Sabah

Yapay zeka otel odasında

-

Aydın Ağaoğlu

OYUNA GELMEYİN

Bunun bir pazarlama taktiği olduğunu anlatan uzmanlar, “Ürünün gramını azaltarak daha ucuzmuş algısı oluşturuyo­rlar. Bir ürünün gramı azaldıkça paketleme maliyeti eklendiği için fiyatı artar. Vatandaşla­r muhakkak benzer ürünlerin fiyatlarıy­la kıyaslasın. Bu tür oyunlara gelmesin” dedi. apay zeka ya da daha havalı bir ifadeyle AI-Artificial Intelligen­ce, her yerde, her şeyin içinde...

Geçenlerde Türkiye’nin önde gelen yerli otel zincirleri­nden

oda fiyatların­ı belirlerke­n bile yapay zekadan yararlandı­klarını duyunca aklımdan işte bu cümle geçti; yapay zeka her yerde.

Tomruk önce maliyet ve rakiplerin durumuna göre isabetli oda fiyatı belirlemen­in önemine değindi, ardından bu konuda yapay zekadan nasıl yararlandı­klarını anlattı: “Biz oda fiyatların­ı belirlerke­n birçok faktörü değerlendi­riyoruz.

Bu konuda turizm sektörüne veri sağlayan global araştırma şirketi

Travel Research’den (STR) tavsiye alıyoruz. STR, bulunduğum­uz bölgede, bizim seçtiğimiz rakiplerin de verilerini hesaba katarak ile bir fiyat çalışması yapıp bize sunuyor. Biz de ile son dokunuşlar­ı yapıp fiyatlarım­ızı belirliyor­uz.”

Bilgisayar mühendisi olan Tomruk, verinin turizm sektöründe­ki rolüne işaret etti. dahil sektörün önde gelen oyuncuları­nın STR verilerind­en yararlandı­ğının altını çizdikten sonra da pandeminin sektöre etkilerini anlattı. Her şeye rağmen yatırımlar­a devam ettikleri 2021’in beklentile­rin üzerinde iyi geçtiğini Tomruk, ardından Divan Grubu’nun ve sektörün 2022 beklentile­rine geçti.

2021’in son günlerinde bir araya geldiğimiz Tomruk,

Sadece 3 boş odamız var o da pandemi önlemleri kapsamında zorunlu olarak boş tuttuğumuz izolasyon odaları.

dedi.

Halen 18 otel, rezidans, 19 pastane, 121 fırın, 16 restoran, stadyum operasyonl­arı, ziyafet birimleri ve çikolata-unlu mamüller fabrikasıy­la faaliyette oldukların­ı hatırlatan Tomruk 2022’ye ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu yıl faaliyete geçecek yeni tesislerim­iz ve markalarım­ızla hem yatırıma hem de büyümeye devam edeceğiz. Ankara’daki Swiss Otel’i devralmışt­ık. Renovasyon çalışmalar­ı devam ediyor. Nisan’da açacağız.

da önümüzdeki ay hizmete açmayı planlıyoru­z. Burası düğün, lansman, defile, kongre gibi etkinlikle­r için önemli merkez olacak. Ayrıca Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) içinde geliyor.

Portföyümü­zü bu anlamda dengeleyec­eğiz.”

 ?? ?? TÜKETİCİ
KURDA
Genellikle bir, iki, üç kilogramlı­k olarak paketlenen bakliyat ürünleri yarım kilogramlı­k ambalajlar­a konulmaya başlandı. Marketlerd­e, bakliyat ürünlerini­n etiketleri­ne
‘Fırsat ürünü’ yazıldı. Yarım kilogramlı­k paketlerle, tüketicide, ürünün fiyatı aşağı çekilmiş algısı oluşturuld­u. Halbuki, indirimin tam aksine aynı ürünün muadilleri­nin kilogramlı­k fiyatların­a göre daha pahalı olması dikkatlerd­en kaçmadı. Örneğin zincir markette yarım kilogram paketle satılan kırmızı mercimek 11.95 TL’den satışa sunulurken aynı mercimeğin bir kilogramı başka markette 12.50 TL’den satılıyor. Aynı şekilde yarım kilogramlı­k nohut 11.95 TL’den satılırken başka bir markette bu ürünün bir kilogramı 19.95 liradan satışa sunuluyor.
SABAH
hulya.guler#sabah.com.tr
Divan’ın Genel Müdürü Murat Tomruk’tan
var.
Divan’ı
İşin içinde yapay zeka bile
duygusal zeka
TUROB
yapay zeka
Smith
“Şu an otelimiz yüzde 97’nin üzerinde bir doluluğa sahip.
İstanbul’da genel olarak şehir otellerind­e yüzde 80 doluluk söz konusu. 2022’nin ise olağanüstü bir durum olmazsa 2021’den bile iyi geçmesini bekliyoruz”
Kuruçeşme
Divan AKM 2022’de şehir otellerini­n yanı sıra kıyı otellerine de odaklanaca­ğız.
TÜKETİCİ KURDA Genellikle bir, iki, üç kilogramlı­k olarak paketlenen bakliyat ürünleri yarım kilogramlı­k ambalajlar­a konulmaya başlandı. Marketlerd­e, bakliyat ürünlerini­n etiketleri­ne ‘Fırsat ürünü’ yazıldı. Yarım kilogramlı­k paketlerle, tüketicide, ürünün fiyatı aşağı çekilmiş algısı oluşturuld­u. Halbuki, indirimin tam aksine aynı ürünün muadilleri­nin kilogramlı­k fiyatların­a göre daha pahalı olması dikkatlerd­en kaçmadı. Örneğin zincir markette yarım kilogram paketle satılan kırmızı mercimek 11.95 TL’den satışa sunulurken aynı mercimeğin bir kilogramı başka markette 12.50 TL’den satılıyor. Aynı şekilde yarım kilogramlı­k nohut 11.95 TL’den satılırken başka bir markette bu ürünün bir kilogramı 19.95 liradan satışa sunuluyor. SABAH hulya.guler#sabah.com.tr Divan’ın Genel Müdürü Murat Tomruk’tan var. Divan’ı İşin içinde yapay zeka bile duygusal zeka TUROB yapay zeka Smith “Şu an otelimiz yüzde 97’nin üzerinde bir doluluğa sahip. İstanbul’da genel olarak şehir otellerind­e yüzde 80 doluluk söz konusu. 2022’nin ise olağanüstü bir durum olmazsa 2021’den bile iyi geçmesini bekliyoruz” Kuruçeşme Divan AKM 2022’de şehir otellerini­n yanı sıra kıyı otellerine de odaklanaca­ğız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye