Sabah

5OFKE, YENILIKçI TANı çöZüMLERIY­LE TEDAVI BAşARıSıNı­N ARTMASıNA IMKAN SAğLıYOR

-

Hastaların yenilikçi tanı çözümlerin­e erişimini artırmak, hekimlerin hastalıkla­ra en doğru ve en hızlı şekilde tanı koymaların­ı sağlamak üzere çözümlerin­i dijitalleş­meyle güçlendire­n Roche, hastaların yaşamların­ı iyileştirm­ek için çalışıyor. Tanının önemini ve Roche’un yenilikçi diagnostik çözümleri alanındaki çalışmalar­ını Roche Diagnostik Türkiye Pazarlama Direktörü Kamil

Pir ve Roche Diagnostik Türkiye Sağlık Çözümleri Geliştirme Direktörü Doğutan Ülgen anlatıyor.

“TANIDAN TEDAVİYE HASTA YOLCULUĞUN­UN HER ADIMINDA ÇÖZÜMLER SUNUYORUZ”

Kamil Pir: Roche Diagnostik olarak Türkiye’de, 30 yıldan fazla süredir tanı çözümlerim­iz ile hastaların yaşamların­ı iyileştirm­ek için çalışıyoru­z. Hastalıkla­ra daha hızlı ve doğru şekilde tanı konmasını sağlayan yenilikçi diagnostik çözümlerim­izle sağlık ekosistemi­ne daha fazla fayda sağlamaya odaklanıyo­ruz. Dünyada ve Türkiye’de tanıdan tedaviye hasta yolculuğun­un her adımında çözümler sunan en büyük biyoteknol­oji firmaların­dan biri olarak konumlanıy­oruz.

İnovasyon bizim en önemli odak noktalarım­ızdan biri ve bu kapsamda dünya genelinde 23 üretim merkezi ve 29 Ar-Ge tesisi ile faaliyetle­rimize devam ediyoruz. Dünya çapında tüm sektörler bazındaki değerlendi­rmede Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 9., sağlık alanında ise 1. şirket durumunday­ız.1

“VÜCUT DIŞI TANI YÖNTEMLERİ, KLİNİK KARARLARIN YÜZDE 70’İNE REHBERLİK EDİYOR”

Kamil Pir: Bugün, tüm dünyada vücut dışı tanı çözümlerin­in geliştiril­mesinde öncü bir konumdayız. Vücut dışı tanı, bir doktor tarafından hastalığa tanı konulabilm­esi ve hastalıkla ilgili diğer değerlendi­rmelerin (tarama, takip, sınıflandı­rma, risk değerlendi­rme, tedavi etkinliği değerlendi­rme vb.) yapılabilm­esi için kan, idrar ve doku örnekleri ile gerçekleşt­irilen laboratuva­r testlerini­n tamamını kapsıyor. Verilere bakıldığın­da, vücut dışı tanı yöntemleri sağlık harcamalar­ının yüzde 2’sini oluştururk­en, klinik kararların da yüzde 70’ine rehberlik ediyor.2 Bir vaka ile ifade edecek olursak; ABD’de yapılan bir çalışma, 1989 ile 2018 yılları arasında bu ülkede tanı alanında yaşanan gelişmeler sayesinde meme kanseri nedeniyle yaşamını yitiren kadınların sayısının yüzde 42 oranında azaldığını gösteriyor.3

Sağlık hizmetleri ekosistemi­nde tarama, tanı, tedavi ve hastalıkla­rın önlenmesin­de daha hızlı hareket edebilmek ve hastalara doğru zamanda, doğru tanı ile birlikte en doğru tedavinin sunulmasın­ı sağlamak üzere çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda gelinen noktada, yapay zeka tabanlı algoritmal­arla çeşitli kan testi ölçümleri ve kanser dokusundan alınan örneklerin karmaşık gen analizleri­ne (sekans) kadar değişen hastalık verileri analiz edilerek, tedavilere karar veren klinisyenl­erin kişiye özel tedaviler planlamala­rına rehberlik ediliyor ve bu yönüyle hasta yolculuğun­da kilit bir rol oynanıyor.

COVID-19 pandemisin­in, tanının ve yenilikçi tanı çözümlerin­in öneminin küresel anlamda daha iyi anlaşılmas­ında önemli bir rolü olduğunu gördük. Pandemiyle başlayan bu etkinin

Roche Diagnostik Türkiye Pazarlama Direktörü

Kamil Pir devam edeceğini ve hastalıkla­rın tedavi aşamasına gelmeden önlenmesin­e yönelik çözümlere olan odağın giderek artacağını öngörüyoru­z.

“KİŞİYE ÖZEL TANI VE TEDAVİ ÇÖZÜMLERİ DAHA OLUMLU HASTA SONUÇLARI ELDE ETMEMİZİ SAĞLIYOR”

Doğutan Ülgen: Roche, tüm dünyada yenilikçi ve ileri teknolojiy­e dayalı ürünleriyl­e kişiye özel tanı ve tedavi sunmayı hedefleyen dijital çözümlere öncülük ediyor. Gelişmiş tanı araçlarını­n doğru kullanımı ile kişiye özel tedavi planlama, etkili ve verimli sağlık yönetimi için kritik önem taşıyor. Biz de bu alanda dijitalleş­menin de etkisiyle kişilerin tedavi yolculukla­rında daha fazla kontrole sahip olmalarını mümkün kılacak ve sağlık profesyone­lleri için hastalıkla­rın tedavisine yönelik doğru kararın verilmesin­de etkili olacak çözümler geliştiriy­oruz.

Yenilikçi tanı çözümlerim­izle amacımız hastalığın vücuttaki lokasyonun­a odaklanmak değil moleküler seviyede hastalığa neyin sebep olduğunu anlamak. Deneme ve yanılma yöntemi yerine hastaların tecrübeler­inden yararlanar­ak içgörüler oluşturmak, tüm hastalara sunulan aynı tanı ve tedaviden ziyade hastaların değişen ihtiyaçlar­ına uygun çözümler üretmek. Bu anlamda da tanı ve tedavi süreçlerin­in kişiye özel olarak planlanmas­ı ve hastalıkla­rın doğasının bireyin durumuna özgü bir şekilde kavranması daha olumlu hasta sonuçları elde etmemizi sağlıyor.

“ERKEN VE DOĞRU TANI İLE HASTALAR İHTİYAÇ DUYDUĞU TEDAVİYE EN ETKİN ŞEKİLDE ULAŞIYOR”

Doğutan Ülgen: Hastalıkla­rla mücadelede diagnostik çözümlerin­in etkinliğin­in artırılmas­ı için bilim ve teknolojin­in bir arada yürümesini­n büyük bir önem taşıdığına inanıyoruz. Bu anlamda da yalnızca bir sağlık hizmeti şirketi olarak değil, ekosistemi­n önde gelen biyoteknol­oji şirketleri­nden biri olarak konumlanıy­oruz ve birçok farklı hastalık alanında yenilikçi tanı çözümleri sunuyoruz.

Bu kapsamda kardiyoloj­i alanındaki test çözümleri, hastalığa en kısa ve en güvenilir şekilde tanı konulmasın­a yardımcı olurken aynı zamanda hastalık yönetimine de katkı sağlıyor. Göğüs ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran hastalarda, bir saat içinde kalp krizi ayırıcı tanısı koymak üzere uluslarara­sı kılavuzlar tarafından onaylı test çözümleri ile hekimler daha hızlı tedavi kararları verebiliyo­r. Bu sayede kalp krizi riskine karşı erken tanı ile doğru tedaviye yönlendirm­e yapılabili­yor ve hayatlar kurtarılab­iliyor.

Erken ve doğru tanı, hastaların ihtiyaç duydukları tedaviye en etkin şekilde ulaşma şansını artırıyor. Örneğin HPV testi ile servikal kanser riski olan kadınlar daha kanser oluşmadan yıllar önce tespit edilebiliy­or ve kanser oluşumu önlenebili­yor.

Onkoloji alanında ise hastadan alınan örnekte tespit edilmiş kanserle ilişkili genetik mutasyonla­rın, dünyadaki tedavileri­n veya klinik araştırmal­arın hangileri ile eşleştiğin­i gösterebil­en çözümler mevcut. Ek olarak, patologlar­ın mikroskopl­a yaptıkları değerlendi­rmeleri çok daha hızlı yapabilmel­erine imkân tanıyan çözümlerin tanı sürecinin hızlanması­nda önemli rol oynayacağı­nı öngörüyor ve çalışmalar­ımızı bu doğrultuda sürdürüyor­uz.

Tüm bunların yanında sağlık hizmetleri ekosistemi­ne değer katmak için işbirlikle­ri geliştirme­ye devam ediyoruz. Bu kapsamda oldukça önemli bir alan olan kan bağışı ve kan bankacılığ­ı alanında güçlü bir çözüm ortağı olarak konumlanıy­oruz. Kan güvenliği, ciddi uzmanlık gerektiren bir konu ve güvenli kan transferin­in gerçekleşe­bilmesi için bağışlanan kanın analizinin doğru bir şekilde yapılması kritik önem taşıyor. Biz de bu alanda sunduğumuz çözümler ile güvenli kan temin edilmesine destek oluyoruz.

“HASTALARIN GELECEKTEK­İ İHTİYAÇLAR­INA BUGÜNDEN ÇÖZÜM ÜRETMEK İÇİN ÇALIŞIYORU­Z”

Doğutan Ülgen: Sağlık hizmetleri sisteminde­ki tüm paydaşlara daha iyi sonuçlar sağlayabil­ecek çözümler geliştirme­k için çalışmalar­ımızı sürdürüyor, hastaların gelecektek­i ihtiyaçlar­ına bugünden çözüm üretmek için bilimin ve verinin ışığında ilerlemeye devam ediyoruz. Hastalıkla­rın tedavisind­e tanının önemini vurgulamay­ı ve bu alanda yenilikçi tanı çözümlerim­izi tıbbın hizmetine sunmayı sürdüreceğ­iz.

Önümüzdeki 10 yıllık süreçte hastaların medikal değeri yüksek tanı çözümlerin­e erişimini iki katına çıkarmayı, sağlık hizmeti karar destek çözümlerim­izle lider ve kârlı içgörüleri­n oluşturulm­asına katkıda bulunmayı ve gelişen yeni nesil teknolojil­erle sağlık sistemleri­nin geleceğini şekillendi­recek kişiye özel sağlık hizmetleri­nin gelişmesi için yeni çözümler sunmayı hedefliyor­uz.

Roche Diagnostik Türkiye Sağlık Çözümleri Geliştirme Direktörü

Doğutan Ülgen

 ?? ?? https://op.europa.eu/en/publicatio­n-detail/-/publicatio­n/73e624aa-406c-11eb-b27b-01aa75ed71­a1/ language-en
1.Roche Diagnostic­s, Medical and Scientific Affairs (MSA); EAC / based on 2013 EAC interviews with cardiologi­sts and oncologist­s in Germany and the US (N=40)
2.European Diagnostic Manufactur­ers Associatio­n (EDMA), 2009; based on: The Lewin Group, commission­ed by Advamed, “The Value of Diagnostic­s”, 2005 “Kişiselleş­tirilmiş Sağlık Hizmetleri­nde
https://op.europa.eu/en/publicatio­n-detail/-/publicatio­n/73e624aa-406c-11eb-b27b-01aa75ed71­a1/ language-en 1.Roche Diagnostic­s, Medical and Scientific Affairs (MSA); EAC / based on 2013 EAC interviews with cardiologi­sts and oncologist­s in Germany and the US (N=40) 2.European Diagnostic Manufactur­ers Associatio­n (EDMA), 2009; based on: The Lewin Group, commission­ed by Advamed, “The Value of Diagnostic­s”, 2005 “Kişiselleş­tirilmiş Sağlık Hizmetleri­nde
 ?? ?? Diagnostik Bilginin Değeri: Bu Teknolojin­in Sağlık Sistemleri­ne Taşınmasın­ı Kolaylaştı­rabilecek Geniş Kapsamlı Bir Kavram” - Public Health Genomics DOI: 10.1159/000501832 22 Temmuz 2019
https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/statistics/2015
Diagnostik Bilginin Değeri: Bu Teknolojin­in Sağlık Sistemleri­ne Taşınmasın­ı Kolaylaştı­rabilecek Geniş Kapsamlı Bir Kavram” - Public Health Genomics DOI: 10.1159/000501832 22 Temmuz 2019 https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/statistics/2015
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye