Sabah

İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞINDA HEDEF 2023 TEKNOFEST kapsamında düzenlenen Take Off Uluslarara­sı Girişim Zirvesi’nde konuşan Selçuk Bayraktar: 2022’de Bayraktar TB3 ilk uçuşunu yapacak. 2023’e kadar da insansız savaş uçağı dediğimiz projeyi gerçekleşt­irmeyi hedef

Gençlerimi­ze, teknolojiy­e, Türkiye’ye yatırım yapıyoruz Karabağ zaferinin kazanılmas­ında kilit rol oynayan SİHA/İHA’ları yakından görme fırsatı yakalayan Azerbaycan­lı şehit çocukları “Çok gururluyuz” dedi

- (GLW|r: MEsut ALTUN - Tasarım: NurCAn KELPETİN ER

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim

Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST kapsamında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşk­anlığı Yatırım Ofisi yürütücülü­ğünde düzenlenen Take Off Uluslarara­sı Girişim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, 2004 yılında Bayraktar mini İHA’dan başlayıp AKINCI TİHA’ya uzanan milli ve özgün İHA sürecini anlattı. Bayraktar mini İHA’nın 2007’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterin­e girdiğini ifade eden Selçuk Bayraktar, “İlk defa milli tasarım bir İHA Türkiye’de silahlı kuvvetleri­n kullanımın­a sunuldu. Adım adım hava aracı büyüdü. 2019’da AKINCI ilk uçuşu ve geliştirme faaliyeti sonrasında TSK’nın envanterin­e girdi” dedi.

Yola çıkarken Türkiye’de ‘Biz bunları ancak dışarıdan alabiliriz’ diyen bir anlayışın mevcut olduğunu aktaran Selçuk Bayraktar, “Savunma sanayiini düşünecek olursak, büyük oranda yüzde 85’in üzerinde yurt dışına bağımlılık söz konusuydu. ‘Fikri hakları ve tasarımı bize ait olsun. Özgün olsun. En iyi eser olmayabili­r ama en azından kendimize güven açısından has bir eseri geliştirmi­ş olacağımız­dan yüksek teknolojid­e var olan özgüven problemini aşmış oluruz’ anlayışı ile yola çıktık” diye konuştu. Selçuk Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü:

■ ETİK VE AHLAKTAN AYRILMAYAC­AĞIZ: düzen, çarpık ve yanlış yollara sahip olsa bile, biz hem inancımız hem anlayışımı­z gereği bu girdiğimiz yolda asla etik ve ahlaktan ayrılmayac­ağız. Ne yaptığınız­dan daha önemlisi bunu nasıl yaptığınız. Şayet o yollara başvuracak olsanız kısa dönemde belki kârlı çıkabilirs­iniz ama orta ve uzun vadede başarılı olmanız, insanlığın faydasına bir sonuç elde etmeniz mümkün değil.

■ 10’DAN FAZLA ÜLKEYE İHRAÇ: Hem terörle mücadelede hem Azerbaycan’daki ‘Tek vatan’ harekatına damga vuran Bayraktar TB2 bugün 10’dan fazla ülke ile ihraç sözleşmesi imzaladı. Sınıfında dünyanın en iyisi diyeceğimi­z bir İHA. Bütün tasarımlar­ı bize ait. Yüzde 93 düzeyinde yerli sanayii katılımı ile geliştiril­miş bir platform. AKINCI bu sınıfın bir anlamda en büyük abisi. Her türlü mühimmat, elektronik harp ve sinyal istihbarat sistemleri ile donatabile­cek bir ana platform. İçinde 100’den fazla bilgisayar barındıran bir robot uçak. Bayraktar mini İHA’dan AKINCI’ya kadar geldiğimiz­de Bayraktar mini İHA’da sadece bir bilgisayar

vardı.

gazetecile­rin soruları nı yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyadaki değişim ve dönüşümü yakalayaca­k şekilde gençlere, teknolojiy­e ve Türkiye’ye yatırım yaptıkla rını belirterek, “Bugünümüzü kurtarmanı­n elbette derdindeyi­z ama geleceği de yaka lamanın derdindeyi­z. Türkiye’nin Otomobili 2022’de seri üretim bandından indiğinde tüm ülke gurur duyacak” dedi.

■ 2023’E KADAR GELİŞTİREC­EĞİZ: Kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilme kabiliyeti olan Bayraktar TB3’ü ve insansız savaş uçağı projesini gerçekleşt­irmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte AKINCI’dan sonra dünyanın da yönünü çevirdiği insansız savaş uçağını geliştirme­ye devam ediyoruz. TSK, İHA kullanımı açısından baktığınız­da dünyadaki en ileri düzeyde kullanan güvenlik gücü olarak öne çıkıyor. Bunları geliştirme faaliyetle­rimiz devam ediyor. 2022’de Bayraktar TB3 ilk uçuşunu yapacak. 2023’e kadar da insansız savaş uçağı dediğimiz projeyi gerçekleşt­irmeyi hedefliyor­uz. Cevdet ÖZDEMİR - Şerif CAN - Merve BİLKAY - Emir

YÜCEL /

en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST ikinci gününde de büyük coşkuyla devam etti. Uçuş gösteriler­i yine nefesleri kesti. Ziyaretçil­er dikey rüzgâr tüneli, planetaryu­m ile statik alanda sergilenen hava ve kara araçlarını yakından inceleme fırsatı buldu. TEKNOFEST’e Selçuk Bayraktar’ın davetlisi olarak Azerbaycan’dan gelen Karabağ şehitlerin­in ve gazilerini­n çocukları etkinlik alanını gezerek, Karabağ zaferinin kazanılmas­ında kilit rol oynayan SİHA/İHA’ları yakından görme fırsatı buldu. Türkiye’ye ilk defa geldikleri­ni belirten çocuklar gururlu oldukların­ı söyledi.

■ Şehit Albay Nail Orucov’un oğlu Ruslan Orucov: “Babam Karabağ’da şehit oldu. İlk defa bu topraklara ayak bastım. Burada olduğum için çok sevinçliyi­m. Her şey için teşekkür ediyorum.”

■ Tamasha Guliyev: “Babam Karabağ’da gazi oldu. Savaş zamanında istifade ettiğimiz SİHA/İHA’ları gördük. İnanılmaz duygular yaşıyorum. Çok gururluyuz.”

■ Azerbaycan Kadın ve Çocuk Problemler­inin Araştırılm­ası Kuruluşu Başkanı Vesile Möhsümova: “Türkiye hep yanımızda durdu. Umarım bu projelerin devamı gelir.” Cevdet ÖZDEMİR - Merve BİLKAY - Şerif CAN - Yunus Emre KAVAK - Emir YÜCEL /

 ?? ?? Bundan daha önemlisi yerleşik
Bundan daha önemlisi yerleşik
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? En başta bahsettiği­m felsefe ile biz uçaktaki bilgisayar­ları büyüterek TB2’de 40, AKINCI’da 100’den fazla bilgisayar olacak şekilde geliştirer­ek bu noktalara kadar geldik.
En başta bahsettiği­m felsefe ile biz uçaktaki bilgisayar­ları büyüterek TB2’de 40, AKINCI’da 100’den fazla bilgisayar olacak şekilde geliştirer­ek bu noktalara kadar geldik.
 ?? ?? SELÇUK BAYRAKTAR HEDEFLERİN­İ
ANLATTI:
SELÇUK BAYRAKTAR HEDEFLERİN­İ ANLATTI:
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye