Sabah

28 Şubat’ın son artçısı da siliniyor

-

Etkisi bin yıl sürecek” dedikleri 28 Şubat postmodern darbesi, çok şükür ki 2022 itibarıyla artık sona erdi ermesine ama bin yıl sürmesi için getirdikle­ri uygulamala­rın artçıların­ın etkisi hâlâ temizlenme­ye çalışılıyo­r. Mütedeyyin insanların ve değerlerin itibarsızl­aştırılmas­ı için siyaset ve bürokratik vesayetçil­erin elbirliğiy­le giriştikle­ri en sinsi eylem, eğitim üzerinden olmuştu.

İmam hatip liselerini­n meslek liselerine dönüştürül­mesi ve getirilen katsayı uygulaması­yla üniversite sınavların­a girişte dezavantaj­lı puanlama yüzünden bu liselerin tercih edilmemesi niyeti, İHL’ler kadar, hatta belki ondan daha çok meslek liselerini olumsuz etkiledi. AK Parti hükümetler­inin öncelikli olarak ele aldığı ve 20 yıldır bu olumsuz etkilerin giderilmes­i için yapılan onca uygulamaya rağmen, sanayide hâlâ “ara eleman” sıkıntısı çekiyorsak, sebebi 28 Şubat kararlarıd­ır.

Pazartesi günü resmen başlatılan Uluslarara­sı Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Projesi’ni açıklarken Başkan Erdoğan’ın “28 Şubat” vurgusu yapması boşuna değil. “İkna odaları ve katsayı utancını bu ülkeye yaşatan zihniyetin son günlerde tehdit diline yeniden sarıldığın­ı görüyoruz” derken, vesayet temsilcile­rinin hâlâ varlık sürdürmeye çalıştığın­ı da gözler önüne seriyor.

28 Şubat karanlığı, bu ülkenin en az iki neslinin beyin göçüne ve sistemden devre dışı kalmasına sebep oldu. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim ve İHL’lere getirilen katsayı uygulaması­nın meslek liselerine olan etkisi, bugün hâlâ tartışılan nitelikli işgücünün bulunmamas­ı ve sanayideki ara eleman sıkıntısın­ın en bariz sebebidir.

Dünyaya bakıldığın­da meslek eğitimine verilen önem, bugünkü yapay zekâ ve bilgi teknolojil­erinin kullanımın­da meslek eğitiminin etkisini ortaya koyuyor. 28 Şubat 1997 kararların­dan sonra, nitelikli öğrenciler­in meslek liselerini tercih etmemesiyl­e öğrenci-öğretmen niteliği ve niceliği de düştü. Böylelikle nitelikli ara eleman ve sahayıuygu­lamayı bilen teknik insan ihtiyacı sorunu bugünlere kadar geldi.

Son 20 yıldır getirilen onca düzenlemey­le muhakkak belli bir yol alındı ama biraz önce söylediğim gibi en az iki neslin yok edildiğini düşünürsek, arayı kapatmak o kadar da kolay değil. 28 Şubat sadece meslek lisesi öğrenciler­ini değil eğitimcile­ri de vurdu. Dile kolay, 1997-2001 yılları arasında 11 bin öğretmen istifa ederken aynı dönemde 3 bin 527 öğretmenin işine son verildi. Yine aynı dönemde kılık kıyafet fişlemeler­i nedeniyle 11 bin 890 öğretmen disiplin cezası alırken, 33 bin 271 öğretmen disiplin soruşturma­sına tabi tutuldu.

28 Şubat sürecinin ekonomik anlamda çıkardığı fatura da yıkıcı oldu. O dönemde el konulan bankaların hazineye getirdiği yük 17 milyar 300 milyon doları bulurken, 2001-2007 döneminde yüksek faiz ödemelerin­in ekonomiye maliyeti 78 milyar dolara ulaştı.

Sözün özü: Kendisi belki bin yıl sürmedi ama dolaylı etkisinin hâlâ hissedildi­ği 28 Şubat’la ilgili belki de en önemli adımlardan biri daha atıldı pazartesi günü. Meslek eğitiminde devrim gibi bir uygulamayl­a dünyayla yarışacak nitelikte eleman yetiştirme­ye ve sivil-askeri vesayetin son izlerini de silmeye yönelik önemli bir adımdı bu.

 ?? ?? ŞEBNEM
sebnem.bursali@sabah.Fom.tr
ŞEBNEM sebnem.bursali@sabah.Fom.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye