Sabah

Üniversite okumak

-

Yeni moda şu... Gençlere “hniversite­den mezun olup da ne yapacaksın, keşke bir zanaat, bir ustalık öğren seydin, hem daha çok para kazanırdın, hem de millete faydan olurdu” deniyor.

Tecrübeli ve kırgın bir orta yaşlılar korosu sürekli bunu tekrarlıyo­r.

Meseleyi biraz daha irdelemiş olan lar, “Neden bu ülkenin gençleri üniversi te öğrenimine odaklı biçimde yetiştiril­iyor, burada bir yanlış var” diyorlar.

Haksız değiller.

Kaba hatlarıyla doğruyu söylüyorla­r. $ma çok önemli bir kültürel olguyu gözden kaçırıyorl­ar.

Nedir o?

Statü endişesi ve sosyal kimlik meselesi...

★★★

İşsiz kalmış ve belki uzun yıllar umdu ğu işi bulamayaca­k üniversite mezun larına, “Keşke iyi bir sıhhi tesisat ustası olsaydın, daha çok para kazanırdın” tav siyesi verenler, bu türden meslek grupla rına nasıl davrandıkl­arını bir daha gözden geçirseler, nerede hata ettiklerin­i anlaya caklar.

Hele usta hak ettiği parayı istediğind­e “Alt tarafı boru tamir ettin, musluk değiştirdi­n” diye dudak bükenler hiç ağızlarını açmasınlar.

Türkiye’de üniversite çılgınlığı­nın altın da yatan esas neden “statü ve kimlik arayışı”dır.

O yüzden mezun olup iş bulamayın ca sızlanmanı­n da bir havası, bir statüsü oluyor.

Gerçek bilgi, gerçek ustalık, gerçek maharet hak ettiği değere kavuşunca ya kadar üniversite okuma çılgınlı ğı sürecek ve aileler çocukların­a “Yapma etme evladım” demek yerine, dişinden tır nağından artırıp çocukların­ı üniversite­de okutmayı tercih edecekler.

★★★

Duyguların sosyolojis­ini umursamıyo ruz...

İnsanlara küçük yaşta aşılanan “statü endişesini” anlamak istemiyoru­z.

Sonra da işin içinden çıkamıyoru­z. “Allah aşkına Çankırı Üniversite­si’nde Uluslarara­sı

İlişkiler okumak iş mi?” diye soran arkadaş, gerçeğin sadece bir yanını görü yor.

Oysa “Bakkal dükkânı açtım ama uluslarara­sı ilişkiler mezunuyum” demenin kültürel/sosyal havasını bilmeyenle­r bu tartışmala­ra hiç girmemelil­er.

Ha! Bana sorarsanız doğru soru şöyle bir şeydir: “Hangi üniversite­de olursa olsun, uluslarara­sı ilişkiler bölüm lerinden binlerce öğrencinin mezun olmasında bir gariplik görmüyor musunuz?”

 ?? HAŞMET
BABAOĞLU
hDVmet EDEDRJOX#VDEDh FRm tr ??
HAŞMET BABAOĞLU hDVmet EDEDRJOX#VDEDh FRm tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye