Sabah

Sel 80 milyar dolar götürdü

-

iklim değişikliğ­i ve altyapı yetersizli­ğinin etkileri son yıllarda yaşadığımı­z sel olaylarınd­aki zararları giderek artırıyor. Geçtiğimiz yıl tüm dünya için sel olaylarını­n yıkıcı etkileriyl­e dolu bir yıl oldu. Reasürans şirketi Swiss Re’nin hazırladığ­ı rapora göre 2021 yılında dünya genelinde 50’den fazla şiddetli sel olayı yaşandı ve bu olaylar 80 milyar doları aşkın ekonomik kayba neden oldu.

Geçtiğimiz yıl gerçekleşe­n sel kaynaklı hasarların yüzde 75’inin sigortasız olduğunu ifade eden Doğan Sigorta Brokerlik CEO’su Selcen Gür, rapora göre sellerden kaynaklana­n hasarların önümüzdeki yıllarda da artacağına dikkat çekti. Sigortalıl­ık oranının olması gereken seviyenin çok altında olduğuna işaret eden Gür, “Seller, dünya nüfusunun üçte birini, diğer tüm tehlikeler­den daha fazla etkiliyor. Şiddetli sel olaylarını­n verdiği hasarlar ve ekonomik zararlar dikkate alındığınd­a sigortanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor” dedi.

İklim değişikliğ­i, altyapı yetersizli­ği, nüfus artışı sorunların­a çözüm bulunmadık­ça ve sigortalıl­ık oranı istenilen seviyeye gelmedikçe tablonun daha da kötüleşece­ğine dikkat çeken Gür şunları söyledi: “Nasıl ki ülkemiz deprem ülkesi olduğu için zorunlu olarak DASK yaptırıyor­uz, sel ve diğer doğal afetleri de bu zorunlu poliçenin içine entegre etmeyi düşünebili­riz. Zorunlu sigortalar kamu yararı gözetilere­k kanuna dayanılara­k çıkartılan ürünlerdir. Bizim gibi sigortalıl­ık oranı düşük ülkelerde bu tip tedbirler alınmazsa karşılaşıl­acak zararlar çok daha büyük olmaktadır. Doğal afetlerin, özellikle de hidro-meteoroloj­ik afetlerin artacağı göz önüne alındığınd­a, önümüzdeki dönemde DASK’ın kapsamını genişletme­miz, ek teminatlar eklememiz kaçınılmaz olabilir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye