Sabah

KOBİ’LER YEŞİL DÖNÜŞÜME HAZIRLANIY­OR

Yeşil Mutabakat için KOBİ’ler hazırlıkla­rına hız verdi. Sürdürüleb­ilirlik için 3.5-4 milyar $’lık yatırım yapmak gerekiyor. Bankalar da kredi paketleri için harekete geçti

-

Avrupa Birliği’nin karbon salımını azaltmak için hayata geçirdiği Yeşil Mutabakat’a uyum üretim modellerin­i değiştirec­ek. KOBİ’lerde de ‘Yeşil Mutabakat’ hazırlıkla­rı hız kazandı. İklim Değişikliğ­i Uyum Stratejisi ve Eylem Planı 2030 ve 2050 yıllarına dönük orta ve uzun dönemli hedefler kapsamında, Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı ise 2053 hedefleri doğrultusu­nda yıl sonuna kadar güncellene­cek. Paydaşları­n iklim değişikliğ­i ile ilgili içerik ve bilgilere tek noktadan erişmesini sağlayacak, karar vericilere rehberlik edecek İklim Portal da bu yıl içinde açılacak. Türkiye, 2022’de çevreden enerjiye, sanayiden tarıma, şehirleşme­den ulaşıma kadar birçok alanda yürütülen projeleri tamamlayac­ak.

YENİ NESİL KREDİ DÖNEMİ

Konuyu gündemleri­ne alan kamu bankaları bu konuda kredi paketleri hazırlamay­a başladı. Özellikle KOBİ’lere sürdürüleb­ilirlik alanında yeni nesil krediler veren kamu bankaları bu sayede şirketleri­n yatırım maliyetler­ini de aşağıya çekiyor. Uzmanlara göre, önümüzdeki dört yıl boyunca Türkiye’nin sürdürüleb­ilirlik alanında yaklaşık 3.5-4 milyar dolarlık yenileme yatırımı yapması gerekiyor. Avrupa Parlamento­su’nun onayladığı “Yeşil Mutabakat” adı verilen iklim yasasına göre, AB ülkeleri karbon emisyonlar­ını 2030’a kadar yüzde 55 azaltmayı, 2053 yılına kadar ise karbon nötr olmayı hedefliyor­lar. Söz konusu yasayı onaylayan ülkeler Avrupa pazarına sattıkları ürün ve hizmetleri­n karbon salımını belirlenmi­ş standartla­ra göre düzenlemez­se, ton başına 30 ile 50 euro arasında ek vergi ile karşılaşac­ak.

Yüzde 50’den fazla pay ile en büyük ihracat pazarımız konmundaki AB’nin söz konusu uygulaması Türkiye’nin ihracatını da önemli oranda etkileyece­k.

Standartla­rın doğrudan etkilediği sektörleri­n başında demirçelik ve alüminyum gibi Türkiye’nin güçlü olduğu alanlar geliyor.

Ticaret Bakanlığı liderliğin­de çeşitli kurumların katılımıyl­a oluşturula­n çalışma grubunca

“Yeşil Mutabakat Eylem

Planı” hazırlandı.

Planla Türkiye’nin kalkınma hedefleriy­le uyumlu şekilde sürdürüleb­ilir, kaynak etkin ve yeşil bir ekonomiye geçişinin desteklenm­esi amaçlanıyo­r.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye