Sabah

Tekstil sektöründe dijitalleş­me atağı

İhracatta yaşanan artış tekstilde eleman açığını ortaya çıkardı. Sektörde 60 bin kişilik istihdam açığı var. Sektördeki dijitalleş­menin önemine dikkat çeken TİHCAD Başkanı Ergin Aydın, “Bu yönde çalışmalar­ı daha da hızlandırd­ık” diye konuştu

-

Tekstil sektörü ihracat ve üretimdeki artışını sürdürüyor. 4 ayda yüzde 35’lik üretim artışının yaşandığı sektörde istihdamda alarm verdiğini tekstil ihracatçıl­arı ve çalışanlar­ı derneğinin verileri ortaya koydu. 2021’in ilk 4 ayında 6.23 milyar dolarlık ihracat yapan hazır giyim sektörü bu yılın aynı döneminde ihracatını 7.5 milyar dolara yükseltti. Üretimdeki artış istihdam artışını da beraberind­e getirirken, 60 bin yeni çalışan ihtiyacı ortaya çıktı. Verilere göre 2020’de hazır giyim sektöründe 606 bin 470 kişi istihdam edilirken, 2021’de bu rakam 663 bin 406 kişiye çıktı.

13 FIRMADAN ABD ÇIKARMASI

A Para’da yayınlanan KOBİ platformu programınd­a tekstil sektöründe yaşanan eleman açığı sorunu masaya yatırıldı. Bora Balar’ın sunduğu programa katılan TİHCAD Başkanı Ergin Aydın, kapasite artışında istihdamın önemine dikkat çekerek, dernek olarak bu konuda çalışmalar yaptıkları­nı kaydetti. Ticaret Bakanlığı heyeti olarak geçtiğimiz günlerde Amerika’ya gittikleri­ni anlatan Aydın, “Ticaret heyeti olarak 13 firma gittik. Potansiyel­i görmeye çalıştık. Amerika bizi Çin’le kıyaslıyor. Onların fiyatları seviyesind­e bekliyorla­r. Türkiye’de üretilen ürünler daha katma değerli, daha kaliteli. Çalışmalar­ımızı yaptık. Güzel sonuçlar elde etmeyi planlıyoru­z” diye konuştu.

KARBON NÖTR HEDEFI VAR

Tekstil sektöründe dijitalleş­menin önemine değinen Ergin Aydın, bu sayede çok daha hızlı tasarım yapıldığın­ın ve ekonomik olduğunun altını çizdi. Aydın, “Aynı zamanda yeşil mutabakata uygun daha çevreci bir bakış açısı sağlanıyor. Bu sayede de gereksiz çok fazla numune yapmadan, efektif ve doğru numuneleri yapıyorsun­uz. Yurtdışınd­a da buna çok yoğun bir ilgi var. Türkiye bunu çok iyi kullanırsa, biz öne geçeriz. Komşu ülkelerimi­zden daha ön plana çıktık” şeklinde konuştu.

Karbon ayak izinin son birkaç yıldır gündemde olduğunu kaydeden Aydın, “Biz bununla ilgili 7-8 yıldır çalışmalar yapıyoruz. Üretim olarak karbon nötre gelmek zor ancak minimum seviyede tutmak hedefinde olmalıyız” dedi.

KAPASITE AÇILIMI ŞART

KOBİ’lerin nakit akışıyla ilgili trend değişimi yaşadığını belirten Serden Keçecioğlu,

“Bir taraftan da coğrafi konumumuz nedeniyle tedarik zincirinde bir değişimden söz edilebilir. Bir araştırmam­ızda tahsilat performans­ında bir trend değişimi var mı onu ölçümledik. Burada şaşırtıcı bir sonuç doğdu. ‘Faturaları­nızı müşteriler­iniz zamanında ödüyor mu?’ sorusuna Türkiye’den katılımcıl­arın yüzde 58’i ‘evet zamanında tahsilat yapıyoruz’ dediler. Avrupa ve ABD’ye göre bu yanıt daha farklı. Bir sonraki soruda ‘ödeme vadeleri arttı mı’ dedik. Yine Türkiye diğer ülkelerden ayrıştı. Örneğin 60 günde yapacağı tahsilatı 90 günde yapmış alıcı. Ama yine de tahsilatın­ı yapmış. Yani pandemiye esnek bir şekilde uyum sağlamış Türk KOBİ’leri. Katılımcıl­arın yüzde 50’si 10 müşterisin­in 3’ün

vadesinin uzattığını söyledi. Bu da KOBİ’lerin nakit akışını olumsuz etkiliyor” şeklinde konu

ABD dışında birçok ülkeye açılmak için dernek olarak bir dizi çalışmalar­ı olduğunu kaydeden Ergin Aydın, “İskandinav ülkeleri için dolay lı çalışıyoru­z. Direkt temasa geçerek orada ki pastadan daha büyük bir pay alabiliriz. Bu konuda görüşmeler­imiz devam ediyor. Güney Afrika’da ciddi bir pazar. Ayrıca eylül ayında heyet olarak Avustralya Sidney’e gitme planımız var. Orada Türk firmala rının ağırlıkta olduğu uluslarara­sı bir fuar organize ediliyor. Bu fuara katılacağı­z. Fuardan sonra

Avustralya pazarının da çok gelişeceği­ni düşünüyo rum. Ayrıca Kanada ile de ciddi görüşme lerimiz var” diye

konuştu.

Türkiye’ye olan talebin artmasıyla yeni bir açılımın yapılması gerektiğin­i vurgulayan Aydın, şöyle devam etti: “Ülkemizin ciddi teşvik ve yatırımlar­ı var. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşmeler­imiz oldu. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çok ciddi tesisler açılıyor. Bu artış yokken Türkiye’nin kapasite doluluk oranı yüzde 88’di. Artmış olmasına rağmen ciro şu anda yüzde 84’lere düştüyse 2022’de bir kapasite açılımı olduğunu gösteriyor. Bu oranın daha da artması lazım. Şu anda ABD tekstil ithalatını­n sadece yüzde 1’ini Türkiye’den karşılıyor. Bu oranın yüzde 4-5 olduğunu düşünürsek kapasiteni­n kesinlikle artması lazım.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye