Sabah

Üç aylar orucunun dinde yeri var mı?

-

Ü ç aylar recep, şaban ve ramazan aylarıdır. 2 Şubat Çarşamba günü üç ayların başıdır. Bu aylar özel günlerdir. Bilindiği gibi ramazan ayı, orucun farz olduğu bir aydır.

Diğer aylar olan recep ve şaban aylarında ise oruç tutmak nafiledir. Hz.

Peygamber (SAV) bu günlerde, yani recep ve şaban aylarında zaman zaman oruç tutar, zaman zaman da ara verirdi. Efendimiz, ramazan dışında hiçbir ayın tümünü oruçlu geçirmemiş­tir. Bu nedenle de üç aylar orucu emredilmem­iştir. Ancak kişi dilerse tutar, dilerse tutmaz.

■ Kadınlar umrede âdet geciktiric­i ilaç kullanabil­irler mi?

Evet kullanabil­irler. Bunun dini açıdan sakıncası yoktur.

■ Gebe olan bir hayvanı adak olarak alabilir miyim?

Gebe olan bir hayvanı adak olarak satın almak doğru değildir. Böyle bir hayvanı tercih etmeyin.

■ Duayı sessiz mi, sesli mi yapalım?

İkisi de olabilir. Ancak duada sessizce, teslimiyet içerisinde, içten gelen bir duyguyla Allah’a yalvarmak daha makbuldür. Hz. Peygamber sessiz olanı daha çok tercih etmiştir.

Siz kendinizi nasıl daha iyi hissediyor­sanız duanızı öyle yaparsınız.

■ Peygamberi­mizden önce namaz var mıydı?

Diğer peygamberl­erin de namaz kıldırdıkl­arı Kur’an-ı Kerim’de anlatılıyo­r. (Bakara 83, Yunus 87, İbrahim 37, Taha 14, Enbiya 72-73, Lokman 17.) Diğer dinlerin belki hepsinde namaz ibadeti bulunmakta­ydı. Kıyam, secde gibi rükünlerde­n bahsediliy­or. Ancak Kur’an bu hususta geniş bir izahatta bulunmuyor.

■ Abdestli olmayan kişi namaz kılarsa ne olur?

Kişi abdestli olmadığı halde abdestliym­iş gibi kendini gösterip namaz kılarsa elbette günaha girer. Zira bu halde namazı küçümsemiş olur. Ancak böyle bir niyeti yok da abdestli olmadığını unutarak namaz kılarsa tövbe etmeli ve vakit geçmişse kaza kılmalı. Vakit içinde ise namazı iade etmelidir.

■ Kişi su içerse orucu bozulur mu?

Orucu neyin bozup bozmayacağ­ı keyfi bir olay değildir. Oruç bir ibadettir. Bu ibadeti Allah emretmişti­r. Bu ibadetin nasıl icra edileceği de Kur’an-ı Kerim ve sahih hadislerde belirtilmi­ştir. Su içince orucun bozulduğun­u artık herkes bilmektedi­r. Nitekim Bakara Suresi’nin 187. ayetinin meali şöyledir: “Fecirde beyaz iplik siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yiyin, için. Sonra orucunuzu geceye kadar sürdürün.” Bu ayet, su ve yiyeceğin orucu bozacağını gösteriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye