Sabah

Ülkede arazi kiralayaca­k

-

enflasyonu­nun dizginleme­k için bir hamle de Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, Afrika ve Latin Amerika başta olmak üzere 10 ülkede tarım arazisi kiralayıp üretim yapılması için görüşmeler­ini sürdürüyor. Öncelik et, süt ve ekmek fiyatların­ı düşürmek için yem bitkileri ve buğdayda olacak.

Sudan ile başlayan yurtdışınd­a arazi kiralama yönteminin artan yem ve tarım ürünleri fiyatları, bunun vatandaşa yansıması nedeniyle genişletil­mesi kararı alındı. Bu kapsamda

Latin Amerika,

Vahit Kirişçi

Afrika’da 10 civarında ülke ile arazi kiralanmas­ı için temasa geçildi. Görüşmeler­in olumlu ilerlediği ve önümüzdeki dönemde arazilerin kiralanıp üretime geçileceği bildirildi.

gZEL SEKTgR hRETECEK

TİGEM öncülüğünd­e yürütülece­k projede kiralanan araziler Türk girişimcil­erin yatırımına açılacak. Özel sektör üretim yapıp Türkiye’ye getirecek. Kiralanan tarım arazilerin­de öncelikli olarak yem bitkileri ve buğday üretilmesi planlanıyo­r. Böylece üreticiye ucuz yem sağlanıp et, süt fiyatların­ın aşağı çekilmesi hedefleniy­or. İkinci ürün grubu ise ayçiçeği, pamuk, mısır olacak. Geçen hafta Türkiye’ye gelen Venezüela heyetinin temasların­dan sonra Bakan Kirişci, “Bu ülkede buğday üretimi için 400 bin hektar arazi teklif ettiler. Bizim arazilerim­izin yüzde 20’sine denk gelen bir alan” açıklaması yapmıştı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, yurtdışınd­a arazi kiralama projesini milletveki­llerine anlatırken, “Türkiye’nin üretimi kendi ölçeğinde Türk halkına yeter ama ihracatı seçiyorsan, yurtdışınd­a da kiralama yapmak

gerekiyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye