Sabah

‘YAŞAYAN İNSAN HAZİNELERİ’ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİN­İ BULDU VESAYETI YENDIK TERÖRÜN BAŞINI EZDIK

Başkan Erdoğan: Vesayeti yendik, terörün başını ezdik, darbe girişimler­ini boşa çıkardık. Ülkemizi yatırımlar­la donattık, geleceğe umutla bakmamızı sağladık. Büyük ve güçlü Türkiye’yi Allah’ın izniyle inşa edeceğiz. Dün başardık, bugün de başaracağı­z

- Erdem ANILAN

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcile­ri Ödül Töreni”nde önemli mesajlar verdi: ■ KAYITLI KÜLTÜREL MİRAS SAYIMIZ 21’E ÇIKTI:

■ BİZİM ÇARŞILARIM­IZ BAŞKA MİLLETLERİ­N ÇARŞILARIN­A

BENZEMEZ: Bugün 2021 ödülleri vesilesiyl­e bir arada olduğumuz yaşayan İnsanlar Hazineleri de aynı sözleşme kapsamında­ki envanter faaliyetle­rinden biridir. İlim ve irfan ehli yanında zanaat ve ticaret erbabı da aynı manevi kaynaklard­an beslenmişt­ir. İnsani tarafı iktisadi tarafından daha ön planda mekânlar olan bizim çarşılarım­ız başka milletleri­n çarşıların­a benzemez. Bizim dükkânları­mız elbette birer ticarethan­e, geçim kaynağıdır, ama daha önemlisi dilimizle doğruluk, elimizle cömertlik, ayağımızla yiğitlik erkânının yoludur. Ahilik kültürüyle yetişen insanlar bir taraftan maharetler­ini sergileyer­ek zanaatları­nı icra ederken diğer taraftan da toplumu kaynaştıra­n değerleri yaşatıyor, geleceğe taşıyor. Dünyaya, hayata ve yaşadığı coğrafyaya bakan ecdadımız hemen her sahada çok önemli ustalar yetiştirmi­ştir. Bugün ülkemizin dört bir yanındaki ustalarımı­z, sanatçılar­ımız paha biçilmez eserler çıkarıyor. Türkiye’nin her köyünde, her kasabasınd­a, her ilçesinde, her şehrinde ‘yaşayan insan hazinesi’ sıfatını hak eden çok kıymetli insanlarım­ız var. Elde ettikleri becerileri­yle, ortaya koyduğu ürünlerle ülkemize ve dünyaya eşsiz değerle kazandıran bu sanatkarla­rımızı takdir etmek için kelimeler kifayetsiz kalıyor.

Devlet olarak bu konuda üzerimize düşen sorumluluğ­u yerine getirmenin gayreti içerisinde­yiz. İnşallah önümüzdeki dönem de bu tür çalışmalar­ı daha çok destekleye­rek ustalarımı­zın ve sanatkarla­rımızın kabiliyetl­erinin yaşatılmas­ını temin edeceğiz. Ülkemizi bir yandan günümüzün temel altyapı ihtiyaçlar­ını karşılayac­ak yatırımlar­la donatırken diğer yandan da tarihimize, kültürümüz­e, medeniyeti­mize sahip çıkacak çalışmalar gerçekleşt­irdik. Demokrasi ve kalkınma hamlemizi önemli ölçüde neticeye ulaştırman­ın verdiği güvenle artık eğitimin ve kültürün merkezde olduğu, medeniyeti­mizin ihyası gayretleri­mize çok daha fazla odaklanabi­leceğiz bir döneme giriyoruz.

■ DÜNYADAKİ İTİBARIMIZ­I ARTIRDIK: Asıl mücadeleni­n geleceğin hangi kodlarla inşa edileceği konusunda yaşandığın­ı biliyoruz. İnternetin, sosyal medyanın, yapay zekanın, gerçek hayatın ötesinde paralel bir dünya oluşturma yolunda ilerleyen dijital kurguların etrafımızı kuşattığı bir dönemde kendimiz olarak kalmak ve daha üste çıkmak mecburiyet­indeyiz. Bunun yolu da maziden atiye kurduğumuz köprüyü sınırları güçlü tutmaktan geçiyor. Her birimiz kendi alanımızda ortaya koyduğumuz gayretle, yenilikçi fikir ve ürünlerle, eserlerle bu sürece katkıda bulunacağı­z ki arzu ettiğimiz iklimi oluşturabi­lelim. Türkiye’nin bir süredir verdiği mücadele işte bu seviyeyi yakalama mücadelesi­dir. Vesayeti yendik, terörün başını ezdik, darbe girişimler­ini boşa çıkardık, bölgemizde­ki ve dünyadaki itibarımız­ı arttırdık, ülkemizin dört bir yanını eşi benzeri görülmemiş yatırımlar­la donattık.

■ 2053 VİZYONUMUZ­U GÜVENLE İLAN ETTİK: Her kesimden insanımızı­n cesaretiyl­e, girişimcil­iğiyle, emeğiyle, kazancıyla geleceğe umutla bakabilmes­ini sağladık. 2023 hedeflerim­izi hayata geçirmek için kararlılık­la çalıştık, 2053 vizyonumuz­u güvenle ilan ettik. Binlerce yıllık devlet ve medeniyet serencamım­ızı yeni bir inkişafla, yeni bir zaferle taçlandırm­ak istiyoruz. Bugün de inşallah her alanda sahip olduğumuz eşsiz insan hazinesind­en aldığımız destek ve şevkle büyük ve güçlü Türkiye’yi Allah’ın izniyle inşa edeceğiz. Dün başardık, bugün de başaracağı­z. Çünkü biz Türkiye’yiz, çünkü biz Türk milletiyiz.

 ?? ??
 ?? ?? Ülkemiz, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO’nun 2003 yılında kabul ettiği Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’ne 2006 yılında taraf olmuştur. 2008’den beri de bu listeye en çok kültürel değer kaydettire­n ülkeler arasında yer alıyoruz. Son olarak hüsnü hat sanatının da ilave edilmesiyl­e ülkemizin bu listedeki değer sayısı 21’e çıkmıştır. Bu çalışmaya katkı veren herkese teşekkür ediyorum.
Ülkemiz, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO’nun 2003 yılında kabul ettiği Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi’ne 2006 yılında taraf olmuştur. 2008’den beri de bu listeye en çok kültürel değer kaydettire­n ülkeler arasında yer alıyoruz. Son olarak hüsnü hat sanatının da ilave edilmesiyl­e ülkemizin bu listedeki değer sayısı 21’e çıkmıştır. Bu çalışmaya katkı veren herkese teşekkür ediyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye