Sabah

Bravo Soyer Başkan!..

-

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i yürekten kutladım, Öcal Ağbimin mailini okuyunca.

Bu sene 40’ıncısı yapılacak İzmir Tiyatro Günleri, 27 Mart’ta başlayacak ve 7 Mayıs’a dek sürecekmiş..

İnşallah pandemi izin verir, yapılır, ben de Allah sağlık verirse mutlak katılırım.

Festival geçen sene dijital yapılmıştı. Bu yıl “İnşallah” salonlarda..

Ama kutlama sebebim bu değil..

Tunç Başkan, festivalin adını “İzmir Tiyatro Günleri”nden Hülya-Özdemir Nutku Uluslarara­sı İzmir Tiyatro Festivali’ne çevirmiş..

Hülya Hanım’la tanışmadık. Ama Özdemir Hocam en sevdiğim ve saydığım insanlarda­n biriydi. Bana tiyatroyu öğreten adamdı. Ayni zamanda “Tiyatro nasıl izlenir ve nasıl yazılır”ı da.. Hiç unutmam.. Bir zengin adamın salonunda geçen bir komedide duvara asılı bir tabloyu eleştirmiş, “Oyunda tanıdığım adam o tür bir tabloya para verip salonuna asmaz” demişti, ben dekorda bir tablo asılı olduğunu bile hatırlamaz­ken..

“Unutma Hıncal” demişti. “Mükemmelli­k ayrıntılar­da gizlidir..”

Bizim gazetenin tiyatro yazarıydı. Üç Ankara yerel gazetesiyd­ik. Bizde Özdemir Nutku, Ulus’ta Metin And, Zafer’de de

Atila Sav.. Ayrıca, her İstanbul gazetesini­n Ankara’da kalabalık büroları ve hemen hepsinin ayrı tiyatro yazarı vardı. Düşünün o zaman gazeteler bir de 6 (Altı) sayfa idi ve devlet-özel her oyun yazılırdı. Hem de gala gecesinde.. Gazete bekler.. Yazar oyunu izler, döner, yazar, gazete o yazıyla yayınlanır­dı ertesi gün..

Bir tek yazı için nerdeyse sabaha kadar nöbete kalan mürettiple­r (Yani dizenler ve sayfayı tertip edenler), Özdemir’in yazısı üst kattaki bürodan aşağı mürettipha­neye gelince “Özdemir’in nutku geldi” diye şaka yaparlardı aralarında.. Öyle ya.. Sabaha dek bekleniyor­sa, kesin nutuktur, yani..

7E%ESShM

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye