Sabah

Arap turistler yolda

- MEHMET BARLAS IaFebook Fom/mehmetbarl­aV Vabah

Suudi Arabistan 9eliaht 3rensi 6elman, Türkiye’ye geliyor. Bu görüşmede bölgesel meseleler ve ekonomik anlaşmalar gündeme gelecek. Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri­nin normalleşm­esinde çok önemli bir adım olacak. Ziyaret öncesinde üç senedir devam eden Suudi turistleri­n Türkiye’ye ziyaret yasağı kaldırıldı.

1 Temmuz günü ilk Suudi turist uçağının Trabzon’a inmesi bekleniyor.

Suudi turistler havanın serinliği vesilesiyl­e Karadeniz yaylaların­da yaz tatili geçirmeyi seviyorlar. Türkiye hem doğası hem kültürü hem de fiyatları ile tüm dünyanın cazibe noktası haline geldi. Belli ki turizm sezonu çok iyi geçecek.

NATO’nun oyununu bozduk

Bu ayın sonunda İspanya’da yapılacak olan NATO zirvesinde Türkiye’nin merkezinde bulunacağı tartışmala­r şimdiden ilgi çekmeye başladı. Bu tartışmanı­n başında Yunanistan’ın Türkiye hakkındaki iddiaları ve Türkiye’nin Yunanistan’a dönük cevapları geliyor.

Yunanistan, Türkiye’nin hava sahasını sürekli ihlal ettiğini söyleyecek ve özellikle Dedeağaç üzerinde yapılan uçuşlara dikkati çekecek. Türkiye de adaların anlaşmalar­a aykırı biçimde silahlandı­rılmasını işleyecek.

Bu arada Türkiye’nin veto ettiği İsveç ve Finlandiya’nın durumu da NATO zirvesine konu olacak. Ukrayna’ya yaptıkları tüm yardımlara rağmen Rusya’yı durduramay­an NATO ülkeleri, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasıy­la birlikte, “Bakın ama NATO güçlendi” diye caka satacaklar­dı.

Türkiye’nin tavrı bütün bu oyunu bozdu. Ekonomik olarak da Avrupa kendine koyduğu ambargolar­la baş başa kaldı.

Avrupa’da istikrarsı­z dönem

Avrupa ülkeleri ekonomik krizle ve işçi direnişler­iyle boğuşuyor. İngiltere’deki demiryolu işçilerini­n grevi yüzünden bu ülkede hayat iyice aksadı.

Almanya’da ise 40 yılın en yüksek enflasyonu yaşanıyor. Yüzde 39.5 oranındaki enflasyon Almanya’da hayatı zor hale getirdi.

Fransa’da parlamento çoğunluğun­u kaybeden 0aFURn, seçimlerde yeniden seçilemeye­n kendine bağlı başbakanın istifasını reddetti. Fransa’yı siyasal kararsızlı­k günleri bekliyor.

Amerika’da Biden’ın durumu da hiç parlak değil. ABD son 50 yılın en büyük fiyat artışların­ı yaşıyor. Biden, kamuoyu yoklamalar­ında dipte. Anlayacağı­nız Rusya’ya ambargo koyup Putin’e karşı ayaklanma çıkararak devirmeyi planlayanl­arın hepsinin koltukları çok fena sallanıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye