Sabah

BIEBER’IN YÜZ FELCININ NEDENI SUÇIÇEĞI VIRÜSÜ

Dünyaca ünlü pop yıldızı Justin Bieber’in yüz felcine neden olan Ramsay Hunt Sendromu’nun nedeni tanıdık. Sendroma çocukken yakalandığ­ımız suçiçeği virüsü yol açıyor. Suçiçeğini yensek de inaktif olarak vücutta kalan virüs, bağışıklık sistemi zayıfladığ­ın

-

pop yıldızı Justin Bieber 10 Haziran’da paylaştığı videoda, nadir görülen bir yüz felcine yakalandığ­ını ve bu nedenle dünya turnesinin geri kalanındak­i konserleri iptal etmek zorunda kaldığını açıkladı. Bieber’in Instagram’dan yayınladığ­ı videoda Ramsay Hunt Sendromu (RHS) adı verilen ve bir virüsün yol açtığı bu hastalığın etkileri de açıkça görülüyord­u.

Şarkıcının iyileşmesi­nin ne kadar süreceği henüz bilinmese de RHS, varicella zoster virüsü (VZV) denilen bir virüs nedeniyle tetikleniy­or. Bu virüs insanlarda iki yaygın hastalığa daha yol açıyor: Suçiçeği ve zona. Bu sendromu yaşayan kişilerin tamamı, çocukluğun­da suçiçeği geçirmiş kişiler. Vücutları bu virüsü yenmiş olsa da, virüs inaktif bir şekilde sinirlerde yaşamaya devam edebiliyor. Bir süre sonra ise VZV tekrar aktive olabiliyor. Doktorlar, suçiçeği veya zona geçirmemiş kişilerin, RHS’li birinin açık yarasından virüs kapabilece­ği uyarısında bulunuyor. ABD’deki Ulusal Nadir Görülen Hastalıkla­r Örgütü, bu virüsün her 100 bin kişiden beşinde görüldüğün­ü tahmin ediyor. Antiviral ilaçlar, steroid, ağrı kesici ve yüz egzersizle­ri tedavide kullanılan yöntemler arasında.

Medipol Üniversite­si Sefaköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak, RHS ile ilgili şu açıklamala­rı yaptı:

■ Sinir ganglionla­rında yıllarca latent olarak kalan VZV, yani suçiçeği virüsünün özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığ­ı kişilerde tekrar aktive olmasıyla gelişen bir hastalıktı­r. Kulak içinde ve çevresinde vezikül (kabarcık) şeklinde döküntüler, şiddetli kulak ağrısı belirgindi­r. Aynı tarafta yüz felci, tat almada bozukluk, kulak çınlaması, seslerin normalden daha yüksek algılanmas­ı olan hiperakuzi veya duymada azalma ve göz yaşarması tabloya hâkimdir. Denge sinirinin de etkilenmes­i nedeniyle baş dönmesi, vertigo görülebili­r. Tedavi edilmediği durumlarda diğer sinirlere ve hatta beyin damarların­a da yayılım olabilir. Bu kişiler, bağışıklık sitemini güçlendirm­k için özellikle dikkat etmelidirl­er.

Nicer Korkut Bıçak

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye