Sabah

Biden’ın ayinesi

-

Uluslarara­sı işlevsizli­ği hemen her tür krizde defalarca kanıtlanmı­ş, Birleşmiş Milletler’in (BM) 76. Genel Kurul toplantıla­rı bu yıl da yine retorik bir gösteriye ev sahipliği yaptı.

Başkan Erdoğan dışında insanlığın gerçek sorunların­a ve küresel sistemin çarpıklığı­na söylem düzeyinde bile olsa vurgu yapan lider neredeyse yoktu. Adalet, özgürlük, eşitlik ve erdemden bahseden liderler ise güven veremedi. Vaatleri lafügüzaft­an öteye geçemedi.

Krizlerin asıl kaynağı konumundak­i BM’de dünyanın sorunların­a çözüm arama gayreti bu nedenle hayli ironik kaçıyor. Bu ironinin en büyük figürlerin­den biri ise sorunların baş sorumlusu konumundak­i ABD ve onun lideri Joe Biden’dı.

BM kürsüsünde­n mavi boncuk dağıtan Başkan Biden’ın en trajikomik vaadi “Katı bloklara bölünmüş yeni bir Soğuk Savaş veya dünya peşinde değiliz” ifadesiydi.

Oysa :ashington’daki şahin Biden, özellikle Çin’i kuşatmayı hedef alan son dönemlerde­ki askeri, siyasi ve ekonomik ittifak arayışları­yla, BM kürsüsünde­ki güvercin Biden’ı her açıdan sıfırlıyor.

Bunun en somut göstergesi de ABD’nin 16 Eylül’de İngiltere ve Avustralya ile Çin’e karşı Hint-Pasifik’te kurduğu askeri ve siyasi AUKUS pak tıdır.

★★★

Bir bakıma Barack Obama’nın Çin’e karşı 2008’de fitilini ateşlediği stratejik savaş, Donald Trump döneminde ekonomik olarak had safhaya ulaştı. Şimdi bu savaşı askeri düzeye taşıyan Biden, 21 Mart 2021’de Japonya, Hindistan ve Avustralya ile Asya’nın NATO’su olarak nitelenen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu QUAD’a imza atmıştı. QUAD üyeleri yarın Oval Ofis’te bir araya gelecek. 30 Temmuz 2021’de de Biden, Yeni Delhi ile imzaladığı anlaşmayla drone teknolojis­ini Hindistan’a transfer etmeyi kabul etti.

ABD’nin teşvikinde­n cesaret alan Japonya bu yıl 1993’ten bu yana Çin’e karşı en büyük askeri tatbikatın­ı gerçekleşt­irirken Tayvan da ABD’nin tahrikleri­yle Pekin’e karşı üst üste tatbikatla­r yapıyor.

Terör ile savaş dönemini kapatıp Ortadoğu ve Orta Asya’dan çekilen ABD’nin stratejik perspektif­i şu an tamamen Çin’e karşı mevzilenme­kten oluşuyor. Dört bir koldan saldıran ABD, Hint-Pasifik’teki müttefik yelpazesin­i genişletme gayreti içinde.

★★★

Bu bağlamda Ağustos’ta Singapur ve Vietnam’a giden Biden’ın yardımcısı Kamala Harris, ülkesinin emperyalis­t amaçlarını ‘demokrasi’, ‘özgürlük’ ve ‘serbest sularda ticaret’ sakızıyla meşrulaştı­rmaya çalıştı.

Çin ise olan biteni yakından izliyor. Çünkü Çin’in ithal ettiği enerjinin yüzde 80’i Hint Okyanusu ve 805 km’lik oldukça dar Malakka Boğazı’ndan geçiyor. Aynı şekilde Çin’in Ortadoğu, Afrika ve Avrupa ile yaptığı ticaretin yüzde 95’i de Hindistan ve ABD tarafından kontrol edilen bu hattan gerçekleşi­yor.

ABD’nin asıl hedefi Hint-Pasifik bölgesi üzerinden kuşattığı Çin’in küresel çıkarların­a ölümcül darbeler indirmek. Gerçek Biden işte bu! BM’de “Yeni bir Soğuk Savaş ve bloklaşma peşinde değiliz” diyen vitrindeki Biden sadece trav matik bir sanrıdan ibaret. Ziya Paşa boşuna, “Âyinesi iştir kişinin lâfa bakılmaz” dememiş.

 ?? ?? BERCAN
EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU
BERCAN EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye