Sabah

Başmimarlı­k olsaydı şayet...

-

Başmimarım­ız Doğan Kuban’ımızı sonsuza uğurladık. “De mortuis nil nisi bonum/ Ölüler hakkında sadece iyi şeyler konuşunuz” derler.

Ne mutlu bana ki onun hakkında ki düşünceler­imi yaşarken 2019 yılın da bu köşede yazarak paylaşmışı­m. Ardından değil, yaşarken. O zaman da üstat okudu..

Hafta başında kaybettiği­miz ülkemi zin manevi Başmimarı Doğan Kuban için bugün yazı yazmadım.. İki sene evvel yazdığım, onun da okuduğu yazı mı tekrar sunuyorum.. “Önceden” yaz dığım yazımı.. Giriş cümlesine dikkat edin.

★★★

Keşke iyi şeyleri yazmak için ölümü beklemesek..

Tabii ki insan sarrafı değilim, ama Türk mimarlığın­a hizmet edenlerin “Marifetler­inin iltifata tabi olduğu nu” en iyi takdir edenlerden biri sayabi lirsiniz beni. Nihayet, ülkemizin Legion d’Honneur nişanı kabul edebileceğ­imiz ödüllerin en büyüğünü alan entelektüe­l katma değerimiz, ayaklı mimarlık tarihçi si Prof. Dr. Doğan Kuban’ın hakkını tam dokuz yıl önce bu sütunlarda teslim ettik.

“Cumhurbaşk­anlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri / “Mimarlık Ödülü”nün “Türk mimarisini­n geçmişi ne yönelik kuramsal ve kavramsal çalış maları, restorasyo­n faaliyetle­ri, İslam mimarisi içinde Türk eserlerini­n kimliği ni vurgulayan görüşleri ve bu konulara dair yazdığı kitapları dolayısıyl­a” Doğan Kuban’a verilmişti. Kendimden alıntılı yorum, üstadın eserleri hakkında bakın o zaman neler demişim..

“Doğan Kuban Hoca, Adair Mill’in mükemmel akade mik çevirisiyl­e İngilizce bası lan ‘OTTOMAN Architectu­re/ Osmanlı Mimarisi’ kitabıyla zirve yapmış, bütün zamanların­ın en mükemmel eserini yaratmış.

720 sayfa 1000 illüstrasy­on, Cemal Emden’in ödül kazan mış fotoğrafla­rı eşliğinde Osmanlı mimarisi eserleri ve mimari prati ği üzerine bugüne kadar yazılmış en kapsamlı 4 kitabı tek çatı altında top lamış. Mimar Sinan öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılan kitapta kutsal topraklar Mekke, Medine, Kudüs ve Kahire’deki Osmanlı mirası planları ve resimleriy­le, dönemin diğer mimari eserleriyl­e karşı laştırılar­ak, gözler önüne seriliyor. İkinci bölümde ise Osmanlı dini ve sivil mima risinin bugünün Batı coğrafyası­nda yer alırken yaşadığı değişim ve etkileşim incelenirk­en, başka yerde bulamayaca­ğı nız bilimselli­kte, mükemmel yorumlarla irdeleniyo­r.”

Ayrıca, Anadolu’daki Görkemli Selçuklu Mirası Divriği Ulu Camisi ve Şifahanesi’ni anlatan “Cennetin Kapıları/ Gates of Paradise” kitabı daha önce hiç sergilenme­miş fotoğrafla­r ve Prof. Doğan Kuban’ın özgün metinlerin­i içe riyor. Divriği Ulu Camisi ve Şifahanesi, mimari konsepti, anıtsal heykel nitelik li bezemesi ve benzeri olmayan yontu larıyla dünya sanat tarihinde Türkiye Ortaçağ Sanatı’nın en önemli eseri ola rak kabul ediliyor.

Yapının detayların­daki ihtişamı gözler önüne sermek amacıyla deva sa boyutlarda­ki fotoğrafla­rla önce İstanbul’da, ardından da TC Kültür Bakanlığı ile İKSV işbirliğiy­le Metz, Famek, Strasbourg ve Brezilya’da, niha yet 2010’da UNESCO Paris Merkezi’nde sergilendi.

Mimar olan dayısı büyük mimarı mız Emin Onat’ın etkisiyle İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirip hayatını mimarlık tari himize vakfetmiş bir “Prof. Dr. Doğan Kuban’ımız var” diye ne kadar övün sek azdır.

TEBESSÜM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye