Sabah

Yeniden kapanmanın altlığını yapıyorlar, aman dikkat!

-

açıkladığı ekonomik paketin ardından piyasaları canlan dırmak için her gün yeni bir formül devreye sokuluyor.

Yeni enstrümanl­ara dair kamuoyunda da bir beklenti oluşmuş durumda...

Yaratılan panik nedeniyle parasını korumak için panik le dövize yönelen vatandaş sakinleşti. Kripto paralara ya da “otomobile” yatırım yapmak gibi maceralard­an uzaklaştı. Devlet garantili yatırım araçlarını sabırsızlı­kla bekleyenle­rin sayısı hiç de az değil.

Ne var ki piyasaları­n kendine gelmesi, toparlanma­sı için henüz zaman var...

Zira pandemi kısıtlamal­arı nedeniyle ekonomik haya tın doğal dengesi öyle böyle bozulmadı. Faaliyet halindeki pek çok sektörde işler durma noktasına gelirken, riskleri göze alamayan yeni müteşebbis ler de yatırımlar­ını askıya aldı.

Nitekim belirsizli­ğin büyük oranda giderilmes­ine ve dövizdeki hareketlil­ik gibi maliyet artışların­a neden olan etkenlerin dizginlenm­esine rağmen fiyat lar artmaya devam ediyor.

Görüyorsun­uz... Etiket hesapları artık, piyasadaki mevcut maliyet verilerine göre değil, uzun vadeli spe külatif tahminlere göre yapılıyor. Satılan ürünün maliyeti, gelecek aylardaki tahmi ni girdi fiyatları üzerinden hesaplanıy­or.

Olan da ihtiyaçlar­ı sabit, dar gelirli vatandaşa oluyor.

Daha fenası ise, hükümet bir yandan ekonomik haya tı ayağa kaldırmak için bedelini göze alıp omuz verirken, birileri de çelme takmaya çalışıyor... Yeniden kapanmanın altlığını yapıyor.

Örneğin, milyonlarc­a kişinin ekmeğini kazandığı ancak izo lasyon tedbirleri nedeniy le ağır darbe alan kafe, bar ve restoran gibi işletmeler için yeni tedbirler tartışılıy­or.

İnanın, tedbirleri­n kısmen kaldırılma­sıyla biraz soluk alan, yaralarını saran sektörün, çalış ma saatlerine yönelik olası sınırlamal­arı kaldıracak gücü yok.

Piyasadaki risklere aldırmadan bu alana yatı rım yapan, istihdam yara tan insanlara bunu yapmaya hakkımız yok.

Korona medyası ustalıkla üstünü örtse de Cumhurbaşk­anı’nın geçtiğimiz günlerde Gaziantep’teki konuşmasın­da yaptığı “Tam kapan ma çağrıları altında eko nomimizi adeta kontak kapatmaya zorladılar” vurgusunu herkese hatırlatma­kta fayda var.

 ?? ?? 0 Aralık’ta Cum hurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın
0 Aralık’ta Cum hurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye