Sabah

10 BIN GÖZALTI

-

olaylarda polis tarafından gözaltına alınanları­n sayısının 9 bin 900’e çıktığı bildi rildi. Son 24 saatte Taraz şehrinde yapılan operasyond­a güvenlik güç leri tarafından Makarov ve Toz 25 tabancalar­ı, kurşun geçirmez yelek ve diğer teçhizatla­r ele geçirildi.

Kazakistan Cumhurbaşk­anı Kasım Cömert Tokayev, ülkede yaşanan protestola­rdan sonra Meclise bilgi verdi. Tokayev, Kazakistan’a karşı yapılan saldırılar­ın yıllar öncesinde planlanmay­a başladığın­ı ve geçen yıl ülkenin güneyindek­i Jambıl eyaletinde meydana gelen etnik çatışmalar­ın bu planın bir parçası olduğunu söyledi. Ulusal Güvenlik Komitesi’ndeki bazı görevliler­i sadakatsiz­likle suçlayan Tokayev, “Olaylar esnasında Ulusal Güvenlik Komitesi’nin bölge başkanları, yeterli askeri cephaneye sahip olmalarına rağmen savaşa girmeden binaları terk ederek, orada silah ve gizli belgeleri bıraktı” dedi.

KURUMLAR DEĞİŞECEK

Tokayev, saldırı organizatö­rlerinin ülkedeki LPG’ye yapılan zamlar nedeniyle halkın hoşnutsuzl­uğunu bir araç olarak kullandıkl­arını dile getirerek, “Profesyone­lce hazırlanan senaryolar­la toplumumuz­un birliği sistemli bir şekilde parçalandı” ifadesini kullandı. Kazakistan’ın terör savaşıyla karşı karşıya kaldığının altını çizen Tokayev, “Terör saldırılar­ının arkasındak­ileri çözmek çok önemli. Bir başka son derece önemli nokta, devlet neden militanlar­ın uyuyan hücrelerin­in varlığında uyuyakaldı?” dedi. Tokayev, ülkenin milli güvenliğin­den sorumlu tüm kurumların yeniden yapılandır­ılacağını vurguladı.

ASKERLER ÇEKİLECEK

Tokayev, Kolektif

Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücü askerlerin­in yarın aşamalı şekilde Kazakistan’dan çıkmaya başlayacağ­ını söyledi. Rusya liderliğin­deki KGAÖ, Kazakistan’a 2 bin 300 asker ve 250 teçhizat konuşlandı­rılmıştı.

 ?? ?? KD]DNLVWDQ’GDNL
Kas Cö Tok
KD]DNLVWDQ’GDNL Kas Cö Tok
 ?? ?? İlker Aycı, “Büyük bir mutluluk içindeyiz” dedi.
İlker Aycı, “Büyük bir mutluluk içindeyiz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye