Sabah

Dijital dönüşüm kültüründe Metaverse

- SAİT GÜRSOY

Metaverse aslında bizlerle, gerçeklik arasındaki katmandır. Metaverse, artırılmış ve sanal gerçeklik yardı mıyla tüm faaliyetle­rin gerçekleşt­irilebildi ği üç boyutlu sanal dünyayı, bir ekosistemi ifade etmekte. Sanal gerçeklik bir bilgisayar sistemi çalıştıran simüle edilmiş bir dünya iken artırılmış gerçeklik, sanal nesneleri ger çek dünyanın bir görüntüsün­ün üzerine yer leştiren sistem. Bu konuyu, Sos\al MeG\a ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof.

Dr. Levent Eraslan ile konuştuk.

Levent hocanın verdiği bilgiye göre hem sanal, hem de artırılmış gerçeklik günümüz dünyasında eğitimin pek çok ala nında, eğitim süreçlerin­i etkinleşti­ren bir araç olarak kullanılıy­or. Öğrenciler­e kon trollü ortamlarda öğrenme etkinlikle­rini gerçekleşt­irerek sanal öğrenme deneyimi sağlıyor. Tabii ki gerçek ve sanal nesneleri üç boyutlu olarak birleştirm­ek bilişsel yükü azaltmada öğrenciler­e yardımcı olacak. Çünkü sanal nesneler, kullanıcıl­arın kendi duyuları tarafından doğrudan algılanmıy­or oysaki artırılmış gerçeklik eğitim uygulama ları, kullanıcın­ın gerçek dünya ile algısını ve etkileşimi­ni geliştireb­ilir.

Sanal dünyada eğitim

Sanal gerçeklik öğrenmeyi ve akılda tutmayı sağlamak için yenilikçi bir yaklaşım. Düşünün bir astronomi dersinde öğrenciler artırılmış gerçeklik uygulaması ile oynayarak gezegenler arasındaki ilişkiyi öğrenebili­r. Bu sayede öğrenciler astronomi öğrenme konusunda daha fazla motivasyon kazanacakl­ar, öğrenme istekleri artacak. Ayrıca Metaverse sayesinde yükseköğre­tim kurumların­ı, bir kreş veya lise eğitimini sanal dünyaya taşıyabili­r onun dijital ikizini oluşturabi­liriz. Üniversite­lerin sanal kampüs kapıları öğrenciler­e açılabilir, dijital ikiz kampüslerd­e canlı derslerde profesörle­rle gerçek zamanlı sohbetler ile etkileşim kurulabili­r, diyor Levent hoca.

Tabi ki bazı zorlukları da olacak. Geleneksel sistem öğrenme çıktıları na odaklanır, sanal ve artırılmış gerçek lik ise öğrenciye belirli bilgileri kazandır mayı deneyimle gerçekleşt­irir. Öğretimden sorumlu kişilerin bu yenilikler­i öğretim süreçlerin­e dâhil etmeleri için eğitilmele ri gerekecek. Bir öğrencinin hangi alanlar da daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğu nu, konunun hangi bölümlerin­de bu eğitim deneyimler­iyle tamamlanac­ağını da öğret men bilmelidir. Ayrıca kurumların bu tür teknolojil­er üzerine planlama yapmaları, algılayıp uygulamaya çalışmalar­ı, eğitimsel yenilik modellerin­i kavramalar­ı gerekecek.

Öncelikle Güney Kore Seul örneğinde olduğu gibi güçlü iç piyasa yatırımlar­ı, meta verse yazılım sektöründe ülkemizi farklı bir konuma getirebili­r. Türkiye gibi genç nüfu sa sahip, savunma sektöründe önemli işler başarmış, yazılım sektöründe iyiler arasın da yer alan bir ülkenin metaverse sektörün de de iyi bir konuma geleceğini düşüyorum. Böylece yakın gelecekte dünyanın en önemli şirketleri arasında Türk firmaları da olabilir.

Tel: 0212 354 37 72 SMS: 4122-SG (MESAJ)

MH: 444 88 81 instagram.com/saitgursoy

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye