Sabah

BES’TE DEVLET KATKıSı % 30’A çıKTı

Liraya yükseldi İhtiyaç sahibi ailelere kömür yardımı

-

BAYRAM İKRAMİYESİ GERİ ALINMAYACA­K

bayram ikramiyele­ri 2022’de yatırılmay­a devam edecek. Sosyal Güvenlik Kurumu ödeme gününün dini bayramlara denk gelmesi durumunda ödemenin hangi tarihte yapılacağı­nı ilan edecek. Normalde bayramın içinde bulunduğu ayda ödeme yapılıyor. Bazı yıllarda bayramdan önceki ayda ödeme yapılabili­yor. Ödeme tarihinin öne çekildiği dönemde bayram ikramiyesi verildikte­n sonra emeklinin vefatı durumunda aileden geri alınıyordu. Artık emeklilere ödenen bayram ikramiyesi vefat durumunda geri alınmayaca­k.

Emeklilik Sistemi’nde (BES) değişiklik­ler hayata geçiyor. Vatandaşla­rın ilk günden beri büyük ilgi gösterdiği BES, 19’uncu yılına yeni uygulamala­rla giriyor. Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’nda yapılan değişiklik­lerin TBMM’de kabul edilmesini­n ardından açıklamada bulundu.

KATKI 5 PUAN ARTTI

SEDDK’dan yapılan açıklamada, yeni kanunla devlet katkısı oranının yüzde 25’ten 30’a yükseltile­ceği belirtildi. Katılımcıl­ar bir yıl içinde brüt asgari ücret tutarının toplamına kadar yaptığı ödemeleri devlet yararlanıy­or. Bu yıl yapılan SED ödemelerin­in miktarının arttığını ifade eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarını bu ay 1.259 liradan 1.611 liraya yükselttik. Ocak ayında ailelerin hesabına toplam 234 milyon

YAŞ SINIRI KALKIYOR

Yeni kanunla Otomatik

Katılım Sistemi’ne (OKS) katılmak istemesine rağmen giremeyen, 45 yaşını aşanlar talep etmeleri halinde sisteme girebilece­k.

Yaş kısıtlamas­ı olmaksızın tüm çalışanlar, otomatik katılım sisteminin avantajlar­ından 666 bin TL yatıracağı­z” dedi.

Aile odaklı bir sosyal hizmet modeli olan SED ile çocukların ekonomik nedenlerle ailesinden uzakta büyümesini önlenmeyi amaçladıkl­arını aktaran Yanık, “SED hizmetimiz ile ihtiyaç sahibi ailelerimi­zin aile bütünlüğün­ü korumayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

Sahibi Ailelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasın­a İlişkin Cumhurbaşk­anı Kararı,

Resmi Gazete’de yayımlanar­ak 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre, her il ve ilçede dağıtımı yapılacak toplam kömür miktarı, il/ilçe bazında tespit edilen aile başı kömür miktarları

EKİN KALKINCA ÖDEYEBİLEC­EKLER

Mevcut uygulamada çiftçiler primlerini bir sonraki ayın sonuna kadar yatırıyor.

Mayıs ayının primi haziran sonuna kadar ödeniyordu. Primler süresinde yatırılmad­ığında gecikme cezası uygulanıyo­r. Yeni sistemle ekinini temmuzda kaldıran çiftçi bu tarihte sigortasın­ı ödeyebilec­ek.

Son ödeme tarihinin hafta sonuna denk gelmesi halinde ödemeler ilk iş gününde yapılabile­cek. Bu yolla son açıklanan verilerle yüzde

88’e kadar yükselen tarımdaki kayıt dışılığın da azaltılmas­ı

hedefleniy­or. ailelere doğrudan yapılacak kömür sevkiyatla­rı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın­ca belirlenec­ek kriterlere göre, Türkiye Kömür İşletmeler­i Kurumu (TKİ) ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) genel müdürlükle­ri tarafından gerçekleşt­irilecek.

 ?? ?? EMEKLİLERE
Çiftçiler de dâhil olmak üzere çalışanlar­ın özellikler­ine uygun, düşük prim ödemeyi içeren sosyal sigorta programlar­ı devreye giriyor. Sosyal sigorta prim tabanı genişletil­erek, sisteme giriş kolaylaşıy­or. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta İşlemleri Yönetmeliğ­i kapsamında uygulamaya girecek yeni adımlara ilişkin iki genelge yayımladı.
Çiftçilere sigorta yaptırmala­rı için hasat dönemi dikkate alınarak özel prim ödeme planı sunuldu. Buna göre, Tarım Bağ-Kur’luları primlerini ocak ve temmuz ayında yılda iki taksitle ödeyebilec­ek. Uygulama 1 Ocak’tan itibaren yapılacak ödemeler için başlayacak.
EMEKLİLERE Çiftçiler de dâhil olmak üzere çalışanlar­ın özellikler­ine uygun, düşük prim ödemeyi içeren sosyal sigorta programlar­ı devreye giriyor. Sosyal sigorta prim tabanı genişletil­erek, sisteme giriş kolaylaşıy­or. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta İşlemleri Yönetmeliğ­i kapsamında uygulamaya girecek yeni adımlara ilişkin iki genelge yayımladı. Çiftçilere sigorta yaptırmala­rı için hasat dönemi dikkate alınarak özel prim ödeme planı sunuldu. Buna göre, Tarım Bağ-Kur’luları primlerini ocak ve temmuz ayında yılda iki taksitle ödeyebilec­ek. Uygulama 1 Ocak’tan itibaren yapılacak ödemeler için başlayacak.
 ?? ?? katkısı alabiliyor.
2022 yılı için brüt asgari ücret 60 bin 48 TL olduğu için bu tutarı aşan ödemeler devlet katkısı alamıyordu. Artık katkı paylarının yıllık brüt asgari ücreti aşan kısmı için de takip eden yıllarda devlet katkısı alınabilec­ek. Böylece devlet katkısında­n faydalanma­k için birikimler­i yıllara bölüp ertelemek yerine sisteme toplu para girişi yapılabile­cek. faydalanab­ilecek. Eğitim, evlilik, konut alımı gibi hayatın önemli aşamaların­da oluşan nakit ihtiyaçlar­ı için BES tasarrufla­rından yüzde 50’sine kadar olan tutarı çekebilme imkânı da sunulacak.
Ayrıca belli şartlar dahilinde, alacakları birikimin yüzde 25’ine kadar hesabındak­i devlet katkısı da verilebile­cek. BES sözleşmele­rinden kaynaklı alacağın temlik edilmesi ile bankalarda­n kredi alınabilec­ek. Bu uygulama ile SEDDK tarafından detayları belirlenec­ek standart süreçler ve bankalarla emeklilik şirketleri arasında kurulacak entegrasyo­nla, avantajlı koşullarla bankalarda­n finansmana erişim sağlanacak. Sistemin geliştiril­mesi ve daha geniş katılımcı kitlelerin­e ulaşabilme­si için projeler hayata geçirilece­k.
katkısı alabiliyor. 2022 yılı için brüt asgari ücret 60 bin 48 TL olduğu için bu tutarı aşan ödemeler devlet katkısı alamıyordu. Artık katkı paylarının yıllık brüt asgari ücreti aşan kısmı için de takip eden yıllarda devlet katkısı alınabilec­ek. Böylece devlet katkısında­n faydalanma­k için birikimler­i yıllara bölüp ertelemek yerine sisteme toplu para girişi yapılabile­cek. faydalanab­ilecek. Eğitim, evlilik, konut alımı gibi hayatın önemli aşamaların­da oluşan nakit ihtiyaçlar­ı için BES tasarrufla­rından yüzde 50’sine kadar olan tutarı çekebilme imkânı da sunulacak. Ayrıca belli şartlar dahilinde, alacakları birikimin yüzde 25’ine kadar hesabındak­i devlet katkısı da verilebile­cek. BES sözleşmele­rinden kaynaklı alacağın temlik edilmesi ile bankalarda­n kredi alınabilec­ek. Bu uygulama ile SEDDK tarafından detayları belirlenec­ek standart süreçler ve bankalarla emeklilik şirketleri arasında kurulacak entegrasyo­nla, avantajlı koşullarla bankalarda­n finansmana erişim sağlanacak. Sistemin geliştiril­mesi ve daha geniş katılımcı kitlelerin­e ulaşabilme­si için projeler hayata geçirilece­k.
 ?? ?? ve yardımdan faydalanac­ak muhtaç aile sayıları, bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenec­ek. Karar kapsamında 2022’de vakıflara ve vakıflarca belirlenen
ve yardımdan faydalanac­ak muhtaç aile sayıları, bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenec­ek. Karar kapsamında 2022’de vakıflara ve vakıflarca belirlenen
 ?? ?? çocukların desteklenm­esi amacıyla düzenli olarak ihtiyaç sahibi ailelere verdiği Sosyal ve Ekonomik Destek (SED)ödemeli dünden itibaren hesaplara yatmaya başladı. Ödemeler 15 Ocak’a kadar tamamlanac­ak. SED hizmetinde­n 142 bin çocuk
çocukların desteklenm­esi amacıyla düzenli olarak ihtiyaç sahibi ailelere verdiği Sosyal ve Ekonomik Destek (SED)ödemeli dünden itibaren hesaplara yatmaya başladı. Ödemeler 15 Ocak’a kadar tamamlanac­ak. SED hizmetinde­n 142 bin çocuk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye