Sabah

Özel okul zamları yüzde kaç olacak?

- SMS THO SG MESA- MH

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK), geçen hafta yaptığı 20222023 yılına ait okul ücretleri için azami artış açıklaması­nı, gelen tepkiler üzerine geri çekti. Oranların TÜİK enflasyon verilerine göre yeniden düzenlenec­eği duyuruldu. Yeni yapılan açıklamada, kamuoyunun bu oranı, yıllık artış oranı bu şekilde olacakmış gibi yanlış algıladığı­ndan açıklamanı­n geri çekildiği belirtildi.

Özel okullarımı­z, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na bağlıdır. Her kurum ücretlerin­i, kendi bütçe hesapların­ı yaparak bağımsız olarak belirler ve açıklar. MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğ­i’nin 53. maddesinde “TÜİK’in ilan ettiği ÜFE ve TÜFE toplanıp 2’ye bölünür ve çıkan raka mın üzerine en fazla yüzde 5 oranın da artış yapılabili­r” deniliyor. TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk ile konuyu telefonda masaya yatırdık.

Zafer Hoca, benimle şu cümleleri paylaştı: Her yıl ücretleri açıklarken maksimum tavanı ifade ederiz ama okullara “Bu oranda ücret açıklayaca­ksın” demiyoruz, diyemeyiz de zaten. Sosyal medya hesaplarım­ızdan geçen hafta belirttiği­miz yüzde 62.80 oranı nı açıklarken, okullara kanunen bu rakamı geçemezsin­iz diyoruz. Ancak kamuoyu bu oranı “Yıllık artış oranı bu şekilde olacakmış” gibi yanlış algıladığı­ndan açıklama geri çekilmişti­r. Okuyanlar direkt oradaki rakama odaklandı ve yanlış anlaşıldı.

Doğru ve detaylı araştırın

Diğer taraftan özel okulların giderlerin­in yüzde 60-70 arası oranda değişen kısmı personel ücretlerid­ir. Bu kurumlarda yaklaşık 174 bin öğretmen ve 350 bin personel mevcut. Dernek olarak önceliğimi­z, öğretmen ve çalışanlar­ımızın hak ettiği ücreti almasıdır.

Hükümet ocak ayı itibarıyla asgari ücrete yüzde 50, memura yüzde 30.5 oranında bir zam yaptı. Haziranda tekrar bir artış olacak. Şimdi haklı olarak öğretmenle­rimiz de bizden bir artış talebinde bulunacakl­ar. Ücretlerin yanı sıra elek trik, su, doğalgaz, kâğıt, temizlik gibi sarf giderlerim­iz de artmış durumda. Amacımız, bir yandan okullarımı­zı daha düşük oranlarda artış yapmaları için dikkatli hesap yapmaya yönlendirm­ek, diğer yandan da devlet eliyle sağlanacak yardımları devreye sokmak için çalışarak artışların çok daha aşağılara çekilmesin­i sağlamaktı­r.

Örneğin KDV’de indirim yapılmalı. KDV indirimi okula verilen bir destek zannediliy­or, ancak direkt veliye yansıyan bir avantajdır. İndirim şimdi açıklanırs­a okul lar da KDV’siz ücretlerin­i açıklarlar. Bu süreci atlatabilm­eleri için okullara ihracatçıl­ara verilen uygun krediler gibi kredi destekleri sağlanabil­ir. İşte, Zafer Hoca’nın sözleri bunlar, karar ve yorum sizin. Bence, özel okul seçerken doğru ve detaylı araştırma yapmanızda yarar var.

 ?? ?? SAİT
VDLW JXUVR\#VDEDK FRP WU
SAİT VDLW JXUVR\#VDEDK FRP WU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye