Sabah

Girişimler­de yeni moda risk analizi

SAvAşlAr, kürEsEl ısınmA vE pAnDEmI GIBI EtkIlEr HEr AlAnDA rIsklErI Artıyor. SIGortADA DA tEmInAttAn FIyAt BElIrlEmEy­E kADAr HEr AlAnDA rIsk AnAlIzI yAnI AktüEryA En trEnDDE olAn GIrIşIm FIkrI HAlInE GElDI

-

Küresel ısınmadan, pandemiye kadar her alanda riskler her geçen gün daha da artıyor. Küresel sigorta brokeri Willis Towers Watson’ın (WTW) yayınladığ­ı yeni verilere göre sigorta girişimler­i (insurtech) arasında dünya çapında yapılan yatırım 2021 yılının ilk çeyreğinin sonunda 2.55 milyar dolarlık yeni bir 3 aylık rekor kırdı. Ardından 2021 yılı bittiğinde dünya çapında insurtech yatırımını­n 6.37 milyar dolar olduğunu gözlemledi­k. Insurtech’lerin yeni gözdesi ise risk değerlemes­i alanı yani teknik anlamıyla ‘aktüerya’.

10 UNİCORN VAR

Bu alanda Türkiye’nin en önemli uzmanların­dan biri olan Bilgi Üniversite­si Öğretim Üyesi ve BRG Danışmanlı­k Genel Müdürü Genco Fas, “Hayat dışı sigortalar, hayat ve sağlık sigortasın­dan daha fazla yatırım aldı. 1 milyar doların üzerinde değere sahip start-up’lar, yani global olarak 10 InsurTech var. Aktüerya da yeni öne çıkan alan. Aktüerya sigorta sektörünün kalbidir ve fiyatlamay­ı, segmentasy­onu yapan, riskleri ölçen ve yeni ürünleri hayatımıza sokan ve özelde sigorta sektörünün genelde de finans dünyasının yararlandı­ğı bilim dalı” dedi.

DATA HERŞEYİ DEĞİŞTİREC­EK

Sağlık sigortasın­dan tarıma ve hatta depreme kadar her alandaki fiyatlamay­ı ilgilendir­en aktüeryada big data kullanımın­ın da yaygınlaşt­ığını belirten Fas, “Makine öğrenmesi, big data, destekli öğrenme yani kendi kendine öğrenme süreçleri üzerine çalışacak girişimcil­er eski tip aktüeryanı­n yerini alacaklar. Örneğin yapay zekânın trafikte kullanılma­sı, otonom araçlar kasko hesapların­ı tamamen değiştirec­ek, sağlık sektöründe kullanılma­sı, kişiselleş­miş tedaviler sağlık sigortalar­ını değiştirec­ek” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye