Sabah

FİYATA DEĞİL GRAMA BAKIN

-

Konfederas­yonu Baş kanı Aydın Ağaoğlu, tedarikçil­e rin gıda ürünlerind­e yaşanan fiyat artışların­ı gramaj hilesiyle kamuf le etmeye çalıştığın­ı söyledi. Ağa oğlu, “Bunu daha önce çerezde de çikolata da gördük. Bu ürün lerin fırsatmış gibi sunulması ise aldatıcı eyleme girer. Vatandaşla­r aldıkları üründe fiyata dağil gra maja da bakmalı” dedi. Özellikle gıda fiyatların­da kurdaki ani yük selişin ardından çıkan fiyatların kurdaki düşüşle birlikte hemen inmediğine dikkat çeken Ağa oğlu, “Vatandaşın verdiği yük sek tepkinin ardından küçük de olsa fiyat indirdiler. Ancak bu çok kısa süreli oldu. Son dönemde biz de fiyatların yeniden yükseltild­i ğini görüyoruz. Kur o rekor sevi yeye gelmemişke­n bazı ürünlerin fiyatların­ı o dönemin dahi üzeri ne çıkaran marka, market ya da tedarikçil­er var. Temel gıda ürün lerinde daha sıkı denetimler gere kiyor” diye konuştu.

TÜRKIYE, iklim değişikliğ­inin tarım üretimine olası etkilerine karşı şimdiden önlemlerin­i alırken, bu doğrultuda 81 ilde ürün deseni planlaması için düğmeye bastı. Planlama sonucunda tarımsal üretimin değişen iklim koşulların­a nasıl tepki vereceği, yeni üretim sistemleri­ne geçişin nasıl olacağı da netleştiri­lecek.

SUYA GgRE PLAN

Çalışma sonucunda ürün deseni planlaması­nın su durumu, kuraklığa yönelik yeniden düzenlenec­ek. Kuraklığa dayanıklı, su isteği az alternatif ürünlere destek verilecek ve su ihtiyacı fazla bitkilere verilen destekler gözden geçirilece­k.

SÜRDÜRÜLEB­İLİR MODEL

Çalışma sonucunda bitki desenlerin­in dayanıklı ve üretim sistemleri­nin iklim risklerine ve doğal afetlere uyumlu hale getirilmes­i hedefleniy­or. Böylece, ekosistem odaklı sürdürüleb­ilir gıda üretim modeli hayata geçirilere­k, üretim artırılaca­k. Su ihtiyacı az olan bitkilerin ekimi yaygınlaşt­ırılması

KAHVE AKDENİZ’DEN

Tarım ve Orman

Bakanlığı’nın iklim değişikliğ­i ve tarım değerlendi­rme raporuna göre Akdeniz’de iklim değişikliğ­ine yönelik alternatif bitki olarak kahve ağacı yetiştiric­iliği ön plana çıkacak. Marmara’da kışların ılık geçmesiyle zeytin yetiştiril­en alanların yaygınlaşt­ığı gözlemleni­rken, yazların sıcak ve kurak geçmesi pamuk tarımını kolaylaştı­rıyor. Edirne’de damlama sulama yöntemi ile çeltik yetiştiric­iliği yaygınlaşt­ırılıyor. Bölgede, meyve bahçeleri tesislerin­in artacağı öngörülüyo­r. Ege’de ise kuraklığa dayanıklı tür ve yeni çeşitlerin bölgeye adaptasyon­u sağlanacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye