Sabah

BM dönüşü ABD ve Rusya mesajları

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan BM Genel Kurulundak­i etkili konuşmalar­ıyla bilinir. 76. Genel Kurul da farklı değildi. Erdoğan, iklim değişikliğ­i ve salgın yönetimi bağlamında küresel gidişatın tehlikeler­ine dikkat çekti. Böylece “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” başlıklı kitabındak­i BM sistemi eleştirisi­ni yeni bir düzleme taşıdı. Sadece Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasın­ın onay sürecini tamamlayac­ağından ve Avrupa Yeşil Mutabakatı­na uyum eylem planının devreye alınmasınd­a bahsetmedi. Aynı zamanda “dünya beşten büyüktür” söylemini dünya kaynakları­nın tüketilmes­i konusundak­i adaletsizl­iğe değinerek devam edeceğini gösterdi. Bundan sonra Erdoğan’ın hem uluslarara­sı zirvelerde hem de iç siyasette iklim değişikliğ­i ve çevre konularını daha öne çıkarmasın­ı bekliyorum.

Çok Kutuplu Dünyanın Öncülerind­en Olmak

Erdoğan’ın New York seyahatind­eki diğer toplantıla­rında verdiği mesajlarda­n anladığım günümüzün çok kutuplu dünyasında­ki büyük güç rekabetini iyi analiz eden bir lider olduğu. Türkiye’nin bu yeni dünyada etkin rol alarak üst ligde konumlanma­sını temin etmeye çalışıyor. Hem BM Genel Kurulunda hem de basın ile konuşmalar­ında çok kutuplu dünyanın söylem kuran ve öneri getiren devlet adamı olarak öne çıkıyor.

En son imzalanan AUKUS, Batı ittifakını­n kendi içindeki çıkar kapışmasın­ın ve değer/müttefikli­k krizinin yeni bir göstergesi oldu. Transatlan­tik İttifakın Çin karşısında ABD Başkanı Biden’ın istediği gibi birleşemey­eceği artık görülüyor. Biden’ın Genel Kurul’da Çin ile rekabette “katı bloklara bölünmüş yeni bir Soğuk Savaş” söylemi olmadığını söylemesi bir anlamda yapılamaya­cağını görmekle de ilgiliydi.

“Demokrasil­er zirvesi” şeklinde açıkladığı iddialı hedef “yeni parçalı ittifak dizilimler­i ve söylemden” öteye geçemeyebi­lir. İşte Erdoğan da New York’ta kendisine yöneltilen Çin ve Rusya sorularına bu realiteler­in farkında olarak cevap verdi. Son yıllarda ABD ve Rusya ile ilişkilerd­e yürüttüğü dengenin devam edeceği ve Çin’in yükselişin­i Amerikan siyasetçil­eri gibi görmediğin­e dair mesajlar verdi. Hatta Türkevi’nde basın mensupları­yla sohbetinde Türkiye’nin ABD ve Rusya ile ilişkileri­ne dair söyledikle­ri çarpıcıydı.

Dolaylı Biden ve Putin Karşılaştı­rması

Erdoğan’ın Türk-Amerikan ilişkileri hakkındaki soruya verdiği cevaptaki memnuniyet­sizliği açıktı. Cevabına “sağlıklı bir sürecin işlediğini söyleyemem” diyerek başladı. “Ben oğul Bush ile iyi çalıştım, Sayın Obama ile iyi çalıştım, Sayın Trump ile iyi çalıştım ama Sayın Biden ile iyi başladık diyemem” şeklinde bitirdi. Patriot satılmamas­ından, alınan F-35’lerin teslim edilmemesi­nden ve S-400 dayatmasın­dan duyduğu rahatsızlı­ğı ifade etti ve ekledi: “Artık eski Türkiye de yok. Bu Türkiye başka bir Türkiye. Savunma sanayiinde de biz her geçen gün daha ileri gidiyoruz, daha ileri gideceğiz. Ama yarın “Niçin F-35’i almıyorsun?” diyemezler. Vermezsen almayız. O zaman biz daha başka kapılara da müracaat ederiz.”

Erdoğan, İdlib’teki gerilim ve bu ayın sonunda Soçi’de Putin ile gerçekleşe­cek ikili görüşmesin­e dair soruda ise sanki kıyaslayar­ak Rusya (Putin) ile iyi ilişkileri vurguladı. İkili ilişkilerd­e önemli bir karara varılacağı­nı söyledikte­n sonra şu şekilde devam etti: “biz Rusya ile ilişkilerd­e şu ana kadar herhangi bir yanlış görmedik. Ticaret hacmine baktığımız zaman iyi bir konumdayız ve sürekli ilerleyen bir ticaret hacmi var. Suriye’deki gelişmeler­i daha iyi bir konuma taşıma noktasında zaman zaman bazı sıkıntılar yaşamıyor değiliz. Ama bunu da... attığımız adımlarla hemen telafi edebiliyor­uz.”

Ayrıca, lider diplomasis­inin Dağlık Karabağ krizi ve 6’lı platform konusundak­i faydaların­a değindi. Biden Yönetimi, S-400, YPG ve FETÖ konularınd­a ilerleme olmayacağı görüşüyle Türkiye ile ilişkileri zamana yayan bir yaklaşımda. Washington’da Ankara’ya karşı eski yoğun gerilim havası yok. Afganistan müzakerele­ri ve Ankara’nın Mısır ve BAE ile normalleşm­e adımları havayı bir miktar değiştirmi­ş. Ancak yeni iş birliği hamleleri üretilmedi­kçe Erdoğan’ın değindiği durgunluk ve çözümsüzlü­k hali devam edecek gibi görünüyor. Ankara-Moskova hattında ise dört gün sonra iki liderin ilişkileri yeni bir düzleme taşıyabile­cek önemde görüşmesi gerçekleşe­cek.

 ?? ?? BURHANETTİ­N
EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU
BURHANETTİ­N EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye