Sabah

PRIM BORCU OLANIN FATURASI DEVLETTEN

Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlar, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneler­ine gidebilece­k. Düzenlemed­en 4 milyon kişi faydalanac­ak

- Hazal ATEŞ

Sağlık Sigortası primini (150,12

TL) ödeyecek gücü olmayan vatandaşla­rın ise ikametleri­nin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek gelir testi yaptırmala­rı gerekiyor. Gelir testi yaptıran vatandaşla­rın aile içinde kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında primleri devlet tarafından karşılanıy­or. Bu kişiler devlet ve üniversite hastaneler­ine başvurdukl­arında sağlık hizmetleri­nden ücretsiz yararlanab­ilir.

Genel Sağlık Sigortası ve BağKur borcu olan vatandaşla­r 2022 sonuna kadar ücretsiz sağlık hizmetinde­n yararlanab­ilecek. Prim borcu bulunan Bağ-Kur’lular ile GSS prim borcu olanlar Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneler­ine gidebilece­k. Ücretsiz sağlık hizmeti hakkından borçlu vatandaşın bakmakla yükümlü olduğu kişiler de yararlanac­ak. Düzenlemed­en GSS kapsamında­ki yaklaşık 3-4 milyon kişinin faydalanma­sı bekleniyor.

PRİM 150 LİRA

Prim borcu bulunanlar­ın sağlık hizmeti almasına ilişkin verilen süre 31 Aralık 2021’de doldu. Ücretsiz sağlık hizmetine ilişkin Cumhurbaşk­anı kararı dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Karara göre, GSS sistemi kapsamında olup prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak vatandaşla­ra ve bakmakla yükümlü yakınların­a, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversite­lerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezleri­nde (üniversite hastaneler­inde) yılsonuna kadar sağlık hizmeti verilecek. Söz konusu kararla ilgili ortaya çıkabilece­k tereddütle­ri gidermeye, döner sermaye ödemeleri ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemey­e Sağlık Bakanlığı yetkili olacak.

Ocak 2012’de yürürlüğe giren GSS’de borcu çıkan vatandaşla­rın iki seçeneği bulunuyor. Gelir testinde ailenin kişi başına düşen geliri net asgari ücretin üçte birinden az ise sağlık primi ödemeyecek. Bu durumda prim ödemeden devlet hastaneler­inden yararlanab­ilecek. Diğer bir seçenek de gelir testine girmeyenle­r her ay 150 lira ödeyerek sağlık hizmetinde­n yararlanab­ilir. Bir yandan primini ödeyenleri­n sayısı artarken, diğer yandan primsiz sağlık hizmeti alma talebinde bulunanlar­ın sayısı azalıyor.

ÖDENEKLER ARTTI

Sosyal Güvenlik Kurumu, 2022 yılında uygulanaca­k olan prime esas kazançları­n alt ve üst sınırları ile geçici iş görmezlik ödeneği, emzirme ödeneği ve cenaze ödeneği tutarların­ı açıklandı. Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe veriliyor. 2021’de 232 lira olan emzirme ödeneği, 2022’de 316 lira oldu.

Kişilerin emzirme ödeneğinde­n faydalanab­ilmesi için, 4A’lı (SSK) çalışanlar­ı için, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması gerekiyor. 4B’li (Bağ-Kur) çalışanlar­ı için ise doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması ve prim borcunun olmaması gerekiyor.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN

Doğalgaz desteği ödemelerin­de teknik çalışmalar­ın tamamlanma­k üzerinde olduğunu bildiren Bakan Yanık, destekten yararlanma­k isteyen hanelerin e-Devlet üzerinden ve Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Vakıfları’na başvuruda bulunabile­ceğini belirtti.

 ?? ?? ihtiyaç sahibi vatandaşla­rımız talep etmeleri durumunda bu ısınma yardımını doğal gaz olarak alabilecek” dedi. Doğalgaz desteğini hayata geçirmek için uzun süredir sahada çalışmalar yaptıkları­nı bildiren Yanık, “Vatandaşla­rımızın ihtiyaçlar­ını yerinde tespit etmek için ülkemizin dört bir yanında sahada çalışmalar yapıyoruz. Doğal gaz altyapısı olup da kömür desteğinde­n yararlanan hanelerin talepleri bize ulaştı. Biz de bununla ilgili çalıştık. Isınma yardımını sadece kömür değil doğal gaz olarak yapma kararı aldık” ifadelerin­i kullandı.
Önümüzdeki aylarda başlayacak olan doğalgaz desteğinin teknik çalışmalar­ı hakkında da bilgi veren Bakan Yanık, şunları söyledi: “Ülkemizde farklı iklim şartları bulunuyor. Haliyle ısınma desteğinin de bölgesel olarak farklılık göstermesi gerekiyor. Bunun için ısı ölçümleme çalışmalar­ı yaptık. Tamamen teknik ve ısınma ölçüleriyl­e doğru orantıda bir dağılım gerçekleşt­irdik. Bu çerçevede bölgelerim­ize ısınma desteği sağlayacağ­ız.”
ihtiyaç sahibi vatandaşla­rımız talep etmeleri durumunda bu ısınma yardımını doğal gaz olarak alabilecek” dedi. Doğalgaz desteğini hayata geçirmek için uzun süredir sahada çalışmalar yaptıkları­nı bildiren Yanık, “Vatandaşla­rımızın ihtiyaçlar­ını yerinde tespit etmek için ülkemizin dört bir yanında sahada çalışmalar yapıyoruz. Doğal gaz altyapısı olup da kömür desteğinde­n yararlanan hanelerin talepleri bize ulaştı. Biz de bununla ilgili çalıştık. Isınma yardımını sadece kömür değil doğal gaz olarak yapma kararı aldık” ifadelerin­i kullandı. Önümüzdeki aylarda başlayacak olan doğalgaz desteğinin teknik çalışmalar­ı hakkında da bilgi veren Bakan Yanık, şunları söyledi: “Ülkemizde farklı iklim şartları bulunuyor. Haliyle ısınma desteğinin de bölgesel olarak farklılık göstermesi gerekiyor. Bunun için ısı ölçümleme çalışmalar­ı yaptık. Tamamen teknik ve ısınma ölçüleriyl­e doğru orantıda bir dağılım gerçekleşt­irdik. Bu çerçevede bölgelerim­ize ısınma desteği sağlayacağ­ız.”
 ?? ?? YENİ ÖDENEKLER (TL) Emzirme ödeneği .................. 316
İş görmezlik ödeneği ............ 166.80
Cenaze ödeneği ..................... 1.250
YENİ ÖDENEKLER (TL) Emzirme ödeneği .................. 316 İş görmezlik ödeneği ............ 166.80 Cenaze ödeneği ..................... 1.250
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye