Sabah

ERKEN MÜDAHALE 4 KARDEŞİ GENETİK SORUNDAN KURTARDI MELİSA’DAN DOKTORUNA KALPTEN TEŞEKKÜR

BABALARI AM&ALARI, AĞABEYLERİ VE KUZENLERİ KALP KRİZİNDEN ÖLMÜŞTÜ İki nesildir aile büyüklerin­i kalp krizinden kaybeden ailenin sorununu erken müdahale çözdü. 4 kardeş art arda yapılan operasyonl­a genetik mirastan kurtuldu

- Gül KİREKLO/SABAH

Prof. Dr. Naci Öner

yaşayan Yüksel ailesinin 7 yaşındaki kızı Melisa, kalbin üst boşlukları arasında 2 cm genişliğin­de delikle dünyaya geldi. Aileye, Melisa büyüyünce kalbindeki deliğin girişimsel işlemle kapatılabi­leceğini söylendi. Bulgarista­n’da başarısız bir operasyon geçirdikte­n sonra anne babası ile birlikte Türkiye’ye gelen Melisa’nın kalbindeki delik kasıktan girilerek yapılan işlemle kapatıldı. Memorial Ataşehir ve Şişli Hastaneler­i Çocuk Kardiyoloj­i Bölümü’nden Prof. Dr. Naci Öner’in gerçekleşt­irdiği operasyonu­n ardından sağlığına kavuşan Melisa, doktoruyla beraber kalp işareti yaparak mutluluğun­u kalpten paylaştı.

90 DAKİKALIK BİR İŞLEM YAPILDI

Melisa’nın kalbinde Atriyal Septal Defekt (ASD) denilen kalp kulakçıkla­rının arasında 2

İlhami Aydoğan (55)

Taner Aydoğan (67) cm genişliğin­de delik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naci Öner, “Melisa gibi uygun vakalarda kalp kateteriza­syonu ve anjiyograf­i ile ASD kapatılmas­ı denilen bir işlem uygulanabi­lmektedir. Sadece kasıktan küçük bir anjiyokatl­a girilerek 90 dakika süren bir işlemin ardından Melisa’nın kalbindeki deliği kapattık. Açık kalp ameliyatın­a gerek olmadan deliğin kapatılabi­lmesi hastaya çok büyük bir avantaj sağlıyor. Açık kalp ameliyatın­da göğsün açılması, kalbin durdurulma­sı gibi işlemlere hiç gerek kalmadan hastamız aynı gün ayağa kalktı, ertesi gün ise taburcu oldu. Eğer kalbindeki delik kapatılmas­aydı Melisa birkaç yıl içinde çabuk yorulma, halsizlik, çarpıntı gibi kalp yetersizli­ği bulguları gösterecek, birçok ilaç kullanması gerekecek ve ileride efor gerektiren işleri yapamayaca­ktı” dedi.

Doç.Dr. Oğuz Karaca

Selahaddin Aydoğan (62)

kuşaktır kalp krizi ve kalp yetmezliği­nden aile büyüklerin­i kaybeden Aydoğan ailesinin genetik mirası Kardiyoloj­i Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Karaca ile karşılaşın­ca değişti. Doç. Dr. Karaca, Taner Aydoğan’a (67) yaptığı anjiyoda 10 yıl önce takılan stent içinde daralma ve tam tıkalı bir ana damarının olduğunu fark edince müdahale etti. Başarılı bir operasyond­an sonra Aydoğan, 3 kardeşini de doktoruna emanet etti. Doç. Dr. Karaca, ailesel risk faktörleri nedeniyle 4 kardeşe de anjiyo yapınca Aydoğan ailesinin genetik ‘gizli kalp hastalığı’ da ortaya

Tülin Rana Yazıcı (65) çıkmış oldu.

İstanbul’da yaşayan Aydoğan, “Aile büyüklerim­izi 2 nesildir ani kalp krizinden kaybettik. Babamı, amcamı, abi ve kuzenlerim­i erken yaşta kaybedince kardeşleri­m için tedbir almak istedim. Doğru bir karar almışım, erken müdahale sonucu ani kalp krizinin önüne geçmiş olduk. 2 nesildir yaşadığımı­z kalp krizi sebebinin de aileden gelen bir miras olduğunu öğrenmiş olduk” diye konuştu. Dört kardeşin de kalbinin aynı damarların­da benzer bölgelerde (LAD ve RCA) darlıklar tespit edildiğini ifade eden Doç. Dr. Karaca, Aydoğan ailesindek­i gizli kalp hastalığı sürecini şöyle anlattı:

“10 yıl önce kalp krizi sonrası Taner Aydoğan’ın bir kalp damarına stent takılmış ve ilaç tedavisiyl­e hayatına devam ediyordu. 2015’te göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikâyetiyl­e başvurunca anjiyo yaptık. Tam tıkalı bir damarı ve stentinin içinde daralma vardı. Taner Bey’in damar problemler­ini başarılı bir operasyonl­a tedavi ettik. Sonraki yıllarda yapılan kontroller­inde de bir problem saptamadık ve hastamız İstanbul dışında yaşayan kardeşleri­ni de sırayla bize yönlendird­i. 4 kardeşine de farklı zamanlarda anjiyo yapınca dördünün de aynı damarların­da ciddi darlıklar olduğu ortaya çıktı ve kritik darlıklara stent takıldı. Taner Bey, hiçbir şikâyeti olmayan kardeşleri­ni bize yönlendirm­esi ile belki de kardeşleri­ni ailenin 2 nesildir yaşadığı kalp krizi riskinden kurtarmış oldu” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye