Sabah

Kavanozun kapağı delindi…

- (GLW|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: 6HoLO KA<A G.Fark 0. G.Fark 0. Y.Fark .10 Y.Fark 1 .0 G.Fark 1. G.Fark 1.

ire kavanoz deneyini duymuşsunu­zdur. Bir kavanozun içine pire ler konur. Her zıpladıkla rında kavanozun kapağına çarparlar. Defalarca dener ler, sonra vaz geçerler. Artık kavanozun kapağı açılsa da hiçbiri zıplayıp çıkamaz. Bu öğrenilmiş çaresizliğ­i anlatan bir deneydir. Tanıdık geldi mi?

Hani, yıllarca “Biz kim, uzaya gitmek kim”, “Millet aya, biz yaya”, “Türkün aklı sonradan gelir”, “Hiç boşuna uğraşma, sen başaramazs­ın” denilerek büyütülmed­ik mi! Daha doğrusu uyutulmadı­k mı?

Zihinlerim­iz tutsak, özgüvenimi­z eksik, ufkumuza adeta set çekilmişti. 4 yıl önce biri çıktı, ilkokul çağındaki çocukları, lise li gençleri, üniversite­lileri ‘Hayal et. Araştır. Geliştir. Üret’ diyerek cesaretlen­dirdi.

Milli Teknoloji Hamlesi’ni başlat tı. Dört yılda epey de yol alındı. Dün

DİLEK

Hele ilkokul çağındaki çocukların heyecanını görseniz… Hepsi “Çocukların topçu, popçu dışında gele ceğin Aziz Sancar’ları olması için çaba harcı yoruz” diyen ‘Selçuk abi’lerinin peşindeydi.

Kimi fotoğraf çektiri yordu, kimi alçısına imza alıyordu, kimi de hayalini anlatmaya çalışıyord­u.

Belli ki, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar o çocukların rol modeli olmuş… Kulak kabarttığı­nızda hepsi birer ‘Selçuk’ olma hayalini kuruyor. ‘Biz de yapabiliri­z’ diyor.

Milli teknoloji hamlesinin tuttu ğunu rakamlarda­n da görüyorsun­uz. 2018’de teknoloji yarışmalar­ına katılan öğrenci sayısı 20 bindi. 2019’da 50 bin, 2020’de 100 bindi. Şimdi ise ikiye katla dı. 2021’de başvuru sayısı 200 bine ulaştı.

Sahada görüp konuştuğum kada rıyla, gençler de, çocuklar da ken dilerini negatif şartlamıyo­rlar. Girişim yetenekler­i göz kamaştırıy­or. Çaresizlik bilmiyorla­r. En önemlisi de hep sinin bir hayali var. Velhasıl, birileri, geç mişte yaptığı gibi engellemey­e kalksa da hor görmeye çalışsa da iftira atsa da üzgü nüm kavanozun kapağı delindi…

 ?? ?? Atatürk Havalimanı’nda başlayan TEKNOFEST’te alınan yolu kendi gözlerimle gördüm. İstanbul’da yağ mura, soğuğa ve salgına aldırma yan çocuklar ve gençler alanı doldur muştu.
Atatürk Havalimanı’nda başlayan TEKNOFEST’te alınan yolu kendi gözlerimle gördüm. İstanbul’da yağ mura, soğuğa ve salgına aldırma yan çocuklar ve gençler alanı doldur muştu.
 ?? ??
 ?? ?? dilek.JunJor#sabaK.com.tr
dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye