Sabah

DOMUZ KALBI INSANA NAKLEDILDI

ABD’DE, ölmEk üzErE olAn 57 yAşınDAkI kAlp HAstAsınA son çArE olArAk Domuz kAlBI nAklEDIlDI. NAklIn kEnDIsI IçIn ‘son şAns’ olDuğunu BElIrtEn HAstAnın Durumu IyI. OpErAsyon BInlErCE kIşI IçIn umut olDu

- HABERLER DIŞ

Dünyada ilk kez bir domuzdan insana kalp nakli yapıldı. ABD’de ölmek üzere olan 57 yaşındaki kalp hastası David Bennett isimli hasta, domuz kalbi sayesinde hayata tutundu. Deneysel bir operasyon olduğu belirtilen ameliyat, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) acil onayıyla, Maryland Üniversite­si Tıp Fakültesi’nde gerçekleşt­irildi. Doktorlar, hayatından umut kesilen Bennett’e genetiği değiştiril­miş bir domuz kalbi nakletti. Tarihi ameliyat 7 saat sürdü. Ameliyatta­n üç gün sonra yapılan açıklamada, Bennett’in durumunun iyi olduğu ancak önümüzdeki birkaç haftanın kritik olduğu kaydedildi. Durumu yakından takip edilen Bennett’in uzun vadede sorun yaşayıp yaşamayaca­ğını zaman gösterecek.

“BU SON ŞANSIMDI”

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran nakil, başarılı olması durumunda “organ kıtlığı krizi” çözümünde büyük bir adım olacak. Nakli yapan doktor Bartley Griffith, “Bu çığır açıcı bir ameliyattı ve bizi organ bulamama krizini çözmeye bir adım daha yaklaştırı­yor” dedi. Griffith, kalp nakli ameliyatla­rı için yeterli sayıda organ bulunamadı­ğını söylerken, “Temkinli olarak ilerliyoru­z ama dünyada bir ilk olan bu ameliyatın gelecektek­i hastalar için önemli bir seçenek sunacağı konusunda iyimseriz” diye konuştu. Ameliyat öncesi ya öleceğim ya bu nakli yaptıracağ­ım diye düşünen Bennett naklin kendisi için son şans olduğunu belirtti. İnsan vücudunda işlev görebilmes­i için genetiği değiştiril­en kalbin ilaç şirketi Revivicor tarafından sağlandığı kaydedildi. Her gün 17 kişinin nakil beklerken öldüğü ABD’de 100 binden fazla kişi bekleme listesinde yer alıyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye