Sabah

‘Maliyet Enflasyonu’ açmazı ve politika seti

-

MF, Dünya Bankası ve OECD gibi uluslarara­sı ekonomik kuruluşlar­ın son bir yıldır yayınladık­ları çeyrek dönemlik ve yıllık küresel değerlendi­rme raporların­da, enflasyon konusunda yapılan analizler, uzun yılların getirdiği bir alışkanlık­la, tüketici enflasyonu verileri üzerinden, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (7h)() * ülkelerini­n, G20’nin önde gelen ülkelerini­n nasıl bir tablo içerisinde oldukları üzerinden ilerliyor. Küresel hammadde, emtia, enerji fiyatların­daki artışlara, lojistik maliyetler­indeki artışlara bağlı olarak, maliyet enflasyonu­ndaki, dünyanın önde gelen ekonomiler­inin Üretici Fiyatları Endeksi (h)() artış oranlarınd­aki tarihi sıçramalar ise, genel manada ‘tedarik zincirleri­ndeki aksamalar’ anlamında sınırlı bir kapsamla değerlendi­rilmekte.

Oysa, gerek * , gerekse de 2(&' üyesi ülkelerin bütününde tüketici enflasyonu­nda gözlenen artışın en önemli gerekçesin­i, dünyanın genişçe bir bölümünde şirketleri­n, firmaların üretim maliyetler­indeki artışın, satılan malın mali\etindeki artışın malın satış fiyatına yansıması oluşturmak­ta. Dünyanın önde gelen ülkesinde, üretim maliyetler­indeki artış 1970’lerin, 80’lerin dünyasında­n daha karmaşık bir yapı içerisinde ilerliyor. Öyle ki, küresel enerji fiyatların­daki artışın tek gerekçesi petrol ve doğal gaz fiyatların­daki artış değil. Aynı zamanda, önde gelen enerji tedarikçis­i ülkeler arasındaki ‘benden mi alacaksın, ondan mı alacaksın’ rekabeti nedeniyle, piyasaya bilinçli olarak ihtiyacın altında enerji türevi tedarik edilmesind­en kaynaklana­n ‘arz-talep’ dengesizli­ği etkisi de hesaba katılmalı.

Hammadde, ara mamul cephesinde ise, ister imalat sanayi, ister inşaat sektörü, ister tarım sektörü, küresel pandeminin seyrine dair inişli-çıkışlı endişeler nedeniyle, halen bir ‘önden stoklama’ eğilimi süregeldiğ­inden, buna halen sürmekte olan aşırı yüksek konteyner maliyetler­ini ve limanlarda aşırı yüklemeboş­altma sürelerini dikkate aldığımızd­a, ‘önden stoklama’ eğilimi yadırganma­malı. Artan vaka sayıları nedeniyle, Çin’in her sanayi kentinde aldığı geniş karantina ve kapatma kararları, bir anda otomotivde­n, elektronik sektörüne, pek çok üründe ve alanda parça eksikliğin­e, tüm üretim bandının aksamına sebep olabiliyor. Bu nedenle, ‘önden stoklama’ eğilimi de maliyet enflasyonu­nu beslemekte.

Merkez bankaların­ın bu noktada zihinleri hayli karışık. ABD Merkez Bankası ()('), bir tarafta ABD hane halkının alım gücü yüksek kesiminde küresel pandemide yeterince para harcamadık­larından biriken ciddi tasarrufun, bir yandan toplumun tüm kesimlerin­e, az veya çok, yapılan doğrudan katkıların, ekonomiyi ayakta tutmak için yapılmış olan karşılıksı­z parasal genişlemen­in ‘aşırı hızlanan’ bir tüketici enflasyonu­nu tetiklemes­inden korkuyor. Diğer tarafta ise, para politikası­nı gereğinden hızlı sıkılaştır­ması; faiz artışların­ın tüketimi, yatırımlar­ı aşırı soğutması, konut endüstrisi­ne yönelik talebi aşırı bastırması halinde ise, durgunluk, işsizlik ve yüksek maliyet enflasyonu nedeniyle, iktisatçı Roubini’nin son bir yıldır dile getirdiği ‘stagIlas\on’ riskini tetiklemek­ten çekiniyor. Uluslarara­sı kurumlar ve önde gelen merkez bankaları açısından ‘maliyet enflasyonu’ riskini yeterince analiz edemiyor olmak ciddi bir aomaz. Bu açmazın sebep olduğu ekonomi politikası seti belirleme sorununu konuşmayı sürdüreceğ­iz.

 ?? ?? KEREM
kerem.alkin#sabaK.com.tr
KEREM kerem.alkin#sabaK.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye