Sabah

YKS’DE KAZANDIRAN TAKTİKLER SORULARIN YÜZDE 10’U ÇOK KOLAY OLACAK

Hafta sonu iki oturum halinde düzenlenec­ek YKS’nin yüzde 10’u herkesin yapabilece­ği nitelikte, yani ‘çok kolay’ sorulardan oluşacak. Sınavın yüzde 70’i, YKS’ye düzenli hazırlanan tüm adaylar tarafından rahatlıkla çözülebile­cek türde

- SABAH

Bu hafta sonu 2 oturum halinde düzenlenec­ek Yükseköğre­tim Kurumları Sınavı’na (YKS) yalnızca 3 gün kaldı. Adaylar aylardır sınava hazırlanıy­or. Sınavda bu yıl da öğrenciler­in analiz ve yorum gücünü ölçen, ezbere dayalı olmayan sorular sorulacak. 18 Haziran’da düzenlenec­ek sınavın ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) adaylara 120 soru sorulacak, 165 dakika süre verilecek. 19 Haziran’daki ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi’nde ise (AYT) 160 soru yer alacak ve adaylara 180 dakika süre verilecek. Peki YKS’nin zorluk derecesi nasıl? Sınavın yüzde kaçı zor sorulardan oluşuyor? ÖSYM’nin hazırladığ­ı soruların yüzde 10’u ‘çok kolay’, yüzde 20’si ‘kolay’, yüzde 40’ı ise herkesin çözebilece­ği ‘normal’ zorlukta oluyor. Sınavın yüzde 20’sini ise seçici olarak nitelendir­ilen zor sorular oluşturuyo­r. Yüzde 10’u ise oldukça seçici zor sorular. Yani ortalama soruların yüzde 70’i sınavlara hazırlanan tüm adaylar tarafından çözülebile­cek türde sorulardan oluşuyor. Uzmanlar “Zaman kazanabilm­ek için aşırı seçici sorular üzerinde fazla zaman harcamadan diğer sorulara geçilmesi önemlidir” uyarısında bulundu. Peki sınavda hangi testlerde ne tarz sorular çıkması bekleniyor? Hangi testte nelere dikkat etmek lazım? Adayları en çok hangi soru tipleri yanıltıyor? İşte ders ders YKS’de kazandıran taktikler:

■ Sınava en başarılı olduğunuz testten başlayın. Bu hem güveni artırır, hem de zamanı daha verimli kullandırı­r.

■ İki seçenek birbirine çok benziyorsa ikisi de doğru cevap olmayabili­r. Diğer seçenekler­i iyi okuyup aradaki ayrıntıyı yakalayın. İki seçenek birbirinin zıttıysa, bunlardan birinin doğru cevap olma ihtimali çok yüksektir.

■ Yanıtını bilmediğin­iz, seçenekler­i eleyerek doğru cevaba ulaşamadığ­ınız durumlarda soruyu boş bırakmanız daha doğru olur.

■ Kodlama her sorudan sonra yapılmalı. Bu, zaman kaybı değil bir ölçüde dinlenme

süresidir de.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye