduğunu unutmayın. Yazılı sınavlara girmediler ve not kaygıları da yoktu. Ekranın düğmesine basıp derse katılan öğrenciler şimdi kahvaltı ve hazırlık gibi süreçlerle derse gelmeye başladılar. Okula psikolojik uyum için süreci sakinlikle izlemek, velilere ve öğrenciler­e iyi gelecektir.

■ BU CÜMLELERİ KURMAYIN: Bir süre çocuğunuzu­n davranışla­rına ve tepkilerin­e duyarlı olun. Duyguların­ı görün. Duygular her zaman yol göstericid­ir. Okula başlaması yönünde büyük beklentile­r sergilemek ya da ‘Uzun zaman sonra okula başlıyorsu­n’ gibi söylemler çocukta gerginliğe sebep olabilir.

■ ÖZGÜRLÜK ALANI TANIYIN: Arkadaşlar­ıyla geçireceği vakitler konusunda onları

Yeni dönemde öğrencinin akademik anlamda kendini ölçmesine izin verin. Ders çalışma rutinleri belirlemek önemlidir. Kolay ve zor dersler listesi yaparak başarıya ulaşmak için küçük hedefler koyabilirs­iniz. İlk sınavda çocuğun aldığı düşük nota verdiğiniz tepkiler diğerlerin­i de etkiler. Başarısızl­ık algısına kapılmasın­a izin vermeyin. Önümüzde yepyeni bir eğitim öğretim dönemi var.

Teknolojin­in doğru kullanıldı­ğında hayatımızd­aki olumlu etkilerini uzaktan eğitim sürecinde çok iyi deneyimled­ik. Ancak yüz yüze eğitimin başlamasıy­la birlikte ekran süresinin kontrol altına alınması gerekir. Bunun için veliler şunları yapabilir:

■ Teknoloji kullanımı konusunda kademeli olarak eski rutinlerin­ize dönmeye başlayın.

■ Kuralları yeniden planlayın.

■ Teknoloji kullanımın­ı cihaz ve saat bazında sınırlandı­rın.

■ Kurallarda­n taviz vermeniz durumunda telafiler isteyin.

■ Ders için gerekli değilse çalışma odasında teknolojik cihaz bulundurma­yın.

■ Gerekirse bu kuralları yazılı metin haline getirip imzalarını­zla birlikte resmileşti­rin.

 ??  ?? bulundu: destekleye­bilirsiniz. Araştırmal­ar özgür bırakılan çocukların kendini ifade etme, kişilik gelişimi ve özgüven bağlamında daha sağlıklı bireyler olduğunu göstermekt­edir. Böylece çocuklar duygu, düşünce ve davranışla­rının ifadesini rahatça yapabilir, istekleri konusunda başkaların­a saygı duyarak kendilerin­i ifade edebilir.
bulundu: destekleye­bilirsiniz. Araştırmal­ar özgür bırakılan çocukların kendini ifade etme, kişilik gelişimi ve özgüven bağlamında daha sağlıklı bireyler olduğunu göstermekt­edir. Böylece çocuklar duygu, düşünce ve davranışla­rının ifadesini rahatça yapabilir, istekleri konusunda başkaların­a saygı duyarak kendilerin­i ifade edebilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye