Sabah

ENFLASYON TARTIŞMALA­RI KIZIŞIYOR

Gelişmiş ekonomiler arasında enflasyond­an en çok ağzı yanan ülke ABD... Son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, Başkan Biden için tam bir baş ağrısına döndü. Biden’ın kurmayları, tekelci ve oligopolcü güçleri törpüleyec­ek politika alternatif­ler

-

Enflasyon dünya genelinde haneleri, politika yapıcıları ve siyasetçil­eri fazlasıyla zorluyor. Tablodan görülebile­ceği üzere, enflasyonu­n salgın öncesindek­i seviyesi ile son gelinen nokta arasında dağlar kadar fark var. Gelişmişle­r arasında enflasyond­an en çok ağzı yanan ülke, ABD oldu. Son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyon, Başkan Joe Biden için tam bir baş ağrısına dönüşmüş durumda. Biden, bazı sektörlerd­e oligopolcü ve hatta tekelci seviyelere çıkan şirketleri­n piyasa güçlerinin rekabeti öldürerek aşırı fiyat artışların­a neden olduğunu iddia ediyor. Biden'ın ekonomi kurmayları, tekelci ve oligopolcü güçleri törpüleyec­ek ve piyasalard­a rekabeti arttırabil­ecek politika alternatif­leri üzerinde çalışıyorl­ar.

Demokrat Parti'nin liberal kanadında Biden'ın kamu müdahalesi yanlı tutumundan rahatsızlı­k duyanlar var. Clinton döneminde Hazine Bakanı, Obama döneminde ise Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü görevinde bulunmuş Larry Summers, enflasyonl­a mücadelede Biden'ın antitröst (rekabete aykırı uygulamala­rı kısıtlayan ve cezalandır­an yasalar) düzenlemel­erden yana tutumunu kibirli ve alaycı bir dille eleştirdi.

Summers, eğer Biden büyük şirketleri­n

OLİGOPOLCÜ GÜÇ...

Summers'ın “bilimi reddetmek” eleştirisi çok da bilimsel değil. Tekelci ve oligopolcü piyasa güçlerinin ABD'de üretkenliğ­in, girişimcil­iğin ve ekonomik büyümenin altını oyduğunu ortaya koyan yüzlerce bilimsel çalışma var.

Ama enflasyoni­st etki konusunda resim net değil. Şikago Üniversite­si'nin yaptığı bir uzman anketi sonucuna göre, akademisye­nlerin yüzde 67'si, şirketleri­n rekabeti baltalayan ve kâr marjlarını arttıran yüksek piyasa güçlerini, ABD'deki enflasyon artışını açıklayan önemli bir faktör olarak görmüyor. Geri kalan kesimde karasızlar ağırlıkta. Kararsızla­r arasında yer alan Daron Acemoğlu “ABD'de büyük şirket sorunu var; ancak

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye