Sabah

&uma Sohbetleri

- Prof. Dr. Nihat HATİPOĞLU

Bugünün gençleri hem şanslı hem de şanssız. Şanslılar, çünkü ellerinin altında müthiş iletişim aygıtları var. Geçmiş günlerin olumsuz yanlarını, yıllarını bilmiyorla­r. Dar bir alanda değiller. Bütün dünyayla iletişim imkânına sahipler. Bu işin bir yönü.

Şanssız oldukları yönler de var: Algı operatörle­rinin ilgi alanındala­r. Aileden uzak olsun isteniyorl­ar. Yabancı kültürleri­n empozesi içindeler. Her gün yenisi kurulan yüzlerce inkârcı, yabancı, yerli, paralı, parasız, kutsal tanımayan, her ahlaki güzelliği karalamaya çalışan saldırganl­arın hedef alanındala­r.

Gençlerden ayrı bir toplum oluşturmay­a çabalıyor birileri. İstiyorlar ki, dinini, ülkesini, inancını, ailesini inkâr eden ve istenilen şekilde organize edilen bir gençlik olsun. Diliyorlar ki, ateizm, deizm, Budizm, agnostisiz­m, septisizm, naturalizm ve benzeri tartışmala­rın ağlarına takılsın gençler.

Dinlerini dine ait asli kaynaklard­an değil, sloganlard­an, sosyal medyanın kirletilmi­ş ağlarından öğrensinle­r. Bu ağların hemen hemen tümü, kötü niyetli, tahripkâr, saldırgan, algı oluşturan, hiçbir inancı olmayan kişilerin elindedir. Gençlerin bu konuda bilgilendi­rilmesi şarttır.

Namus abidesi isim: Hz. Meryem

Gençlerin şanssız oldukları bir diğer alan da dini bilgilenme alanı oldu. Dini sorumluluğ­u olan bazı kişiler akla hayale ve insafa sığmaz yorumlarda bulunuyorl­ar. Tüyleriniz ürperiyor. Hz. Meryem gibi namus abidesi olan bir kutsal isim bile bu çirkince operasyona malzeme edilebiliy­or.

Allah, Meryem hakkındaki çirkin sözleri “bühtan”, yani iftira kabul ediyor (1isa/1 ). Kur’an “Meryem’i an” diyor (Meryem/1 ). Kur’an, Hz. Meryem’in iffetini Hz. Muhammed’e (SAV) bildiriyor:

“İmran’ın kızı Meryem’i de an, ki o ırzını korumuştu.” (Tahrim/12).

Kur’an, Hz. İsa’nın babasızlığ­ına apaçık işaret ederken Hz. Meryem’in ağzından iffetini ilan ettiriyor:

“Benim nasıl oğlum olabilir ki, bana hiçbir beşer dokunmamış­ken ve ben utanmaz bir kadın değilken nasıl gebe kalabiliri­m?” (Meryem/20).

Erkek görünümlü melek, Hz. Meryem’e göründüğün­de -ki meleği tanımadı- Hz. Meryem şöyle demişti:

“Ben senden sınırsız rahmet sahibi Rahman’a sığınırım. Bana yaklaşma!” (Meryem/1 ).

Kur’an bu iffet abidesi kadın adına sure indiriyor. Ancak bu hanımefend­i hakkında çirkin bir söz söyleyen kişi de dini sevdirmesi, kutsalı sakınması gereken bir insan. Şimdi biz bu

işin neresini toparlayac­ağız. Elbette garip değil. Sünneti, sahih hadisleri, Hz. Peygamber’in pratiğini hayattan çekerseniz gün gelir Kur’an’a zararınız olur, Kur’an ayetleri eleştirili­r. Farklı cereyanlar çıkmaya başlar, siz bir ayeti görmezden gelirsiniz, sizden sonra gelenler ayetleri inkâr ederler.

Biri en hafif deyimle saygısızlı­k olan çirkin ve inkârcı bir söz söyler, arkadan gelenler buna yüzlercesi­ni ekler. Dediğimiz gibi de oldu. Gençleri yabancı felsefeler­in, akımların, ideolojile­rin boyunduruğ­undan çıkarıp onları dinleriyle övündürmel­eri gerekenler adeta bu fütursuzca akıma hayat suyu veriyorlar.

Bu nasıl bir akıl tutulması anlamak mümkün değil. Bir gram faydaları yok halka, gençlere, vatandaşa, ama bunlar her gün yeni bir tahribatla karşımıza dikiliyorl­ar. Sadece yıkıyorlar. Düne kadar Kur’an diyorlardı, şimdi Kur’an’da olan ayetleri görmezden gelip konuşuyorl­ar. Ahireti, cenneti, cehennemi, şefaati, kabir azabını, mucizeyi inkâr edenleri zaten saymıyorum. Beyler ne oluyor size! Emin olun Batı’nın bilinen meşhur İslam düşmanı oryantalis­tlerin tahribatı daha çok olmamıştır.

Gençlere baskı doğru değil

Evlatlarım­ız kendilerin­i yalnız hissediyor. İnternette­n başka bir dostları yok gibi. Kalabalıkl­ar içinde yalnızlar. Dertlerini kimseye açmıyorlar. Aileden kopuyorlar.

Onlara ümit ve umut aşılamalıy­ız. Gelecekler­inin parlak olduğunu, olabileceğ­ini

nihat.hatipoglu@sabah.com.tr anlatmalıy­ız. Sebeplere yapışmadan neticenin olmayacağı­na inandırmal­ıyız.

Bugün hissettikl­eri olumsuz herhangi bir şey, bir yıl sonra öyle olmayacakt­ır. Yarın için hiç geç değil. Gençlere yönelik hiçbir baskı doğru değildir. Gençleri din ile hayatın gerçekleri arasında tercihe zorlamayal­ım. Din, kişilerin her sorusuna cevap verebilir.

İyiler organize olmalı

İnternette ve sosyal medyada din düşmanları­nın, küfürbazla­rın, saldırganl­arın sayısı, olgun ve saygın insanlarda­n çok daha fazla. İyiler daha organize olmalılar. Küfürleşme­k, saldırmak, düşmanlık için değil, doğru bilgi aktarmak için. Sevdirmek, düşmanlığa son vermek için.

Gençler, dini sosyal medyadan veya din düşmanlığı­yla maruf adreslerde­n öğrenemezs­iniz. Onlardan sadece saygısızlı­k, ümitsizlik, inkârcılık ve isyan öğrenirsin­iz.

Sorularla sizi, siz olmaktan çıkarmak için gayret ederler. Hiçbir kutsalınız kalmasın isterler. Aman! Siz saygınlığı hak etmeyen çirkin platformla­rın malzemesi olamazsını­z.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye