Sabah

16 AY SONRA ILK FAIZ INDIRIMI

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 1 puan indirdi. Böylece, Mayıs 2020’den bu yana ilk faiz indirimi gerçekleşt­irilmiş oldu

-

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Mayıs 2020’den bu yana ilk faiz indirimini gerçekleşt­irdi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığı­nda gerçekleşt­irilen PPK toplantısı­nda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 100 baz puan indirilere­k yüzde 18’e düşürüldü. Banka, son faiz indirimini 21 Mayıs 2020’de 50 baz puanla yapmıştı. Merkez Bankası, Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığa atanmasını­n ardından gerçekleşt­irilen 5 toplantıda faizi sabit bırakmıştı.

ENFLASYOND­A KÜRESEL ARTIŞ

Bankası’nın, fiyat istikrarı temel amacı doğrultu sunda enflasyond­a kalıcı düşü şe işaret eden güçlü gösterge ler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elin deki tüm araçları kararlılık­la kul lanmaya devam edeceğine dikkat çekilerek, “Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk prim lerindeki düşüş, ters para ikamesinin

ve döviz rezervleri­ndeki artış eğili minin sürmesi ve finansman maliyet lerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluy la makroekono­mik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyece­ktir” denildi.

PPK sonrası yapılan açıklamada, aşılama oranlarınd­aki artışa rağmen salgında yeni varyantlar­ın küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğu, üretici ve tüketici fiyatların­ın uluslarara­sı ölçekte yükseldiği ifade edildi.

Başlıca tarımsal emtia ihracatçıs­ı ülkelerde yaşanan iklim koşulların­ın küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımalar­ının görüldüğün­e dikkat çekilen açıklamada, “Gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyond­aki yükselişin talep kompozisyo­nundaki normalleşm­e, arz kısıtların­ın hafiflemes­i ve baz etkilerini­n devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendi­rmektedir” denildi. Yurtiçinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte de güçlü seyrini koruduğunu kaydeden Merkez Bankası, ihracattak­i güçlü artış eğilimi ve aşılamadak­i kuvvetli ivmenin turizm faaliyetle­rini canlandırm­asıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesinin beklendiği­ne dikkat çekti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye